Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σε δίνη το ελληνικό βαμβάκι, που δεν το αφήνει να βγει στην επιφάνεια

Η δομή του παγκόσμιου εμπορίου βάμβακος αλλάζει σε μία κακή συγκυρία για τον παραγωγό, όπου η τιμή στο χωράφι έχει διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος και τις αυξανόμενες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς στην «ΥΧ», μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με πολύ σημαντικό μερίδιο εξαγωγών, κινούνται ήδη δυναμικά, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αλλά η Ελλάδα χάνει σε ανταγωνιστικότητα, χωρίς να συνειδητοποιούν τόσο ο αγροτικός όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος την αναγκαιότητα ότι «πρέπει κάτι να γίνει συντονισμένα». Το κράτος, από την πλευρά του, έχει επικεντρωθεί στη διαχείριση επιδοτήσεων, χωρίς να δίνει βάρος στην προώθηση ενός brand «ελληνικό βαμβάκι».

Μόνο ανάχωμα στη 18μηνη πτώση της διεθνούς ζήτησης και της αύξησης του ανταγωνισμού από τις άλλες χώρες η ανάδειξη της ποιότητας

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σμύρνη και τους 7ους Μεσογειακούς Δρόμους του Βαμβακιού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, είπε στην «ΥΧ» ότι «επικρατεί απραξία παγκοσμίως αυτήν τη στιγμή στην αγορά και τα μηνύματα από τη Σμύρνη δεν ήταν αισιόδοξα. Όμως, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να ανακάμψει η ζήτηση για το βαμβάκι». Μιλάμε για μια πτώση στην καταναλωτική ζήτηση, που ξεκίνησε πριν από περίπου 18 μήνες, με άμεσες συνέπειες στη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος, η οποία δεν γίνεται να προβλέψουμε πότε και αν θα επιστρέψει σε ανοδικό κανάλι.

Ταυτόχρονα, η μετατόπιση ποσοστού της παραγωγής προς το Νότιο Ημισφαίριο, με βασικές χώρες τη Βραζιλία κυρίως, αλλά και την Αυστραλία, έχει οδηγήσει σε μία αύξηση της προσφοράς κατά την περίοδο της άνοιξης, καταργώντας την παραδοσιακή κυκλική συμπεριφορά των διεθνών τιμών. Μία άλλη, πιο «κοντινή» στην Ελλάδα εξέλιξη, είναι ότι πλέον η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των προμηθευτών βάμβακος των τουρκικών εργοστασίων, με τη Βραζιλία να μας έχει ξεπεράσει.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά

Στα 0,465 ευρώ/κιλό προσδιορίστηκε η τιμή στο χωράφι για το βαμβάκι και στα 0,49 η τιμή στην πύλη του εκκοκκιστηρίου στις 3 Δεκεμβρίου 2024, με βάση το άτυπο δελτίο τιμών που εκδίδει ηλεκτρονικά κάθε μέρα ο ΑΣ ΘΕΣΤΟ. Όπως ενημερώνει την «ΥΧ» η Γεωργία Βουλγαράκη, που τηρεί το αρχείο τιμών του συνεταιρισμού για τα μέλη του, πέρυσι, στις 4 Δεκεμβρίου, ήταν 0,56 ευρώ/κιλό στο χωράφι, δηλαδή μιλάμε για ετήσια μείωση κατά 18,6%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η τιμή σύσπορου βαμβακιού (με απόδοση 33%) στις 3 Δεκεμβρίου 2024 ήταν 0,57 ευρώ/κιλό, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 0,60 ευρώ/κιλό. Ανά εκκοκκιστήριο τώρα, τα Αγγελούσης, Πηλέας Agro, Εκκοκκιστήρια Σοφάδων και Καραγιώργου είχαν στις 3/12/24 τιμή στην πύλη 0,49 ευρώ/κιλό. Το Καφαντάρης- Παπακώστας στα 0,495 και το Μάρκου-Βιολάρ στα 0,497. Τα εκκοκκιστήρια Καράμπελας-Μάρκου και Γ&Π Ουσουλτζόγλου 0,465 ευρώ/κιλό στο χωράφι.

Τέλος, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έχουν έναν διαφορετικό τιμοκατάλογο, όπου η τιμή στο χωράφι κυμαίνεται μεταξύ 0,465 και 0,575 ευρώ/κιλό, διότι εξαρτάται από το ποσοστό της υγρασίας, την ποικιλία του σπόρου κ.ά. Ουσιαστικά, η εταιρεία της οικογένειας Κουρούδη δίνει ένα ποιοτικό πριμ, που ο παραγωγός, αν επιδιώξει να ικανοποιήσει όλες τις παραμέτρους, μπορεί να ανταμειφθεί με μια τιμή έως και +0,11 ευρώ/κιλό πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ