Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 870 με 880 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι τώρα.
Η διαδικασία της διαβούλευσης και υποβολής προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.
Ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προβλέπει ότι από το 20205 ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν μπορεί να υπολείπεται του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
Στην πράξη ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου (Υ.Ε κατηγορία) θα είναι ίδιος με τον κατώτατο μισθό. Και η αύξηση που θα έχει ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα μετακυλίεται στους αντίστοιχους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών (Δ.Ε, Τ.Ε και Π.Ε κατηγορίες).
Αν λοιπόν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 στα 880 ευρώ (από τα 830 ευρώ), τότε ο εισαγωγικός μισθός (Υ.Ε κατηγορίας) στο Δημόσιο θα αυξηθεί στα 880 ευρώ από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση των 30 ευρώ θα είναι οριζόντια σε όλα τα κλιμάκια. Στην πράξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αύξηση κατά 30 ευρώ στις βασικές τους αποδοχές.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ως το 2027 ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στα έτη 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 40 με 50 ευρώ ετησίως ώστε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870, με 880 ευρώ την άνοιξη του 2025, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027. Στα ίδια επίπεδα θα ανέλθει και ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο.
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2025-2028, η πρόβλεψη για τους μισθούς είναι ότι θα αυξάνονται με ρυθμό 4,5% ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αυξήσεις 5% κατ΄έτος.
Μέχρι και το 2027 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζονται με το ισχύον σύστημα, δηλαδή με τη διαδικασία διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων μέσω προτάσεων και τελική απόφαση για το ποσοστό αύξησης από την κυβέρνηση.
Το ισχύον σύστημα θα εφαρμοστεί για το 2025, 2026 και 2027 με τρείς βελτιωτικές αλλαγές:
1. Τη ρύθμιση για τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα, ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.
2. Την προσθήκη κριτηρίων για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθίου ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη το κόστος διαβίωσης, και το γενικό επίπεδο των μισθών, καθώς και ο ρυθμός αύξησής τους.
3. Τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής τεχνοκρατών και Συμβουλευτικής Επιτροπής από τους κοινωνικούς εταίρους για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού αλλά και για την εφαρμογή των μισθολογικών διαφοροποιήσεων και των κρατήσεων επί του νομοθετημένου μισθού. Στις διαφοροποιήσεις περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους ώστε να μένουν περισσότερα στο χέρι. Σήμερα ο ονομαστικός κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ αλλά στην τσέπη καταλήγουν λιγότερα από 700 ευρώ.
Από το 2028 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αυτόματος μηχανισμός αυξήσεων με κριτήριο την παραγωγικότητα της οικονομίας, την τόνωση των φτωχότερων εισοδημάτων, αλλά και με ρήτρες που ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομίας, της ανεργίας και των δημοσιονομικών αντοχών του κράτους, θα προβλέπουν πάγωμα των αποδοχών και απαγόρευση των μειώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.