Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συμμετοχή της Μ.Α.μ.Α για 3η χρονιά σε συνέδριο του ΠΑΜΑΚ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό Βέροιας είχε την τιμή να συμμετέχει στο συνέδριο με τίτλο «Μετάβαση των Ατόμων με Αναπτυξιακές Διαταραχές, Αυτισμό στην Αγορά Εργασίας» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 28 Μαρτίου 2025.

Η συμμετοχή του συλλόγου στο συνέδριο αυτό αποτελεί μέρος των δράσεών του για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Σκοπός του Συνεδρίου και του Open Info Day, ήταν η παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων, καλών πρακτικών, εθνικών και διεθνών εμπειριών για την προετοιμασία, μετάβαση, πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού στην αγορά εργασίας καθώς και η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση ανάμεσα σε ανθρώπους που συμμετέχουν από διαφορετική θέση, στην επαγγελματική αποκατάσταση και υποστήριξη ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές, χαρακτηριστικά στο φάσμα του αυτισμού.

Ο σύλλογός της Βέροιας εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της ΜΑμΑ και μητέρα νέου αυτιστικού, Ελένη Γεωργιάδου-Στεφανάκη .

Η εισήγησή της χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορούσε την «Δύναμη τη Συμμετοχής» και συγκεκριμένα την εμπειρία ωφελούμενης του συλλόγου, Κυριακής Στεργιοπούλου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ως εθελόντρια για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μέσα από μία βιντεοπαρουσίαση μιλά η Κυριακή για την εμπειρία της και τα συναισθήματά της όταν προσφέρει την εθελοντική της εργασία στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Η κυρία Στεφανάκη τόνισε ότι «η ενσυναίσθηση δεν είναι πάντα αρκετή, αλλά χρειάζονται και κίνητρα. Μόνο αν το επίπεδο πρόνοιας βελτιωθεί απέναντι στα άτομα με αυτισμό, θα μπορέσουν να ενταχθούν ισότιμα στη κοινωνία. Σε μια κοινωνία που τα αντανακλαστικά της σε θέματα αυτισμού δεν είναι εκείνα που οφείλει να έχει, πόσο μάλλον τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα εργασιακά προγράμματα για αυτιστικούς σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις». Ευχαρίστησε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας που δίνει την ευκαιρία στην ωφελούμενή να νοιώσει όμορφα προσφέροντας τις εθελοντικές της υπηρεσίες.
 


Το δεύτερο μέρος, αφορούσε την εμπειρία της ως Πρέσβειρα της Καμπάνιας «Σειρά Σου». Μιας πανελλήνιας καμπάνιας, η οποία έχει σκοπό να ενημερώσει και να αφυπνίσει το ευρύ κοινό απέναντι στις αόρατες αναπηρίες με ένα ξεχωριστό τρόπο.

Ενημερωμένοι και κινητοποιημένοι εκπαιδευτικοί, φορείς και πρέσβεις της καμπάνιας σε όλη την Ελλάδα, συνέβαλαν στο να παρουσιαστεί και να αγκαλιαστεί το «Σειρά Σου» ως μια ουσιαστική πρόταση ενίσχυσης της κοινωνικής ορατότητας στη χώρα μας. Η ιδέα της καμπάνιας «Σειρά Σου», ξεκίνησε μέσα από την επικοινωνία με γονείς αυτιστικών και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, οι οποίοι μοιράστηκαν την δυσκολία τους να κινούνται σε καθημερινές δραστηριότητες όπου απαιτείται αναμονή σε ουρά, όταν συνοδεύουν το παιδί τους σε super market, φούρνους, τράπεζες κτλ. Στη θέα του διακριτικού σήματος, του πολύχρωμου ανεμόμυλου, όπου ο ίδιος ο αυτιστικός ή ο γονέας ή ο φροντιστής του φορούν, τους παραχωρούμε τη σειρά μας για να μην μπαίνουν στην άβολη θέση να εξηγούν τι έχει το παιδί τους και να αποφεύγονται στρεσσογόνες καταστάσεις τόσο για το ίδιο το άτομο στο φάσμα όσο και για το γονέα του-συνοδό του.

Η κυρία Στεφανάκη ενημέρωσε το κοινό του συνεδρίου ότι το «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» είναι επίσημα ενταγμένο στην «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030», και συγκεκριμένα στη Δράση 101: «Σχεδιασμός και οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, δράσεων και εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με θέματα αναπηρίας, με στόχο την επαφή και τη γνωριμία των μαθητών με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη του σεβασμού́ για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, με έμφαση στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Το «Σειρά Σου», λοιπόν, προτείνεται πλέον ως εργαλείο εκπαίδευσης και ενημέρωσης και συστήνεται η προώθηση του στην εκπαίδευση. Η ΜΑμΑ μέσα από συνεχείς δράσεις ενημέρωσης για τον αυτισμό εντός και εκτός των δομών της, επικοινωνεί στο ευρύ εκπαιδευτικό κοινό και όχι μόνο, την αποδοχή και το σεβασμό στις αόρατες αναπηρίες μέσω της καμπάνιας Σειρά Σου. 

«Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά την Πρόεδρο του Συνεδρίου και φίλη της ΜΑμΑ την κυρία Χριστίνα Συριοπούλου Δελλή Αν. Καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την οργάνωση του συνεδρίου, την πρόσκληση και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο μας», καταλήγει η ενημέρωση.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ