Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στη Βέροια έγινε η 1η παρουσίαση του ηλεκτρονικού λεξικού της Ποντιακής Γλώσσας «Lingua Pontica - Digital Terra»

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση και δημοσίευση της ιστοσελίδας του Ηλεκτρονικού Λεξικού της Ποντιακής, «Lingua Pontica - Digital Terra», προχώρησαν το απόγευμα του Σαββάτου 12 Απριλίου 2025, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, από κοινού με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε να υλοποιείται από την άνοιξη του 2020, το πρώτο διάστημα της πανδημίας με την συνεργασία των τριών παραπάνω σωματείων. Ευτυχείς συγκυρίες υπήρξαν, πέρα από την πανδημία του covid-19, η έκδοση του λεξικού του Στάθη Αθανασιάδη - Γεροστάθη και τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής που πραγματοποίησε η Ε.Λ.Β.

Αφορμή για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος αποτέλεσε η επιτακτική αναγκαιότητα μιας συγκεντρωτικής βάσης δεδομένων αναφορικά με το λεξιλόγιο της ποντιακής, ενός «εργαλείου» που θα προήγαγε και θα προωθούσε τη διάσωση, διάδοση, αλλά και μετάδοση της ποντιακής. 


Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο της Βέροιας, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Βασίλης Κοτίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος της Λέσχης Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο 
καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.


Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Μαρία Ξαντινίδη, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκος Τομπουλίδης στην ποντιακή διάλεκτο, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης Νεφέλη Παρθενοπούλου και η πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής Ελίνα Μυστακίδου.


Το πρότζεκτ παρουσίασαν, η Ολυμπία Κύκλη, Γλωσσολόγος και μέλος της Ομάδας Αναθεώρησης του Λεξικού της Νέας Ελληνικής, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, η επιστημονικά - φιλολογικά και γλωσσολογικα υπεύθυνη Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος, Γλωσσολόγος, Διαπ. Εκπ/τρια της Ποντιακής και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης στους τομείς της Κοινωνιογλωσσολογίας και της Διδακτικής της Γλώσσας και των Διαλέκτων της και ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.


Το ηλεκτρονικό λεξικό είναι ήδη διαθέσιμο στους χρήστες, μέσω της σελίδας linguapontica.gr, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά, με διαρκής διορθώσεις και βελτιώσεις, με τους υπεύθυνους να απευθύνουν κάλεσμα σε όποιον διαθέτει πηγές που θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του. Επόμενο βήμα είναι η διάθεση του λεξικού μέσω app για κινητά.


























































6 σχόλια:

  1. Όσο συμμετέχουν νέα παιδιά υπάρχει εξέλιξη και μέλλον.
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φράση "Βγάλτε καμιά υδροφόρα να πλύνει" πώς είναι στα ποντιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έβγαλλ' έναν υδροφόρα να πλύν' τα στράτας❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόντιος εν ο μουχταρς άμα κι κάνει να καλατζεβ ένα ξαει.
    Βέβαια απέχει μακράν από τις πατροπαραδοτες αξίες των Ποντιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς θέλουμε και αράβικα μάθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ υπάρχει το ΑΙ και αυτοί μας μιλάνε για online μεταφραση ποντιακών. Πάντα 100 χρόνια πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ