Σημαντική πρόοδο σημείωσε η Ελλάδα στη μείωση του κενού συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.
Συνολικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ έφτασαν τα 18,621 δισ. ευρώ, ενώ το κενό συμμόρφωσης – δηλαδή το ποσό του ΦΠΑ που δεν εισπράχθηκε σε σύγκριση με το σύνολο της φορολογικής υποχρέωσης – υποχώρησε στα 2,959 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 13,7% του συνολικού φόρου που θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί, παρουσιάζοντας μια σημαντική μείωση σε σχέση με το 17,5% του 2021. Μέσα σε ένα έτος, το κενό συμμόρφωσης μειώθηκε κατά 21,7%.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά το κενό συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται γύρω στο 7%. Παρόλα αυτά, η χώρα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Από το 2018 έως το 2022, το κενό συμμόρφωσης μειώθηκε από 25,4% σε 13,7%, ενώ σε σύγκριση με το 2017, όταν ιδρύθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η μείωση αγγίζει το 53%. Εκείνη τη χρονιά, το κενό ΦΠΑ είχε φτάσει στο 29,1%.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και η απόδοση της Ελλάδας στον περιορισμό του φαινομένου των «εξαφανισμένων» εμπόρων, δηλαδή επιχειρήσεων που σταματούν ξαφνικά τη δραστηριότητά τους αφήνοντας απλήρωτους φόρους. Το κενό ΦΠΑ από τέτοιες περιπτώσεις βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κυμαινόμενο από 1% έως 2%, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στις τέσσερις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σχολίασε τα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι η μείωση του κενού συμμόρφωσης αποτελεί απτή απόδειξη της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως δήλωσε, τα νέα εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η πλήρης ψηφιοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας, η συγκεντροποίηση των υπηρεσιών και οι στοχευμένοι έλεγχοι, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία αυτή. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών, με στόχο την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων.
Η πρόοδος της Ελλάδας στα θέματα ΦΠΑ είναι ενδεικτική της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και τη μείωση της φοροδιαφυγής, συμβάλλοντας στη βελτίωση της οικονομικής διαφάνειας και σταθερότητας.
Αυτά είναι τα καλά των μνημονίων, για αυτό ηταν απαραίτητα για τω χώρα, διότι μέχρι τα μνημόνια κονομούσαν οι έμποροι, γιατροί, μηχανικοί, τεχνητές κλπ οι οποίοι δεν έκοβαν αποδείξεις και δεν απέδιδαν ΦΠΑ και ταυτόχρονα ήταν φτωχό το Κράτος διότι δεν είχε τα έσοδα που θα έπρεπε, κοινώς πλήρωναν φόρους μόνο οι μισθωτοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα λέμε τα πράγματα όπως είναι.
Καλά Χριστούγεννα.
Απόλυτα σωστό
Διαγραφή