Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη σε ένα, ενάμιση και δύο χρόνια στα παιδιά, οι μητέρες των οποίων νόσησαν με COVID στην εγκυμοσύνη, αλλά και εκείνων των οποίων δεν «κόλλησαν» τον ιό.
«Τα ευρήματα είναι σημαντικά λαμβάνοντας υπόψη: ότι ο ιός SARS-CoV-2 είναι νέος στο ανθρώπινο είδος, την παγκόσμια κλίμακα της αρχικής επιδημίας COVID-19, τον ενδημικό πλέον χαρακτήρα του ιού που προκαλεί ανησυχία στις έγκυες, τη βαθιά ανοσολογική απάντηση του ξενιστή που παρατηρείται σε πολλές ασθενείς με COVID-19 και τα συσσωρευμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν την ευαισθησία του αναπτυσσόμενου εμβρυϊκού εγκεφάλου στην ενεργοποίηση του μητρικού ανοσοποιητικού συστήματος», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Eleni Jaswa, ενδοκρινολόγο αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερες από 2.000 νέες μητέρες και τα παιδιά τους, στο πλαίσιο μελέτης που αξιολογούσε την ασφάλεια της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι νέες μητέρες εγγράφηκαν στη μελέτη μεταξύ Μαΐου 2020 και Αυγούστου 2021.
Περίπου το 11% των συμμετεχουσών μητέρων μολύνθηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι αναπτυξιακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στους 12, 18 και 24 μήνες δεν διαπίστωσαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καθυστέρησης στα παιδιά που εκτέθηκαν στον COVID στη μήτρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, σε ηλικία 12 μηνών περίπου το 32% των παιδιών που εκτέθηκαν στον ιό είχαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα ελέγχου, σε σύγκριση με το 29% των παιδιών που δεν εκτέθηκαν.
Μέχρι τους 24 μήνες, τα ποσοστά ήταν τα ίδια - περίπου 17%, είτε το παιδί είχε εκτεθεί στην COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε όχι.
Οι αναλύσεις των στοιχείων που επικεντρώθηκαν σε διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο -το τρίμηνο της λοίμωξης, το αν υπήρχε πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν η λοίμωξη συνέβη πριν ή μετά τον εμβολιασμό- επίσης δεν διαπίστωσαν διαφορές στην αναπτυξιακή καθυστέρηση.
Κύριο συνοδευτικό άρθρο της μελέτης ωστόσο, προειδοποιεί ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι τα παιδιά αυτά δεν θα υποστούν αναπτυξιακές καθυστερήσεις.
Ναι για αυτό χτυπήστε καμιά 10αρια εμβόλια να είστε σίγουροι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι
Διαγραφή