Το ακίνητο περιήλθε στην κατοχή της ΕΝΚΛΩ το 1990, όταν ιδρύθηκε νέα εταιρεία με σκοπό τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η επιχείρηση τις επόμενες δεκαετίες οδήγησαν στην οριστική παύση λειτουργίας του εργοστασίου. Σήμερα, το συγκρότημα αποτελεί μνημείο μιας άλλης εποχής, μακριά από την προγενέστερη λάμψη του.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η επαναλειτουργία του εργοστασίου για βιομηχανική χρήση κρίνεται ανέφικτη, ακόμα και αν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα. Η φθορά του χρόνου και οι νέες συνθήκες της αγοράς καθιστούν αναγκαία μια διαφορετική αξιοποίηση του χώρου, ενδεχομένως με νέες επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την ιστορική του αξία στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον της Νάουσας.
Στη Νάουσα από την εποχή που ακόμη βρισκόταν υπό τον οθωμανικό ζυγό λειτούργησαν εργοστάσια νημάτων και υφασμάτων που την κατέστησαν βιομηχανικό κέντρο. Για αυτό και αργότερα ονομάστηκε μέχρι και “Μάντσεστερ” της Μακεδονίας.
Αν και μετά το 1923 η περιοχή βυθίστηκε στην ύφεση, η οικογένειας Λαναρά το 1928 ανέλαβε τα «Εριοκλωστήρια» τα οποία αποτέλεσαν πόλο ανάπτυξης μέχρι και την περίοδο της Κατοχής. Ακολούθησε το 1949 η πυρπόληση και καταστροφή των εργοστασίων Βέτλανς και Έρια, αλλά η οικογένεια Λαναρά κατάφερε να σταθεί όρθια.
Μετά τον πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του ’80 υπήρξε τεράστια άνθηση. Στη συνέχεια όμως οι μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας (Βέτλανς, Τρικολάν κ.α.) άρχισαν να βάζουν λουκέτο μέχρι το ολοκληρωτικό «τέλος» με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008.
Απομεινάρι αυτής της ένδοξης εποχής είναι και το εργοστάσιο της «Κλωστήρια Ναούσης» που οδεύει προς το σφυρί στις 6 Δεκεμβρίου με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης. Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του πλειστηριασμού, το ακίνητο περιήλθε στην ΕΝΚΛΩ το 1990 μέσω της σύστασης νέας εταιρείας.
Επί της ουσίας επανασυστάθηκε η ΕΝΚΛΩ υπό την προηγούμενη επωνυμία της «Κλωστήρια Ναούσης Α.Ε.» δι αποσπάσεως βιομηχανικού κλάδου και εισφοράς του από την τότε «Κλωστήρια Ναούσης ΑΒΕΝΤΤΕ» και μετονομασθείσα σε «Κλωνατέξ Όμιλος Επιχειρήσεων» στην οποία η τελευταία εισέφερε και την γηπεδική έκταση των 51.713,98 τ.μ. μετά του κτιριακού συγκροτήματος. Η εταιρεία «Κλωστήρια Ναούσης Α.Ε.» μετονομάστηκε σε «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» τον Ιανουάριο του 2007.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός των ορίων της Δ.Ε. Νάουσας, του δήμου Νάουσας, και συγκεκριμένα στη θέση «Μπλάνα». Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες παράλληλα με αγροτικές εγκαταστάσεις-αποθήκες, καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, τουριστικές μονάδες κ.α.
Mε πληροφορίες από newmoney.gr
Άλλο ένα οικονομικό θαύμα της μεταπολίτευσης...
ΑπάντησηΔιαγραφή