Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Νεκρά δύο μικρά αρκουδάκια στην Πέλλα - Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Πιθανότατα από εγκληματική ενέργεια

Δύο μικρά αρκουδάκια, περίπου 9 μηνών, εντοπίστηκαν νεκρά στις 25 Οκτωβρίου 2024 από την περιβαλλοντική οργάνωση «Bear Bones», στην ευρύτερη περιοχή της ΔΚ Παναγίτσας, ΠΕ Πέλλας (ορεινός όγκος Βόρα -προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000).

Η τοπική οργάνωση ενημέρωσε την Καλλιστώ για το περιστατικό. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες Έδεσσας, ο Αρκτούρος και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα (ΚΥΑ αριθμ. 104180/433 - ΦΕΚ272/07-02-2014), με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Από μια πρώτη μακροσκοπική και βαλιστική εξέταση εικάζεται ότι ο θάνατος των δύο νεαρών αρκούδων οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια με πυροβόλο όπλο, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασης τους.

Στο ένα από τα δύο αρκουδάκια είχε αφαιρεθεί ένα πέλμα, ενώ φέρει τραύμα στο κεφάλι. Συλλέχθηκαν δείγματα ιστών από τα δύο αρκουδάκια για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση DNA. Από την μελέτη των οστικών υπολειμμάτων αναμένεται να προσδιοριστεί, με πιο σαφή τρόπο, η αιτία θανάτωσής τους.

Κατά την αυτοψία επιχείρησαν και τα εκπαιδευμένα σκυλιά των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, και Σκύλων (Καρελίας) εντοπισμού αρκούδων του ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο δόλωμα ή κάποιο άλλο νεκρό ζώο.

Η Εισαγγελία Έδεσσας ερευνά το περιστατικό

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μικρά αρκουδάκια, μόλις λίγων μηνών, θανατώνονται από ανθρώπους. Μια πράξη που αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Γι’ αυτόντον λόγο έχει, ήδη, ενημερωθεί η Εισαγγελία Έδεσσας, η οποία ερευνά το περιστατικό.

Η λαθροθηρία αρκούδων εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί, διαχρονικά, προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως η αρκούδα. Η αρκούδα, στην Ελλάδα, είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.

Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκεται ποινικά

Επισημαίνεται ότι η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκεται ποινικά. Σε ενδεχόμενη αλληλεπίδραση ανθρώπου με αρκούδα πρέπει να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δασαρχείου και της Αστυνομίας, προκειμένου να ενεργοποιείται η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να προχωρούν σε αυτοδικία. (ΚΥΑ αριθμ. 104180/433 - ΦΕΚ272/07-02-2014), με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

5 σχόλια:

  1. δηλαδη αν ειχε καποιος εκει ενα ποιμνοστασιο θα περιμενει να ρθουν να μασουν τις αρκουδες οι δηθεν φιλοζωικες που το μονο που τους νοιαζει ειναι μπιζνα. θα πρεπει να δημοσιευονται βιντεο πως τρωει κοτες γουρουνια και προβατα η αρκουδα. δηλαδη. φτανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μυριζομαι λαθροκυγηγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ