Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου Βέροιας


Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2024 η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, που πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες.

Τα θέματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην δημοτική αρχή ήταν τα εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Δημοτικός Σύμβουλος Θ.Κορωνάς: Παροχή στοιχείων για αιολικούς σταθμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα γεωγραφικά όρια του Δ.Βέροιας

Σε απάντησή του ο Δήμαρχος, επισήμανε την αλλαγή που έγινε στην ισχύ του αιολικού με την μείωση των MW, ενώ θα τοποθετηθούν 23 ανεμογεννήτριες. Όπως είπε επίσης, συμπεριλήφθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες που δεν έδειξαν κάτι αρνητικό. Θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του 2025 και πιθανότατα το 2026 θα ξεκινήσει η λειτουργία του, οπότε και δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα έσοδα. Στο έργο θα απασχοληθούν 20 - 25 άτομα από τοπικό συνεργείο συντήρησης, αλλά δεν υπάρχει διευκρίνιση για το πόσα από αυτά είναι δημότες Βέροιας.

Σχετικά με τα έσοδα, ο υπεύθυνος του έργου θεωρεί ότι το τέλος που αναλογεί, δηλαδή το 3%, θα ανέρχεται περίπου στα 460.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 275.000 ευρώ υπέρ του δήμου και τα 185.000 ευρώ υπέρ λογαριασμών ρεύματος δημοτών.

Διευκρινίσεις σχετικά με οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο θέμα, έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Βασιλειάδης, όπως η είσπραξη του τέλους, το οποίο όπως διευκρίνισε δεν είναι στο χέρι του δήμου το πότε θα γίνεται και πως κάθε χρόνο δεν είναι το ίδιο ποσό, ενώ τα ποσά έρχονται άτακτα.

ΘΕΜΑ 2ο: Δημοτικός Σύμβουλος Π.Χατζησάββας: Ύπαρξη αμίαντου στο δίκτυο ύδρευσης και τρόποι αποκατάστασης

Απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, λέγοντας πως, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» είχε ενταχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της Βέροιας, όπως και έγινε. Αυτή τη στιγμή στην πόλη υπάρχει το κομμάτι στην Κομνηνών που είναι στο τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΒ για αλλαγή ύδρευσης και αποχέτευσης μήκους 700 μέτρων, όπως επίσης και ένα κομμάτι στη Βίλλα Βικέλα, ένα πριν και μετά τις γραμμές τις γραμμές στο Λαζοχώρι, στην Αγία Μαρίνα, στην Κουλούρα, στη Ν. Λυκογιάννη, στη Ν. Νικομήδεια και στη Φυτειά.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, πρόκειται για ένα μικρό σε έκταση πρόβλημα του δήμου Βέροιας, ο οποίος είναι σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλους δήμους, οι μελέτες είναι έτοιμες και η επιχείρηση είναι σε αναμονή για άνοιγμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τα μεγάλα κομμάτια, ενώ τα μικρά κομμάτια θα υλοποιηθούν με ιδία μέσα.

Σημείωση έκανε ο δημοτικός σύμβουλος και Ιατρός Κώστας Ρίζος, θέλοντας να διευκρινίσει πως δεν έχει αποδειχθεί η επικινδυνότητα των αμνιαντοσωλήνων για χρήση στην ύδρευση, π.χ. για καρκίνο πεπτικού και ουρολογικού, παρά μόνο η επικινδυνότητά του στην εισπνοή αμιάντου, π.χ. για καρκίνο αναπνευτικού, κατά την διάρκεια κατασκευής έργων με το υλικό αυτό. Οι σωλήνες ωστόσο αντικαθιστώνται γιατί σαν υλικό έχει απαγορευθεί με ευρωπαϊκή οδηγία.

ΘΕΜΑ 3ο: Δημοτικός Σύμβουλος Χ.Μακρίδης: Ενημέρωση για καταπατηθέντες χώρους γης και τυχόν ενέργειες του Δήμου

Απάντηση έδωσε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, λέγοντας πως, σαφώς και υπάρχουν καταπατηθέντες χώροι, σε χωριά και στην πόλη και πρόκειται για χωράφια και οικόπεδα. Όπως διευκρίνισε, σήμερα έχουν κατατεθεί 150 αγωγές για καταπάτηση και άλλες 40 αγωγές που αφορούν σε μεγάλα οικόπεδα. Παράδειγμα, όπως είπε, τα Εβραϊκά στον Προμηθέα, που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Βέροιας, έχουν καταπατηθεί από 70 άτομα, Πόντιους, Μικρασιάτες, Τράπεζες, εισπρακτικές κτλ. και ο δήμος είναι ήδη σε διαδικασία αγωγών για επιστροφή των ακινήτων στον δήμο.

ΘΕΜΑ 4ο: Δημοτικός Σύμβουλος Α.Βενιόπουλος: Στάθμευση οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων στον αστικό ιστό

Απάνσηση στο θέμα, έδωσε ο Δήμαρχος Βέροιας, λέγοντας πως το πάρκινγκ κάτω από το Δημαρχείο δεν είναι γεμάτο για περισσότερες από 10 - 15 μέρες τον χρόνο. Άρα όπως είπε, υπάρχει ζήτημα για δωρεάν πάρκινγκ και όχι για πάρκινγκ γενικά. Θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Στο χώρο κάτω από την Ελιά δεν ενδείκνυται να σταθμεύσουν τουριστικά λεωφορεία, καθώς υπάρχει κλίση και ενδύκνειται μόνο για ΙΧ. Βέβαια, το σημείο δεν έχει φύλαξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα χρησιμοποιηθεί όταν θα βρεθεί φύλαξη. Τα λεωφορεία μπορούν να σταθμεύουν επίσης σε φαρδείς δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ