Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Ημαθίας: Καινοτομία και βιωσιμότητα στην καλλιέργεια βαμβακιού

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, περιοχή γνωστή για τη γεωργική της παράδοση, όπως και για τη βαμβακοκαλλιέργεια, ένας αγροτικός συνεταιρισμός έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, εφαρμόζοντας καινοτόμες καλλιεργητικές πρακτικές για μια πιο βιώσιμη και αποδοτική αγροτική παραγωγή.

Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βαμβακοπαραγωγών Ημαθίας, ο οποίος, αποτελούμενος από δραστήριους παραγωγούς, έμπειρο επιστημονικό σύμβουλο και διορατικό ηγετικό πυρήνα, επενδύει συστηματικά σε καινοτόμες πρακτικές, όπως η ευφυής και η αναγεννητική γεωργία, οδηγώντας τη βαμβακοκαλλιέργεια σε νέα επίπεδα βιωσιμότητας και αειφορίας.

Οδηγός όλων των καινοτόμων πρακτικών είναι ο αποκαλούμενος «πατριάρχης» της καλλιέργειας, Μωχάμεντ Νταράουσε, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που ανέλαβε ο Συνεταιρισμός για τη στήριξη της καλλιέργειας και του ίδιου του προϊόντος είναι αρκετές. Από τον προηγούμενο χρόνο, ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στην άρδευση και στη μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων των εδαφών της περιοχής, με συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο.

Ελεγχόμενη άρδευση

Το σχετικό καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε από την άρδευση, που είναι το κλειδί για την καλή παραγωγή και την ποιότητα του βαμβακιού. Όπως εξηγεί ο κ. Νταράουσε, έγινε επιλογή τριών αγρών, 20-40 στρεμμάτων, στην περιοχή του Νησίου, με κλειστό δίκτυο άρδευσης. Ο κάθε αγρός χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το πιλοτικό και του παραγωγού, ως μάρτυρα.

Στους τρεις πιλοτικούς αγρούς εγκαταστάθηκαν μετεωρολογικοί σταθμοί εφοδιασμένοι με αισθητήρες της υγρασίας του εδάφους ανά 10 cm και μέχρι βάθος 90 cm. Επίσης, εγκαταστάθηκαν όργανα μέτρησης της εξατμισοδιαπνοής, της καθημερινής απώλειας νερού. Στους πιλοτικούς αγρούς έγινε ανάλυση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των εδαφών σε τρία ανεξάρτητα εργαστήρια εδαφολογίας. Εκεί, η άρδευση έγινε σύμφωνα με τα δεδομένα των σταθμών και της εξατμισοδιαπνοής, ενώ στον μάρτυρα του παραγωγού η άρδευση έγινε με πρωτοβουλία του κάθε παραγωγού.

Η συγκομιδή έγινε ξεχωριστά και μετρήθηκαν οι αποδόσεις ανά στρέμμα για κάθε περίπτωση. Το ίδιο έγινε και με τον εκκοκκισμό των παραγόμενων προϊόντων, όπου μετρήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να ελεγχθεί εάν υπάρχει επίδραση στην ποιότητα. Όπως τονίζει ο κ. Νταράουσε, για κάθε αγρό συντάχθηκε ένα ημερολόγιο παραγωγού, στο οποίο καταγράφηκαν όλες οι επεμβάσεις και οι πληροφορίες, από την κατεργασία του εδάφους, τη σπορά, έως τη συλλογή του βάμβακος.

Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών, της υγρασίας του εδάφους και της εξατμισοδιαπνοής, συντάχθηκε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα μοντέλο άρδευσης για κάθε αγρό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μέσα στο 2025. Για τον φετινό χρόνο, επιλέχθηκαν επιπλέον τρεις πιλοτικοί αγροί, στους οποίους ακολουθείται η ίδια διαδικασία, ενώ εγκαταστάθηκαν δύο τεχνολογίες.

Αναγεννητική γεωργία

Εξίσου σημαντική είναι η υιοθέτηση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας, οι οποίες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της υγείας του εδάφους και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο συνεταιρισμός εισήγαγε από φέτος σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες στην άρδευση τη χρήση βιοτεχνολογικών φυσικών προϊόντων (βιοδιεγέρτες) στη διαχείριση της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, η προσέγγιση της αναγεννητικής γεωργίας και οι πρακτικές της ενισχύουν, μεταξύ άλλων την παραγωγικότητα και γονιμότητα των εδαφών και συμβάλλουν στη μακροχρόνια αειφορία του γεωργικού οικοσυστήματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το παραδοσιακό μοντέλο παραγωγής έχει καταρρεύσει και για τον λόγο αυτόν πρέπει να ακολουθηθούν τα νέα μοντέλα που απαιτεί η αγορά. Επίσης, η αναγεννητική γεωργία στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ είναι εύκολη στην εφαρμογή και με καλά αποτελέσματα για τον παραγωγό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ