Στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν εντάχθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2025 η Βουλγαρία, γεγονός που ωφελεί και τους Έλληνες οδηγούς που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα.
Με την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, αίρονται οι συνοριακοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας και επομένως δίνεται τέλος στις ουρές αναμονής που ταλαιπωρούσαν τους οδηγούς. Επίσημο πλήρες μέλος του χώρου Σένγκεν μαζί με τη Βουλγαρία έγινε και η Ρουμανία.
Οι μεθοριακοί σταθμοί της χώρας μας με τη Βουλγαρία βρίσκονται σε Ορμένιο, Κυπρίνο, Προμαχώνα, Θέρμες, Νυμφαία και Εξοχή.
Ο δρόμος για την ένταξη των δύο χωρών -αμφότερες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- άνοιξε όταν η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι αίρει το βέτο της. Η Βιέννη αρχικά είχε αντιταχθεί διότι θεωρούσε ότι οι δύο χώρες έπρεπε να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι στα αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα είχαν ήδη καταργηθεί από τον Μάρτιο του 2024.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό της χώρας μας, μιας και δίχως ουρές αναμονής αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός κυρίως των Βουλγάρων που θα επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
«Ήρθε η ιστορική στιγμή να υποδεχτούμε επιτέλους τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως πλήρη μέλη Σένγκεν. Η άρση των ελέγχων προσώπων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα με τα εν λόγω κράτη μέλη και μεταξύ αυτών αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα για την ουγγρική Προεδρία, την οποία σήμερα κάναμε πραγματικότητα. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει όχι μόνο τους βούλγαρους και τους ρουμάνους πολίτες, αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της», δήλωσε από τη μεριά του ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Sandor Pinter.
Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας παγκοσμίως. Οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου καταργήθηκαν για πρώτη φορά το 1985.
Πλέον περιλαμβάνει 29 χώρες (25 από τα 27 κράτη μέλη καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία) με πληθυσμό 420 εκατομμυρίων ατόμων. Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με την Κύπρο δεν έχουν ακόμη αρθεί, ενώ η Ιρλανδία δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.
Αν εχουν μεταναστες κρυμμενους σε επαγγελματικα οχηματα λεωφορεια, φορτηγα, οπλα, πυρομαχικα, ναρκωτικα και λεφτα απο εξαπατατησεις ηλικιωμενων το σκεφτηκατε? Ακομη και οσα φορτηγα και επαγγελματικα εχουν βαμμενο το πισω μπαρμπριζ να τα ελεγχετε γιατι μπορει τους μεταναστες να τους αφηνουν εντος πολης σε ωρες με λιγοτερη κινηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι όπως ανεβαίνει το μεροκάματο στα χωράφια σε λίγο θα νοικιάζουμε λεωφορεία και θα τους φέρνουμε μόνοι μας.
ΔιαγραφήΓιατί δεν κόβουν τα επιδόματα ανεργίας;
ΔιαγραφήΑν αρνηθείς να πας σε αγροτικές εργασίες,τέλος το επίδομα,απλά πράγματα.
Αλλά για να γίνονται αυτά,πρέπει να μάθεις πρώτα να ψηφίζεις σωστά.
Θα ελέγχονται δειγματοληπτικά μετά το τελωνείο σε μπλόκα της Αστυνομίας και Τροχαίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς η Σένγκεν θεσπίστηκε για να εισέρχονται οι Ολλανδοί στη Γερμανία και το αντίστροφο και όχι για να μπαινοβγαίνουν οι Τζίπσυ Κινγκς της Βουλγαρίας για μέταλλα και επαιτεία....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο πιθανόν ειναι να πηγαίνουν οι δικοί μας για ψώνια στη Βουλγαρία παρά να ερχονται αυτοί άλλωστε όσο και να φαίνεται παράξενο η Βουλγαρία έχει τα τελευταία χρόνια πραγματική ανάπτυξη όχι μαγειρέματα σαν κι εμάς.
ΔιαγραφήΑπό το 2004 και μετά,πάνω από 100.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φύγει Βουλγαρία Σκόπια Ρουμανία.
ΔιαγραφήΑν πας το καλοκαίρι σε παραλίες της Πιερίας,θα δεις οικογένειες νεαρών ηλικιών με μικρά παιδιά,ακριβά αυτοκίνητα,και είναι κανονικοί άνθρωποι,ουτε μαφία ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες.
Απλοί Βούλγαροι πολίτες.
Ο Ελληνας πλέον δεν μπορεί ούτε καν οικογένεια να έχει,μην σας παραμυθιάζει κανείς.