Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μικροαπιστία: Τι είναι και πώς θα την καταλάβετε

Η «μικροαπιστία» είναι ένας όρος που καταγράφει ανεπαίσθητες ενέργειες ή συμπεριφορές που, αν και δεν είναι ξεκάθαρη απιστία, μπορούν να αμφισβητήσουν την εμπιστοσύνη και την ακεραιότητα μιας σχέσης.

Αυτές οι φαινομενικά μικρές προδοσίες κάνουν έναν σύντροφο να αισθάνεται άβολα, καθώς δημιουργούν συναισθηματική απόσταση και σπέρνουν σπόρους αμφιβολίας σε μια σχέση. Οι συμπεριφορές που εμπίπτουν στην ομπρέλα της μικροαπιστίας (micro-cheating) ποικίλλουν ευρέως, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ενέργειες που υποδηλώνουν παραβίαση συναισθηματικών ή σχεσιακών ορίων.

Ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών μπορεί να έχει σημαντικές συναισθηματικές συνέπειες, οδηγώντας σε διάβρωση της εμπιστοσύνης και βαθιά ριζωμένη ανασφάλεια.

Παραδείγματα μικροαπιστίας

Οι μικροαπιστίες μπορούν να λάβουν πολλές μορφές και το τι συνιστά μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Ωστόσο, υπάρχουν κοινά παραδείγματα που τείνουν να υπερβαίνουν τα όρια των σχέσεων:

  1. Διατήρηση προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών
  2. Μυστική επικοινωνία με πρώην
  3. Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με έναν συνάδελφο
  4. Συμμετοχή σε ερωτικές διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις

1. Διατήρηση προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών

Μια κοινή μορφή μικροαπιστίας περιλαμβάνει έναν σύντροφο που διατηρεί ενεργό ένα προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών. Ακόμα κι αν δεν αναζητούν ενεργά νέες σχέσεις, η απλή πράξη της διατήρησης της πρόσβασης στην εφαρμογή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραβίαση της εμπιστοσύνης.

2. Μυστική επικοινωνία με πρώην

Η συνεχής επικοινωνία με έναν πρώην σύντροφο, ειδικά όταν είναι κρυφή από τον νυν σύντροφο, είναι μια άλλη μορφή μικροαπιστίας. Η μυστικότητα, και όχι η ίδια η επικοινωνία, είναι συχνά αυτό που δημιουργεί ένταση.

3. Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με έναν συνάδελφο

Ένας σύντροφος μπορεί να αναπτύξει έναν στενό συναισθηματικό δεσμό με κάποιον εκτός σχέσης, όπως έναν συνάδελφο στη δουλειά, που υπερβαίνει τα τυπικά όρια της φιλίας. Δραστηριότητες που συχνά θεωρούνται ρομαντικές, όπως το σινεμά ή ένα δείπνο, μπορεί να θολώσουν τα όρια μεταξύ φιλίας και κάτι πιο οικείου.

4. Συμμετοχή σε ερωτικές διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις

Οι αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να είναι μια μορφή μικροαπιστίας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να κάνει like ή να σχολιάσει τις αναρτήσεις κάποιου που θεωρεί ελκυστικό ή να ανταλλάξει ερωτικά μηνύματα, ακόμα κι αν δεν τον έχει συναντήσει ποτέ.

Η ανωνυμία και η απόσταση που παρέχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορεί να κάνουν αυτή τη συμπεριφορά να φαίνεται αβλαβής, αλλά συχνά προκαλεί προβλήματα εμπιστοσύνης.

Ο αντίκτυπος της μικροαπιστίας

Παρόλο που αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να μην περιλαμβάνουν σωματική οικειότητα, η μικροαπιστία μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει συναισθηματική αναταραχή σε μια σχέση. Συχνά κάνει έναν σύντροφο να αισθάνεται ανασφάλεια, άγχος και αποσύνδεση.

Οι επιπτώσεις της μικρο-απάτης είναι ανεπαίσθητες αλλά βαθιές:

  1. Υπονόμευση της εμπιστοσύνης
  2. Επίδραση στη συναισθηματική ευεξία
  3. Αμφισβήτηση της σχέσης
  4. Συναισθηματικός δεσμός
  5. Αύξηση της αποσύνδεσης

1. Υπονόμευση της εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης και η μικροαπιστία μπορεί γρήγορα να καταρρίψει αυτή τη βάση. Ακόμα κι αν ένας σύντροφος δεν προδώσει σωματικά τη σχέση, οι μυστικές του ενέργειες ή η συναισθηματική του σχέση με κάποιον άλλο μπορεί να εγείρουν υποψίες.

2. Επίδραση στη συναισθηματική ευεξία

Ο σύντροφος που βιώνει μικροαπιστία μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό του και τη σχέση. Αισθήματα ζήλιας, ανασφάλειας και αμφιβολίας για τον εαυτό τους μπορεί να προκύψουν καθώς αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι αν δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές πρόβλημα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μειώσουν την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσουν σε συναισθηματική εξάντληση.

3. Αμφισβήτηση της σχέσης

Η μικροαπιστία μπορεί να κάνει τον θιγόμενο σύντροφο να αναρωτηθεί για το συνολικό επίπεδο δέσμευσης στη σχέση. Εάν ένας σύντροφος ασχολείται συναισθηματικά με κάποιον άλλο, εγείρει το ερώτημα εάν έχει επενδύσει πλήρως στην τρέχουσα σχέση του.

Αυτή η συναισθηματική αποσύνδεση μπορεί να δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των συντρόφων, οδηγώντας σε δυσαρέσκεια και την αίσθηση του ανεκπλήρωτου.

4. Συναισθηματικός δεσμός

Αν και η μικροαπιστία δεν περιλαμβάνει σωματική οικειότητα, μερικές φορές μπορεί να περάσει τα όρια σε αυτό που είναι γνωστό ως συναισθηματικός δεσμός. Ένας συναισθηματικός δεσμός εμφανίζεται όταν ένας σύντροφος αναζητά συναισθηματική εγγύτητα με κάποιον εκτός σχέσης, μια προδοσία που μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τη σωματική απιστία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συναισθηματικές πτυχές της μικροαπιστίας μπορεί να είναι πιο καταστροφικές από μια σεξουαλική σχέση, καθώς αντανακλά μια βαθύτερη έλλειψη συναισθηματικής οικειότητας ή ικανοποίησης μέσα στη σχέση.

5. Αύξηση της αποσύνδεσης

Όταν ένας σύντροφος αρχίζει να αναπτύσσει συναισθηματικές συνδέσεις αλλού, συχνά βασίζεται λιγότερο στον σύντροφό του για συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω απόσταση και αποσύνδεση στη σχέση.

Είναι δυνατόν να προχωρήσει μία σχέση μετά από μικροαπιστία;

Το αν η μικροαπιστία είναι κάτι που διακόπτει τη σχέση ή κάτι που μπορεί να επιλυθεί εξαρτάται από τη δυναμική της συγκεκριμένης  σχέσης και την εν λόγω συμπεριφορά. Για να προσδιορίσετε εάν η σχέση μπορεί να επουλωθεί μετά τη συγκεκριμένη, και οι δύο σύντροφοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατά μέτωπο.

Ορισμένα βασικά ερωτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η φύση της συμπεριφοράς;

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και τι σημαίνει για εσάς. Αυτό που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο σε έναν σύντροφο μπορεί να είναι πληγώνει βαθιά τον άλλο. Η κατανόηση του νοήματος πίσω από τη συμπεριφορά και τον συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει είναι ζωτικής σημασίας.

Ο σύντροφός σας έχει αναλάβει την ευθύνη;

Για οποιαδήποτε πιθανότητα συμφιλίωσης, ο σύντροφος που εμπλέκεται σε μικροαπιστία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Η προθυμία να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς τους, να δείξει τύψεις και να επανορθώσει είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Έχουν συζητηθεί τα όρια;

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε σχέση. Εάν έχει συμβεί μικροαπιστία, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τα όρια και για το τι είναι αποδεκτό ή όχι. Ένας σύντροφος που δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να μην είναι πλήρως αφοσιωμένος στην αλλαγή της συμπεριφοράς του.

Τελικά, η ικανότητα να ξεπεραστεί η μικροαπιστία θα εξαρτηθεί από το επίπεδο διαφάνειαςυπευθυνότητας και συναισθηματικής επιδιόρθωσης που θα λάβει χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ