Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε τους τοξικούς παππούδες και γιαγιάδες;

Η πλειονότητα των παππούδων και των γιαγιάδων είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους με τα εγγόνια τους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ifop που δημοσιεύθηκε το 2021, το 94% των παππούδων και των γιαγιάδων αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν σκέφτονται τη σχέση που έχουν με τα παιδιά ή τα εγγόνια τους.

Αλλά δεν είναι όλα τόσο απλά. «Το να γίνεις παππούς και γιαγιά είναι μια τέχνη» λέει η Michèle Bromet-Camou, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Guérir de sa famille et enfin vivre sa vie, στο France Bleu. Ορισμένοι παππούδες ξεπερνούν τα όρια, επιδεικνύοντας ακατάλληλη συμπεριφορά.

Γιατί οι αμήχανες φράσεις είναι απαγορευτικές;

Οι αμήχανες φράσεις που εκστομίζονται από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όπως «Πρέπει να χάσεις βάρος», «Ο αδελφός σου είναι ψηλότερος από σένα» ή «Θα ήσουν πιο όμορφη με μακριά μαλλιά», μπορεί να είναι οδυνηρές για τα παιδιά.

Στη Huffington Post, η παιδοψυχολόγος Ann-Louise Lockhart εξηγεί ότι αυτά τα σχόλια «ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο τα εγγόνια θα αισθάνονται άβολα ή ανασφαλή».

Είναι καλύτερο να έχετε επίγνωση του αντίκτυπου των λόγων σας, ώστε να μην πληγώσετε ένα παιδί ή έναν έφηβο. Τα απαξιωτικά σχόλια για το σώμα ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. «Τα σκληρά σχόλια από τους παππούδες (…) συχνά απομνημονεύονται και επαναλαμβάνονται», προσθέτει ο ειδικός.

Τα καυστικά σχόλια για τις διατροφικές συνήθειες, όπως «δεν έχεις αγγίξει το πιάτο σου» ή «τρως πολύ», δεν είναι χωρίς κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μπορούν «να ενθαρρύνουν τα παιδιά να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες ως απάντηση στα σχόλια ή τις απόψεις των άλλων (…). Μπορεί επίσης να προκαλέσουν αισθήματα ντροπής», αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Andrea Dorn στη Huffington Post. Αντί να εστιάζουν στην εμφάνιση, οι δύο ειδικοί συμβουλεύουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες να ρωτούν τα εγγόνια τους για τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές τους.

Τοξικοί παππούδες και γιαγιάδες: Πόσο παρεμβατικοί είναι;

«Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα» ή «Θα έπρεπε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά» είναι μικρές φράσεις που αποκαλύπτουν έναν τοξικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ifop, το 44% των παππούδων και γιαγιάδων το λένε αυτό όταν αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους ανατρέφουν τα εγγόνια τους. Από την πλευρά τους, το 30% των γονέων ενοχλούνται όταν δέχονται κριτική από τους γονείς τους για τον τρόπο που ανατρέφουν τα παιδιά τους.

Οι τοξικοί παππούδες και γιαγιάδες «θα προσπαθήσουν να κάνουν με τα εγγόνια τους αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν με τα δικά τους παιδιά», εξηγεί η Michèle Bromet-Camou στο France Bleu. Οι συγκρούσεις μπορεί να προκύψουν επειδή «ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων δεν είναι να παίρνουν τη θέση των γονέων», συνεχίζει η ίδια.

Ορισμένοι παππούδες και γιαγιάδες προκαλούν ευθέως τα εγγόνια τους με σχόλια όπως «Οι γονείς σου κάνουν λάθος για…». Στη Huffington Post, ο κλινικός ψυχολόγος Ryan Howes συμβουλεύει τους παππούδες και τις γιαγιάδες να «αφήνουν τα εγγόνια έξω από αυτό», γιατί μπορεί να τους προκαλέσουν ντροπή.

Στο Psychologies, η Nancy de La Perrière, ψυχολόγος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σχολής Παππούδων και γιαγιάδων, συμβουλεύει τους παππούδες και τις γιαγιάδες να αποφεύγουν να ασκούν κριτική στους γονείς. Κατά τη γνώμη της, είναι προτιμότερο «να περνάτε το χρόνο σας συγχαίροντάς τους, χωρίς να τους κρίνετε».

2 σχόλια:

  1. Μην αφήνετε τα παιδιά στους παππούδες πάνω από2 ώρες την εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε καν 2ωρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Οταν παππούδες-πεθερικα λένε, φέρε το ένα μόνο παιδί, (ήσυχα κοριτσάκια) δεν μπορούμε και τα δύο.Και αυτό ενώ ζουσαν σε μεγάλο σπίτι με κήπο και τότε ήταν κάτω των 65ετων. Εκείνη την ώρα που το ακούς ήδη ξες, ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι αργότερα θα φανεί ξεκάθαρα αυτό.Οπως και φάνηκε.Οσα γράφει το άρθρο και πολλα περισσότερα ζήσαμε εμείς με τους γονείς του άνδρα μου

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ