Υπάρχουν λοιπόν κάποια συγκεκριμένα σημάδια στη συμπεριφορά που «μαρτυρούν» τα ψέματα και θα σας κάνουν να καταλάβετε πως το πρόσωπο που έχετε απέναντί σας κάτι προσπαθεί να σας κρύψει. Ποια είναι αυτά;
Η γλώσσα του σώματος
Η γλώσσα του σώματος είναι ένας από τους πρώτους δείκτες που μπορεί να αποκαλύψει το ψέμα. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το σώμα μας έχει μια φυσική τάση να αποκαλύπτει την αλήθεια. Μικροεκφράσεις του προσώπου που μοιάζουν περίεργες, ασυνήθιστες ή “σπασμωδικές” μαρτυρούν πως ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας ψέυδεται.
Πολλές λεπτομέρειες ή υπερβολικά λίγες
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που λένε ψέματα συνήθως έχουν την τάση να δίνουν είτε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες σε σχέση με το θέμα της συζήτησης, είτε υπερβολικά λίγες. Στην προσπάθεια να καλύψουν την αλήθεια, τις περισσότερες φορές δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο διευκρινίσεων στις ιστορίες τους.
Αποφυγή άμεσης απάντησης
Η αποφυγή άμεσης απάντησης αποτελείς επίσης κοινή τακτική των ανθρώπων που λένε ψέματα. Αντί να απαντήσουν ευθέως σε μια ερώτηση, τείνουν να δίνουν γενικές και αόριστες απαντήσεις ή να αναδιατυπώνουν την ερώτηση. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να μην πέσουν σε αντιφάσεις.
Αλλαγές στον τόνο της φωνής
Όσοι λένε ψέματα συχνά μιλούν πιο γρήγορα ή υψώνουν τη φωνή τους. Αυτές οι αλλαγές στον τόνο της φωνής προδίδουν την ψυχολογική πίεση που νιώθουν καθώς προσπαθούν να συνθέσουν ένα ψέμα.
Δυσφορία, άγχος ή ένταση στη συζήτηση
Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση ψεύδους νιώθει δυσφορία ή άγχος. Έτσι μπορεί να παρατηρήσετε ότι παίζει επίμονα με ένα αντικείμενο, ότι ξύνεται συχνά, ότι γυρίζει αλλού το βλέμμα του και αποφεύγει την άμεση οπτική επαφή ή ότι τραβάει τα κορδόνια των ρούχων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.