Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χειμερινή εξόρμηση στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Το χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου είναι πανέμορφο και γραφικό κάθε εποχή του χρόνου, ωστόσο, τον χειμώνα είναι στα καλύτερά του. Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε μια εξόρμηση στον βορρά, βάλτε ψηλά στη λίστα σας με τους υποψήφιους προορισμούς και τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, καθώς υπάρχει μια καλή πιθανότητα να βρείτε το χωριό χιονισμένο.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος οικισμός, στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν περίπου στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα πιθανότατα από Ηπειρώτες μαστόρους, εγκαταλείφθηκε λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών αλλά και ενός σεισμού της δεκαετίας του ΄80. Οι κάτοικοι κατέβηκαν λίγο πιο χαμηλά και έχτισαν εκ νέου το χωριό, που το ονόμασαν Νέο Άγιο Αθανάσιο. Μετά τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας όμως τη δεκαετία του 1990 άρχισε ξανά να ζωντανεύει, κυρίως λόγω των χιονοδρόμων που αναζητούσαν καταλύματα στην περιοχή. Έτσι, τα παλιά πέτρινα σπίτια μετατράπηκαν σε ξενώνες και ταβέρνες ενώ παράλληλα στην περιοχή άρχισαν να χτίζονται νέα ξενοδοχεία με πολυτελείς σουίτες και spa.


Το χωριό είναι όλο πέτρινο, σπίτια και δρόμοι, και είναι από τα πιο ιδανικά χωριά για να τα περπατήσετε. Μάλιστα τα αυτοκίνητα απαγορεύονται εντός του οικισμού, γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο το σουλατσάρισμα. Σκεφτείτε λοιπόν να κάνετε τις βόλτες σας σε ένα σκηνικό γεμάτο περιποιημένα πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές, δίπατους πέτρινους ξενώνες, λιθόστρωτα δρομάκια, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να φωτίζουν με το γλυκό τους φως το δρόμο σας και στην ατμόσφαιρα το κρύο που να σας αναζωογονεί και φυσικά να σας σπρώχνει στα καφέ και τις ταβέρνες για λίγη ζέστη, μεζέ ή καφέ. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία, του χωριού, είναι και η εκκλησία της Αναλήψεως, μια τρίκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα με υπέροχες βυζαντινές εικόνες. Μπορείτε επίσης να αναζητήστε και το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου λίγο έξω από το χωριό για να απολαύσετε υπέροχη θέα στην περιοχή.


Αν το χιονοδρομικό κέντρο είναι ανοιχτό θα χαρείτε οι λάτρεις του σκι και οι επίδοξοι σκιέρ υπέροχες καταβάσεις σε ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά της χώρας και σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πίστες. Αυτό το παγωμένο «φρουστ- φρουστ» είναι ο απόλυτος χειμερινός «εθισμός», όσοι κάνουν σκι ξέρουν ακριβώς τι εννοώ.


Τώρα, εάν το χιόνι δεν είναι το φόρτε σας αλλά θέλετε να τις κάνετε τις βόλτες σας στην περιοχή τότε πεταχτείτε μέχρι το χωριό Άρνισσα που είναι χτισμένο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, της τρίτης μεγαλύτερης λίμνης της χώρας. Απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το χωριό και μπορείτε να χαζέψετε την ομορφιά της λίμνης, να χαλαρώσετε περπατώντας στο πλάι της αλλά και να γνωρίσετε την Άρνισσα. Αν θέλετε μια πιο μακρινή βόλτα είναι ευκαιρία, από τη στιγμή που είστε στην ευρύτερη περιοχή, να επισκεφθείτε τα Λουτρά Πόζαρ, τα οποία απέχουν από το χωριό περίπου 53 χιλιόμετρα ωστόσο θα χρειαστείτε περίπου μια ώρα για να φθάσετε. Εδώ, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, μπορείτε να απολαύσετε ένα φυσικό spa στους καταρράκτες και τις πισίνες τους όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 37°C. Γι’ αυτό καλού κακού ρίξτε και ένα μαγιό στη βαλίτσα πριν την κλείσετε. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ένα από τα διαμορφωμένα μονοπάτια, μετά την πισίνα, που μπαίνουν στο φαράγγι και οδηγούν στον μεγάλο καταρράκτη, ύψους 22 μέτρων, σε υψόμετρο 400 μέτρων.


Μπορείτε επίσης να κάνετε και μια ολιγόωρη βόλτα στην πρωτεύουσα της Πέλλας, την Έδεσσα για να περπατήσετε στη μοναδική συνοικία Βαρόσι που είναι γεμάτη μακεδονίτικα αρχοντικά αλλά και για να θαυμάσετε τους διάσημους καταρράκτες της πόλης με το υπέροχο καταπράσινο πάρκο. Πολύ κοντά στην Έδεσσα βρίσκεται και η λίμνη Άγρα, ένας όμορφος υγροβιότοπος που φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα βίδρες, κάστορες, πελαργούς, βαλτόπαπιες και κύκνους. Εκεί, θα βρείτε και ένα καφέ για να ξαποστάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ