Πώς πλένουμε το μαρούλι για να αποφύγουμε τη βρωμιά;
Ξεκινήστε αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα που δεν είναι σε καλή κατάσταση.
«Ξεκολλήστε οποιαδήποτε μαραμένα ή φθαρμένα εξωτερικά φύλλα, καθώς είναι πιο εκτεθειμένα σε μολυσματικούς παράγοντες», επισημαίνει η Debbie Petitpain, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics.
- Για μαρούλι με ώριμα φύλλα: Διαχωρίστε κάθε φύλλο από τον πυρήνα ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε πιο εύκολα τη βρωμιά και τα υπολείμματα.
- Για ολόκληρο κεφάλι μαρουλιού: Κόψτε το σε μισά ή τέταρτα για να αποκαλυφθεί το εσωτερικό και να καθαριστεί καλύτερα.
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο:
- Τοποθετήστε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό
- Τρίψτε απαλά με τα χέρια σας για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τα σωματίδια, συμβουλεύει η Petitpain
Σχολαστικός καθαρισμός
Αν θέλετε να είστε πιο προσεκτικοί:
- Γεμίστε ένα μπολ με κρύο νερό και προσθέστε τα φύλλα μαρουλιού
- Βυθίστε τα πλήρως και ανακατέψτε απαλά για μερικά λεπτά, ώστε η βρωμιά να αποκολληθεί και να κατακαθίσει στον πάτο του μπολ
- Βγάλτε τα φύλλα και τοποθετήστε τα σε ένα καθαρό μπολ ή επιφάνεια κοπής. Μην τα ξαναβάλετε στο ίδιο νερό για να μην επαναμολυνθούν
Βαθύς καθαρισμός με ξύδι
Αν θέλετε μια ακόμα πιο βαθιά απολύμανση:
- Γεμίστε ένα μπολ με νερό και προσθέστε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι ανά τέσσερα φλιτζάνια νερό
- Μουλιάστε το μαρούλι για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά
- Το ξύδι βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων
- Μετά το μούλιασμα, ξεπλύνετε καλά τα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τη γεύση του ξυδιού
Ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσετε το μαρούλι
Για να αφαιρέσετε το νερό:
- Χρησιμοποιήστε σαλατιέρα με περιστροφή
- Εναλλακτικά, στεγνώστε τα φύλλα με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα.
«Το σωστό στέγνωμα αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και διατηρεί το μαρούλι τραγανό», εξηγεί η Petitpain.
Πώς αποθηκεύουμε το μαρούλι
Τυλίξτε το μαρούλι σε καθαρό χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε το σε κλειστή σακούλα ή αεροστεγές δοχείο για να μην μαραθεί.
«Λαχανικά που πλένονται και τοποθετούνται ξανά στο ψυγείο χωρίς να έχουν στεγνώσει ενδέχεται να αναπτύξουν μούχλα ή να χαλάσουν πιο γρήγορα λόγω της αυξημένης υγρασίας», επισημαίνει ο Dr. Don Schaffner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μέλος του Institute of Food Technologists’ Food Microbiology Division.
«Η χρήση σαλατιέρας με περιστροφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να στεγνώσετε το μαρούλι σας».
Πρέπει να ξεπλένετε το προπλυμένο μαρούλι;
«Αν αγοράζετε σακούλες με τρεις φορές πλυμένο μαρούλι, οι ειδικοί συνιστούν να μην το πλένετε ξανά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να το μολύνετε εκ νέου από την κουζίνα σας», αναφέρει ο Schaffner.
Πώς να επιλέξετε το καλύτερο μαρούλι
Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φρεσκάδα:
- Όταν αγοράζετε ολόκληρο κεφάλι μαρουλιού, προτιμήστε αυτά που είναι συμπαγή, χωρίς φθορές ή μαλακά σημεία
- Αν επιλέγετε συσκευασμένο μαρούλι, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και προσπαθήστε να δείτε αν το περιεχόμενο φαίνεται φρέσκο μέσα από τη συσκευασία
Το άρθρο συνοπτικά
- Καθαρισμός μαρουλιού: Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα, ξεπλύνετε καλά τα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό ή μουλιάστε τα σε κρύο νερό για βαθύτερο καθαρισμό.
- Απολύμανση με ξύδι: Για επιπλέον ασφάλεια, μουλιάστε το μαρούλι σε διάλυμα νερού και ξυδιού, απομακρύνοντας βακτήρια και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
- Στέγνωμα και αποθήκευση: Στεγνώστε καλά το μαρούλι με σαλατιέρα ή χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθεί φρέσκο.
- Επιλογή μαρουλιού: Προτιμήστε συμπαγή κεφάλια χωρίς φθορές ή μαλακά σημεία και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα προϊόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.