Το 1939 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά από πυρκαγιά. Λίγο αργότερα, ο πόλεμος τους αποτελείωσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψη της πολυτελούς οικίας. Το «κόκκινο σπίτι» κτίστηκε το 1926, από τον Γρηγόρη Λόγγο και ήταν έργο του αρχιτέκτονα Gennari. Σήμερα τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή.
Οι κακοδαιμονίες
Το σπίτι ρήμαζε χρόνο με το χρόνο. Ίσως αυτή η εικόνα, να πυροδότησε και τη φήμη ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο. Ο ένας μύθος διαδεχόταν τον άλλο, μέχρι που το «παραμύθι με τις κατάρες» έληξε οριστικά το 2006, όταν η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το 2007 το υπουργείο αποφάσισε «την έγκριση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή την απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου για πολιτιστικές χρήσεις». Η απόφαση ανακλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά και έτσι το «κόκκινο σπίτι» μπορούσε να εξαγοραστεί από όποιον ιδιώτη ήθελε να το αποκτήσει. Το τριώροφο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1928 με δαπάνη του Ναουσαίου κλωστοϋφαντουργού Γρηγορίου Λόγγου, παρέμεινε κλειστό και εγκαταλελειμμένο.
Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το μέγαρο το 2013 αντί 4.700.000 ευρώ και είχε αποφασίσει να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του. Όμως, για να επενδύσει σε αυτό έπρεπε να αλλάξει χρήση και να ακολουθήσει ότι προβλέπει ο νόμος για τα διατηρητέα κτίρια, ειδικά όσων φέρουν καλλιτεχνικό διάκοσμο. Ο ομογενής επιχειρηματίας, , ο οποίος έχει αγοράσει και άλλα διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα επενδύσει έως 3.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση του μεγάρου, ενώ οι εργασίες θα διαρκέσουν έως 18 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.