Στο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εθνικό φορέα για την Ελλάδα το Ι.Κ.Υ., η ελληνική αντιπροσωπεία των μαθητών/-τριών συνεργάστηκε με 20 συνομηλίκους τους από την Ιταλία και, φυσικά, με 30 συμμαθητές/-τριές τους από τo γαλλικό σχολείο - οικοδεσπότη.
Η εκπαιδευτική εβδομάδα περιελάμβανε συζητήσεις, εργαστήρια και επισκέψεις, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι μαθητές, οργανωμένοι σε διεθνείς ομάδες, συμμετείχαν σε σειρά δραστηριοτήτων, όπως εργαστήρια, περιήγηση στη Δουνκέρκη, στη Lille, στη βελγική Brugge και στις Βρυξέλλες, με τοπικούς μαθητές ως ξεναγούς, παρακολούθηση της ταινίας Dark Waters και συζήτηση για την περιβαλλοντική κρίση, καθώς και δημιουργία αφισών και συνθημάτων για την ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Ξεχωριστή στιγμή για τους μαθητές/-τριες ήταν οι παρουσιάσεις των έργων τους στο κοινό, κατά τη διάρκεια των οποίων δοκίμαζαν τις δεξιότητές τους στον δημόσιο λόγο στα αγγλικά. Μέσω αυτής της συμμετοχής, οι μαθητές/-τριες απέκτησαν νέες εμπειρίες, κατανόησαν καλύτερα την αξία της ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης και ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας με ανθρώπους από διαφορετικά εκπαιδευτικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης δραστηριότητες σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, όπως το Musée Maritime & Portuaire De Dunkerque, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Δουνκέρκης (LAAC), το Μουσείο Dunkerque 1940 Operation Dynamo και στον στον πολυχώρο Halle aux Sucres, έναν χώρο αφιερωμένο στις πολιτικές κατάκτησης μιας βιώσιμης πόλης, προσφέροντας στους συμμετέχοντες γνώσεις γύρω από την ιστορία, τη σύγχρονη τέχνη, την περιβαλλοντική δράση και τη βιωσιμότητα.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την προσωπική και κοινωνική εξέλιξη των μαθητών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση στη χρήση ξένων γλωσσών και να διευρύνουν την προοπτική τους για τον κόσμο, καθώς ετοιμάζονται να γίνουν ενεργοί πολίτες του 21ου αιώνα.
Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου: Βασιλείου Ευαγγελία, Βρέτα Μαγδαληνή, Γερμάνης Αντώνιος-Λουκάς, Γιαννούλας Ιωάννης, Ευγενιάδου Ιουλία, Καγκελίδης Νικηφόρος, Λέκα Συλβάνα, Παπαγεωργοπούλου Μαρία Νικολέτα, Τσέγκου Αλεξάνδρα και οι εκπαιδευτικοί Ασικίδης Μιχαήλ, Θυμιοπούλου Χριστίνα και Καραγιάννη Φράγκα.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και κυρίως στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν τέτοιες δράσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι εκπαιδευτικοί με αίσθηση του καθήκοντος, πάντα κάνουν πράγματα πέρα απο τις αίθουσες. Τυχεροί οι μαθητές.
ΑπάντησηΔιαγραφή