Όλα τα παραπάνω θα ήταν μία καλή αφορμή για να αυξήσουμε το λεμόνι που προσθέτουμε σε φαγητά, και για όσους τα αγαπούν (μελέτη από ερευνητές του Penn State αποκάλυψε ότι περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες αρέσκονται σε έντονα ξινή αίσθηση) ακόμα περισσότερο. Ωστόσο δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για να προσθέσει κάποιος λεμόνι, εκτός βέβαια εάν το… θέλει πολύ.
Αν και δεν υπάρχει νομοθεσία ή κάποια σύσταση υγείας που να απαγορεύει δια ροπάλου, την προσθήκη λεμονιού σε κάποιο τρόφιμο, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις όπου η προσθήκη αυτή, μπορεί να μην είναι κατάλληλη ή να αλλοιώσει έντονα τη γεύση του πιάτου.
Λόγω της οξύτητας του δεν συνίσταται για γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πήξη στο γάλα, την κρέμα ή άλλα γαλακτοκομικά με συνέπεια να χαλάσει το αποτέλεσμα σε συνταγές, όπως σε ζεστές σάλτσες ή επιδόρπια. Σε μερικά θαλασσινά μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αλλάξει την υφή, κυρίως σε όσα έχουν υψηλή ευαισθησία σε οξέα, ειδικά σε ωμά πάτα όπως το σασίμι ή το καρπάτσιο θαλασσινών.
Και σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, η προσθήκη λεμονιού μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση ή να ανατρέψει τη δράση των ήδη υπαρχόντων πρόσθετων και συντηρητικών. Στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων το λεμόνι μπορεί να επηρεάσει τη χημική αντίδραση των διογκωτικών ουσιών όπως το μπέικιν πάουντερ και η σόδα και να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Το επόμενο είναι σπάνιο αλλά κάποιοι που αγαπούν πολύ την ξινή γεύση του λεμονιού ίσως έχουν προσπαθήσει να ρίξουν λεμόνι σε… καρπούζι. Και σίγουρα έχουν διαπιστώσει ότι αλλάζει η φυσική του γεύση.
Γενικά αν και το λεμόνι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα συστατικά σε μία κουζίνα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σε διάφορα πιάτα, πρέπει να προσαρμόζουμε τη χρήση του ώστε να μην επηρεάζεται η γεύση και η υφή του φαγητού. Στη σαλάτα για παράδειγμα, μια γενική οδηγία είναι να χρησιμοποιήσετε το χυμό μισού λεμονιού για μια σαλάτα μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Όμως όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτών που τους τρέχουν τα σάλια και μόνο στη σκέψη ενός λεμονιού, όλα επιτρέπονται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.