Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας ένα ποτήρι κρασί την ημέρα;

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε ούτε μια σταγόνα αλκοόλ.

Μια νέα μελέτη εντάσσεται τώρα σε αυτή τη συνεχιζόμενη συζήτηση: Διεθνείς ερευνητές έχουν βρει στοιχεία ότι μικρές ή μέτριες ποσότητες κρασιού μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων.

Αντικρουόμενα αποτελέσματα

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του κρασιού στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν συχνά δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η έρευνα βασίζεται συχνά στις αναφορές των συμμετεχόντων για το πόσο κρασί πίνουν. Στη νέα μελέτη, ωστόσο, οι ερευνητές ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση. Μέτρησαν την ποσότητα των τρυγικών οξέων, μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στα σταφύλια και το κρασί, στα ούρα των συμμετεχόντων. Αυτό καθιστά δυνατό να μετρηθεί εάν κάποιος έχει καταναλώσει κρασί ή/και σταφύλια τις τελευταίες πέντε έως έξι ημέρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός είναι ένας αντικειμενικός και αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της κατανάλωσης κρασιού.

Η νέα έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που διερευνά πώς η μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ψάρια) επηρεάζει τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, αλλά είχαν διαβήτη τύπου 2 ή κάποιου είδους άλλο πρόβλημα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, ή ήταν υπέρβαροι και υπήρχε κάποιο οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Για να διερευνήσουν την επίδραση της κατανάλωσης κρασιού, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν συνολικά 1.232 συμμετέχοντες στη μελέτη. Εκτός από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειές τους, οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα ούρων.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια, με 685 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (όπως εμφράγματα, στεφανιαία επαναγγείωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος από καρδιαγγειακή νόσο) να εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μισό με ένα ποτήρι κρασί την ημέρα

Η μελέτη οδήγησε σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Φαίνεται ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση κρασιού, που ορίζεται ως μισό έως ένα ποτήρι την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50%. Η κατανάλωση ενός ποτηριού την εβδομάδα και λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 38%.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μισό έως ένα ποτήρι κρασί καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα από εκείνους πίνουν σπάνια ή και ποτέ.

Ωστόσο, η προστατευτική δράση εξαφανίστηκε σε άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από ένα ποτήρι την ημέρα. «Μετρώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα, εκτός από τα ερωτηματολόγια τροφίμων και ποτών, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε την κατανάλωση κρασιού με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια», λέει ο ερευνητής Ramon Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Ανακαλύψαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από ό,τι βρέθηκε σε άλλες μελέτες. Μια μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που μπορούν να επιτύχουν ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες».

Σημαντικό να τονιστεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από μεσογειακή χώρα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα οποία ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.

Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρασιού αποδείχθηκε ευεργετική. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης κρασιού σε άλλους πληθυσμούς και διατροφές.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή», δήλωσε ο Estruch.

«Μέχρι τώρα υποθέταμε ότι το 20% των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής οφείλονταν στη μέτρια κατανάλωση κρασιού. Αλλά με βάση τα νέα αποτελέσματα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Σε ποια ηλικία θεωρείται «αποδεκτό»

Ένα σημαντικό ερώτημα, ωστόσο, είναι σε ποια ηλικία η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να θεωρηθεί «αποδεκτή».

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης κρασιού είναι ορατά από την ηλικία των 35 έως 40 ετών», λέει ο Estruch.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι γυναίκες πρέπει πάντα να πίνουν τη μισή ποσότητα κρασιού που καταναλώνουν οι άνδρες και να πίνουν πάντα με τα γεύματα τους.

Συνολικά τα αποτελέσματα της μελέτης

Συνολικά, η μελέτη υποδεικνύει διστακτικά τα οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων κρασιού. Αυτό έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν το αλκοόλ είναι καλό για την υγεία ή όχι.

«Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα του κρασιού, και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων παραμένει αντικείμενο συνεχούς συζήτησης παρά τις δεκαετίες έρευνας», γράφει ο καθηγητής Giovanni de Gaetano του IRCCS Neuromed Mediterranean Neurological Institute σε ένα άρθρο.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, που συχνά ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα, κατά προτίμηση με τα γεύματα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, αυτές οι φαινομενικά προστατευτικές επιδράσεις περιπλέκονται από επίμονες αβεβαιότητες. Η νέα μελέτη προσφέρει μια νέα προοπτική χρησιμοποιώντας το τρυγικό οξύ στα ούρα ως αντικειμενικό μέτρο της κατανάλωσης κρασιού, παρέχοντας ισχυρές ενδείξεις για τη σύνδεσή του με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και της υγείας της καρδιάς.

«Αυτή η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά», λέει ο De Gaetano.

«Ωστόσο, τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν επίσης τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνουμε πάντα αλκοόλ με μέτρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ