Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νέες τουριστικές ροές και κρατήσεις last minute από την ένταξη Βουλγαρίας - Ρουμανίας στη Σένγκεν

Διελεύσεις από χώρες που μέχρι πρότινος απέφευγαν τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και όχι μόνον, λόγω των, συχνά μεγάλων καθυστερήσεων, αύξηση των last minute κρατήσεων και ευρύτερα περαιτέρω ενίσχυση του οδικού τουρισμού αναμένουν για το επόμενο διάστημα και δη μετά το Μάρτιο, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, ως απόρροια της πλήρους ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Οι δύο χώρες βρίσκονταν «με το ένα πόδι» στη Σένγκεν καθώς τον Μάρτιο του 2024 καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Στα μέσα Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς έλαβαν το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, αποκτώντας τα ίδια προνόμια και για τα χερσαία σύνορά τους.

Σημειώνεται πως η Ρουμανία των 19 εκατ. κατοίκων και η Βουλγαρία των 6,5 εκατ. αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν, ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτύπωση στις προκρατήσεις των ξενοδοχείων και ευρύτερα των καταλυμάτων, εντούτοις οι προσδοκίες από την πλήρη ενσωμάτωση των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν είναι αυξημένες και αυτό γιατί ανοίγει νέους ορίζοντες για την ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα, την οικονομία, αλλά και την ευρύτερη συνεργασία στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει άμεσα εκσυγχρονισμός των συνοριακών σταθμών και δη του Προμαχώνα, από όπου περνά σημαντικό μέρος των διερχόμενων στη χώρα μας. Πέρυσι το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου οι περισσότερες οδικές αφίξεις καταγράφηκαν στον εν λόγω σταθμό με 2,8 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση +255 χιλ./+9,9%

Επί του παρόντος, πάντως, το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει από τον σταθμό των Κήπων στον Έβρο, καθώς καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις για τους επισκέπτες από την Τουρκία, που το 2024 επανέκαμψαν δυναμικά στη χώρα μας και θα ακολουθήσουν οι χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί στην Κρυσταλοπηγή, στον Προμαχώνα και στους Ευζώνους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στη Voria.gr, Ανδρέας Μανδρίνος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τα τέλη Μαρτίου οι δύο είσοδοι στους Κήπους θα διπλασιαστούν προκειμένου να γίνεται γρηγορότερα η διέλευση των επισκεπτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα για την επίδραση στον τουρισμό από την πλήρη ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας στη Σένγκεν θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Μάρτιο, ωστόσο, όπως λέει, οι προσδοκίες υπάρχουν. «Οι last minute κρατήσεις είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν, είναι λογικό όταν ο επισκέπτης γνωρίζει πως δεν θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις έρχεται πιο εύκολα. Παράλληλα και πολίτες άλλοι χωρών όπως π.χ. Αυστριακοί, Ελβετοί που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή, την απέφευγαν. Τώρα όλα γίνονται πιο απλά», σχολιάζει ο κ. Μανδρίνος.

Αυξημένες προσδοκίες

Δεδομένου ότι δύο από τις βασικές αγορές εισερχόμενου οδικού τουρισμού για τη χώρα μας, έχουν γίνει πλήρη μέλη του χώρου Σένγκεν, δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες στον κλάδο για την περαιτέρω ενίσχυση των οδικών αφίξεων εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι «είναι κάτι που δικαιούμασταν ως χώρα γιατί τα Βαλκάνια αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή για τον οδικό τουρισμό στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κίνητρο για ευκολότερη έλευση στη χώρα μας αναμένεται να αποτελέσει για τους κατοίκους της Βόρειας και Κεντρικής Ρουμανίας, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση, ενώ προσθέτει πως η πλήρης ένταξη των δύο χωρών στη Σένγκεν «αποτελεί μία θετική εξέλιξη που θα συμβάλλει ώστε να εκλείψει η ταλαιπωρία στα σύνορα, αφού δε θα χρειάζεται διαβατηριακός έλεγχος – μία διαδικασία χρονοβόρα ειδικά ορισμένα σαββατοκύριακα όπου η ταλαιπωρία των εισερχόμενων επισκεπτών ήταν πολύ έντονη».

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την πλήρη ένταξη των δυο χωρών στη ζώνη Σέγκεν, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, υπογραμμίζοντας πως τόσο η Ένωση, στην οποία είναι επικεφαλής, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πίεσαν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έκαναν συχνά αυτοψία στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.

«Η ένταξη των δύο χωρών ήταν κάτι που περιμέναμε, οι προσδοκίες για αύξηση της τουριστικής κίνησης υπάρχουν, ωστόσο είναι νωρίς για συμπεράσματα»
σχολιάζει ο κ.Τσιτλακίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2024 ήταν η χρονιά του οδικού τουρισμού, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 11,4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 9,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +15,0%/+1,9 εκατ. αφίξεις.

Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των συνοριακών σταθμών

Τη σημασία εκσυγχρονισμού των συνοριακών σταθμών επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του τουρισμού που μίλησαν στη Voria.gr.

«Ο τουριστικός κλάδος συνολικά θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει πίσω το έργο του εκσυγχρονισμού και των υποδομών των χερσαίων συνοριακών σταθμών, ένα διαχρονικό αίτημα για την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού στη χώρα» σημειώνει ο κ. Τάσιος, ενώ τόσο ο κ. Μανδρίνος όσο και και ο κ. Τσιτλακίδη υπογραμμίζουν πως η αναβάθμιση των υποδομών των χερσαίων συνοριακών σταθμών είναι απαραίτητη.

Η Ζώνη Σένγκεν

Στον χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους.

Έπειτα, λοιπόν, από 13 χρόνια στον προθάλαμο της ζώνης Σένγκεν, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από την Πρωτοχρονιά του 2025 πλήρη μέρη της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας, τόσο στην ξηρά, όσο και στον αέρα (είχε προηγηθεί), γεγονός που συνιστά ισχυρό συμβολισμό για τις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

1 σχόλιο:

  1. Εκτος απο εξοχικα,οι Βούλγαροι αγόρασαν και αγοράζουν οτι επισιτιστική επιχείρηση ,η ξενοδοχείο πωλιέται σε Καβάλα και Πιερία αρχίσαν και Χαλκιδική.
    Τα έσοδα απο το τουρισμο, πλέον εκθετικά θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία γιατί εκεί είναι τα αφεντικά.

    Γίναμε επιτέλους σερβιτόροι ΚΑΙ της ανατολικής Ευρώπης.

    Ελλάδα 2.0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ