Οι μελέτες διδύμων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους επιστήμονες επειδή τα δίδυμα είναι τόσο παρόμοια γενετικά. Οποιεσδήποτε διαφορές στην υγεία – όπως τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σε αυτήν την περίπτωση – είναι επομένως πιο πιθανό να οφείλονται σε μεταβλητές όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνθήκες διαβίωσης.
Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για τη διατροφή και τη διάθεση από 3.483 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω, με περιόδους παρακολούθησης έως και 11 ετών.
Η ομάδα διαπίστωσε μια «μέτρια» διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα φρούτων και λαχανικών (κατά μέσο όρο 2,1 και 2 μερίδες την ημέρα αντίστοιχα) και εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα (0,3 και 0,5 κατά μέσο όρο ημερήσιες μερίδες αντίστοιχα). Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τη μέτρια πρόσληψη λαχανικών και φρούτων με τη χαμηλή πρόσληψη, η διαφορά στην κατάθλιψη ήταν λιγότερο έντονη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη εξακολουθούσαν να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα λαχανικών και φρούτων από τη συνιστώμενη, η οποία είναι τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις δύο μεγάλες σκανδιναβικές μελέτες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τον μέσο όρο και για τις δύο να είναι λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άναμπελ Μάτισον από το UNSW.
«Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα ήταν η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης εάν η πρόσληψη αυξανόταν στα συνιστώμενα επίπεδα», πρόσθεσε.
Αν και τα δεδομένα δεν είναι αρκετά λεπτομερή για να αποδείξουν αιτιότητα– η σωματική άσκηση, για παράδειγμα, δεν συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση – το σχετικά μεγάλο μέγεθος δείγματος και η χρήση των διδύμων υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση.
Γνωρίζουμε ήδη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη επισημάνει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της κατάθλιψης, καθώς και μεταξύ της κατάθλιψης και της υγείας του εντέρου.
Η ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη είναι επίσης σημαντική: οι καταθλιπτικές διαταραχές τείνουν να κορυφώνονται σε ενήλικες μεταξύ 55 και 75 ετών και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι δυνητικά ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.