Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στα δημοτικά έδρανα οι μαθητές Λυκείου του δήμου Βέροιας


Ποιοι μίλησαν - Αναλυτικά τα θέματα που έθιξαν - Φωτορεπορτάζ του veriotis.gr

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων του δήμου Βέροιας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2025 στο Δημαρχείο της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο εφήβων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από τον πρώην αντιδήμαρχο και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Μαυροκεφραλίδη, το οποίο εμπνεύστηκε από την Βουλή των Εφήβων.

22 μαθητές της Β' τάξης από 8 Λύκεια της Βέροιας κάθισαν στα δημοτικά έδρανα και πραγματοποίησαν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις για θέματα που τους απασχολούν ως δημότες, ζώντας την καθημερινότητα και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή.

Την συνεδρίαση προήδρευσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βέροις Γιώργος Μιχαηλίδης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ηλίας Τσιφλίδης, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Αλατζόγλου και ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης. 

Τα θέματα που έθιξαν περισσότερο οι μαθητές ήταν, η κατάσταση οδοστρώματος και πεζοδρομίων, αδέσποτα, δημόσια αστική συγκοινωνία, ελλιπής φωτισμός, ελλιπείς χώροι πρασίνου και φυσικά μια Βέροια που ερημώνει, με τους νέους να μην επιστρέφουν από τις σπουδές για να εργαστούν και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Οι μαθητές που μίλησαν και τα θέματα που έθεσαν:

1ο ΓΕΛ Βέροιας

1. Ζωή Γκουτσούλα: Αρνητικές όψεις της καθημερινότητας στη Βέροια. Προτάσεις - λύσεις

Αναφέρθηκε στην κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, στον επανασχεδιασμό διαβάσεων, στον ελλιπή φωτισμό σε περιοχές όπως Μπαρμπούτα, σε θέματα καθαριότητας, διαχείρισης μετακίνησης και κινητικότητας στην πόλη, μη ενίσχυση της ποδηλασίας, παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε θέματα αστέγων αλλά και αξιοποίησης δημόσιων χώρων ως πυλώνες αναζωογόνησης, λέγοντας πως η Βέροια είναι πιο ψυχρή, γκρίζα και πέτρινη από όσο πρέπει.

2. Κωνσταντίνος Καρασαββίδης: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πόλης στην προοπτική της διεκδίκησης του τίτλου «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2035»

Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Βέροιας, όπως τον ανθισμένο κάμπο, τον Τριπόταμο και το χαρακτηριστικό της ως σημείο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών. Αναφέρθηκε στη διαχείριση αποριμμάτων, στην λανθασμένη χρήση κάδων ανακύκλωσης, στα αδέσποτα κτλ.

3. Φαίδρα Λασκαρίδου: Ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των ιδιαίτερων δυνατοτήτων ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής

Αναφέρθηκε στην οικονομία της Βέροιας, στους νέους πολίτες που δεν την περιλαμβάνουν στα μελλοντικά τους πλάνα. Στην ανάγκη δημιουργιας πανεπιστημιακου τμήματος σχετικό με τον αγροτικό τομέα της περιοχής, με πραγματικές συνθήκες πρακτικής άσκησης στις καλλιέργειες, τονίζοντας πως οι φοιτητές θα ζωντανεύσουν την πόλη. Αναφέρθηκε και σε κίνητρα που πρεπει να δοθούν στους νέους ώστε να παραμείνουν στην πόλη, να εργαστουν και να δημιουργήσουν οικογένεια.

2ο ΓΕΛ Βέροιας

4. Αντώνης Καλογερόπουλος: Κρίνω, διαπιστώνω, οραματίζομαι

Αναφέρθηκε στη διαχείριση αστικών αποριμμάτων στα προάστια της πόλης, στους κάδους, στα αδέσποτα και την επιθετικότητά τους, στην έλλειψη χώρων πρασίνου, την άναρχη δόμηση, τα λιγοστά πάρκα και αυτά σε άσχημη κατάσταση, την εγκατάλειψη παιδικών χαρών, τις ακαθαρσίες ζώων, την κατάσταση σχολικών κτιρίων, την ανεπάρκεια εργαστηρίων στα σχολεία, την ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης, την οδική συμφόρηση.

5. Νικήτας Σπυριδωνίδης: Οραματίζομαι μια διαφορετική πόλη

Αναφέρθηκε στο κυκλοφορικό, την ασφάλεια, τις τηλεπικοινωνίες, την έλλειψη παρκινγκ, την έλλειψη ποδηλατοδρόμων, την ανεπαρκή αστική συγκοινωνία, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια ή κατειλημμένα από αυτοκίνητα ή τραπεζοκαθίσματα, τον ανεπαρκή φωτισμό και το αίσθημα ανασφάλειας, τα προβλήματα με χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης ή διακοπές, σε περιοχές όπως Παπάκια, Ράχη κτλ.

6. Παναγιώτης Αναγνώστης: Δυσκολίες της καθημερινότητας

Αναφέρθηκε στην παραμέληση οδικού δικτύου, στις περιοχές Παπάγου και Πασακιόσκι, ειδικά έπειτα απο τα έργα φυσικού αερίου, τα απορίμματα έξω από ξέχειλους κάδους, στην ιδέα της κομποστοποίησης με καφέ κάδους και παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία, στα αδέσποτα, την αξιοποίηση παραποτάμιας περιοχής και Μπαρμπούτας.

7. Γιώργος Βόλκος: Ποιότητα ζωής και εικόνα της πόλης

Αναφέρθηκε σε επιθέσεις αδεσποτων σε πολίτες και μαθητές, στην έλλειψη κάδων ανακύκλωσης και την μη ενημέρωση πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, στα παλιά δικαστήρια που είναι αναξιοποίητα, στην έλλειψη χώρων πρασίνου και στο γήπεδο Προμηθέα, στο κυκλοφοριακό κτλ.

3ο ΓΕΛ Βέροιας

8. Θωμάς Μπατάνης: Ανεργία νέων και Τουρισμός

Αναφέρθηκε στην ανεργία που βρίσκεται σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο, με τους νέους 25-35 να αναγκάζονται να φύγουν σε αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών, που οδηγεί στην αποδυνάμωση της κοινωνίας, προτείνοντας τρόπους δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα τους κρατήσουν στην πόλη.

9. Ματέο Τσούτσκα: Δημοτικοί χώροι εκγύμνασης

Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πάρκων εκγύμνασης με μονόζυγα και χώρους φιλικούς στην άθληση, καθώς τα πάρκα καλλιεργούν την συντροφικότητα.

4ο ΓΕΛ Βέροιας

10. Σαβίνα Γκουντάρα: Μια πόλη με πλούσια ιστορία και σύγχρονες προκλήσεις

Αναφέρθηκε στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, την δύσκολη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών, στον σχεδιασμό της πόλης που έγινε σε μια διαφορετική εποχή, στην απουσία οργανωμένου εκσυγχρονισμένου δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών, στην μετανάστευση και την πόλη που είναι σημείο υποδοχής μεταναστών που πρέπει να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, που δυσκολεύονται να βρούνε εργασία, να ενσωματωθούν. Αναφέρθηκε επίσης στις παιδικές χαρές που είναι κλειστές και ακατάλληλες αλλά και στον αγροτικό τομέα και οικονομία και την ενίσχυση του αγροτουρισμού.

11. Ευφροσύνη Διδοπούλου: Κοινωνικές Προκλήσεις σε μια Πόλη Πλούσιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Αγροτικής Ταυτότητας

Αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης νέας και παλαιότηρης γενιάς μέσα από δράσεις και εργαστήρια για την προαγωγή του πολιτισμού και την εξοικίωση των μεγαλύτερων σε σύγχρονες δραστηριότητες, σε πράσινες μεθόδους παραγωγής, στην ανάγκη να παραμείνουν οι νέοι στην πόλη με δράσεις και φεστιβάλ και την ενασχόλησή τους με την παράδοση, την δημιουργία μουσείου γης για τους τρόπους καλλιέργειας των προγόνων μας, τον εμπλουτισμό της ποδηατάδας στις ανθισμένες ροδακινιές, με π.χ. μονοπάτι ελιάς ή διαδρομή κρασιού.

12. Μαρία Στογιαννοπούλου: Βέροια, μια έξυπνη πόλη του μέλλοντος

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει η Βέροια πιο πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη, στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, στη φύτευση δέντρων, στους πράσινους τρόπους θέρμανσης, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πεζοδρόμια, την δημιουργία δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, την επέκταση του γηροκομείου, δημιουργία κυνοκομείου κτλ.

13. Σταματία - Μαρία Φώτη: Βέροια: Μια πόλη που χρήζει βελτίωσης

Χαρακτήρισε ως ευχάριστη έκπληξη την επιστροφή του καρναβαλιού, ως θετικό την κατσκευή αγωγού φυσικού αερίου, επισημαίνοντας τις σκαπτικές εργασίες που πλήττουν περιοχές από την κακής κατάστασης οδόστρωμα,
αναφέρθηκε στα αδέσποτα προτείνοντς τα ααναξιοποίητα κτίρια ως καταφύγια, την απουσία πρασίνου π.χ. στην Ελιά που υπάρχει χώμα σε μεγάλη έκταση, την τσιμεντένια πλατεία ωρολογίου, καθώς και στα πλεονεκτήματα της Βέροιας, όπως το χιονοδρομικό, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.α.

5ο ΓΕΛ Βέροιας

14. Αντώνιος Γερμάνης: Α) Χώροι της πόλης, πάρκα και πεζοδρόμια Β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο Γ) Κτηριακές υποδομές

Αναφέρθηκε στην ανασφάλεια στα πάρκα από την έλλειψη φωτισμού, στην κατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων, στις ατελείς διαβάσεις, στη δυσκολία μετακίνησης των μαθητών με την δημόσια συγκοινωνία, στις σχολικές εγκαταστάσεις που χρήζουν ανακαίνιση και στην μη πρόσβαση από ΑμΕΑ.

15. Ιουλία Ευγενιάδου: Α) Κόστος και ασφάλεια μετακίνησης Β) Κτηριακές υποδομές και αναλώσιμα Γ) Αδέσποτα σκυλιά

Αναφέρθηκε στην ασφάλεια πεζών, τις λακκούβες, τις ασυντήρητες διαβάσεις που υπονομεύουν την κίνηση μαθητών και πολιτών, τα ανεπαρκή μέσα μαζικής μεταφοράς, με μείωση δρομολογίων και αύξηση κόστους εισιτηρίων, τις κτιριακές υποδομές σχολείων, την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων, τα αδέσποτα και τον κίνδυνο επιθέσεων που δημιουργεί ανασφάλεια, λέγοντας πως είναι μια κακή εικόνα που έχει σχολιαστεί και από τους επισκέπτες.

16 Φωτεινή Πιστοφίδου: Α) Προσβασιμότητα Β) Προστασία αδέσποτων ζώων Γ) Ωράριο δημόσιας συγκοινωνίας

Αναφέρθηκε στην προσβασιμόητα σε πεζοδρόμια και δρόμους από ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα και ΑμΕΑ, την ανάγκη αποκατάστασης δρόμων και πεζοδρομίων όχι μόνο στο κέντρο, τα αδέσποτα και τον κίνδυνο επιθέσεων που προκαλεί φόβο και μίσος των πολιτών απέναντί τους, τις καθυστερήσεις στις συγκοινωνίες προς τα σχολεία με συνέπεια τις καθυστερήσεις μαθητών στην προσέλευση και την έλλειψη επαρκών λεωφορείων για τους μαθητές.

ΓΕΛ Μακροχωρίου

17. Ιωάννης Καρασαρίδης: Κοινωνικά ζητήματα

Έθιξε τα προβλήματα ατόμων με αναπηρία, την έλλειψη προσβασιμότητας, τη μη φιλική πρόσβαση σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τους επιχειρηματίες εστίασης που καταλαμβάνουν πεζοδρομια με τραπεζοκαθίσματα.

18 Θωμάς Πετρίδης: Σχολείο, κοινωνικά ζητήματα

Αναφέρθηκε στις κατεστρεμένες αθλητικές εγκαταστάσεις τυ Μακροχωρίου, με άμεσο κίνδυνο τραυματισμού, στις σχολικές υποδομές, στα επικίνδυνα σημεία οδήγησης από τις λακκούβεςε, την συντήρηση του ΕΑΚ, τα αδέσποτα κ.α.

19. Δέσποινα Σερίφη: Περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα

Έθιξε θέματα που αφορούν την Ν. Νικομήδεια όπου και ζει όπως οι λακκούβες και ο ανεπαρκής φωτισμός, τα συντριβάνια που δεν λειτουργούν και δίνουν αίσθηση εγκατάληψη αλλά και εστία κουνουπιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως είπε, έδιναν ζωή στην πλατεία, απολάμβαναν οι κάτοικοι την δροσιά και αποτελούσε σημείο συνάντησης και χαλάρωσης.

ΓΕΛ Ριζωμάτων

20. Στέλλα Αποστολοπούλου: Τουριστική ανάπτυξη-Ανάδειξη των χωριών των Πιερίων

Η μαθήτρια από την Σφηκιά, αναφέρθηκε στο φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά στοιχεία, την γαστρονομική πααράδοση, τη μουσική, που αν αξιοποιηθούν θα είναι κέρδος στην τοπική κοινωνία και τον τουρισμό, προτείνοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ορειβατικος, θρησκευτικός, γαστρονομικός, λέγοντας πως τα χωριά των Πιερίων αξίζουν να προβληθούν ως γέφυρα μάλιστα του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και του χιονοδρομικού του Ελατοχωρίου.

Μουσικό Σχολείο Βέροιας

21. Κλήμης Κουφόπουλος: Παιδεία-Εκπαίδευση

Ο μαθητής αναφέρθηκε στο Μουσικό Σχολείο, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, στους ανεπαρκής χώρους, στη μη ηχομόνωση, στα απαρχαιοωμένα όργανα ή και ανύπαρκτα, στην απουσία αιθουσών, την ελλιπή συντήρηση πικάκων για πεντάγραμμο, την έλλειψη καθηγητών μουσικών, την ανυπαρξία βιβλίων-μουσικών συγγραμμάτων, τον υπολογισμό βαθμολογιών και τη μη πιστοποίηση μουσικών γνώσεων.

22. Μαρίζα Ορφανίδου: Οικολογία

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το πράσινο σημείο στη Βέροια, στην είσοδο της πόλης, ωστόσο επεσήμανε την έλλειψη ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση, με αποτέλεσμα το περισσότερο του 50% των ανακυκλώσιμων υλικών να καταλήγει στα κοινά σκουπίδια. Πρότεινα να γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης και να δοθούν κίνητρα και επιβραβεύσεις για πιο ελκυστική ανακύκλωση.

Δείτε φωτογραφίες:
















































4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την ανεργία ένας μίλησε μόνο απ' ότι διαβασατ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έπρεπε να υπήρχαν φωτογραφίες από τα παρασκήνια που οι πιτσιρικάδες στο διάδρομο του δημαρχείο κάπνιζαν (και ας ήταν κλειστός χώρος) και έπιναν φραπέδες με την ''συμπαράσταση'' των υπαλλήλων του δημαρχείου που έκαναν και αυτοί χαβαλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι διευθυντές πού κρύφτηκαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ