Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σε καμβάδες μετατρέπονται τα ΚΑΦΑΟ της Βέροιας

Ο Δήμος Βέροιας στο πλαίσιο του κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματός του, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση του αστικού τοπίου απευθύνει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση συμμετοχής καλλιτεχνών οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα ΚΑΦΑΟ, ως «καμβάδες», πάνω στους οποίους θα δημιουργήσουν, εθελοντικά, πίνακες ζωγραφικής που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και καλλιτεχνικά κεντρικά σημεία της πόλης, μετατρέποντάς τα σε υπαίθρια «έκθεση εικαστικών»!

Η συμμετοχή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους καλλιτέχνες να ενδυναμώσουν το πολιτιστικό τοπίο της Βέροιας και να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε εικαστικούς που χρησιμοποιούν τις τεχνικές του wheatpasting και του stencil, καθώς αυτές είναι κατάλληλες για εξωτερικούς χώρους και αντέχουν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Την προμήθεια των υλικών, θα αναλάβει ο δήμος. Για να προφυλαχτούν τα έργα των καλλιτεχνών από τους βανδαλισμούς, τα ΚΑΦΑΟ προτείνεται να βαφτούν με ειδική υδροφοβική επίστρωση anti-tagging, η οποία δεν επιτρέπει καμία απολύτως μουτζούρα.

Ο αριθμός και η θέση των ΚΑΦΑΟ θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες από την Οργανωτική Επιτροπή του Προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να εκφράσουν την επιθυμία συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα έως τις 31-10-2024 στην ηλεκτρονική Διεύθυνση : kampouroglou@veria.gr

Η δράση προτείνεται σε:
  • Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Σχολές Εικαστικών
  • Εικαστικούς
Αναλυτικά, οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό:

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, με ελεύθερο θέμα, που θα αφορά το στοιχείο «ΚΑΦΑΟ» (και όχι για ένα συγκεκριμένο ΚΑΦΑΟ) σε ένα αρχείο PDF που θα περιλαμβάνει: σύντομο βιογραφικό (maximum 150 λέξεις), περιγραφή της ιδέας (maximum 150 λέξεις) και 1 έως 2 σκίτσα σε κλίμακα (επιθυμητή η 1:20) σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση kampouroglou@veria.gr

Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μια προτάσεις και η τελική επιλογή των έργων μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μια.

Ο Δήμος θα προμηθεύσει τα αναγκαία υλικά στους συμμετέχοντες , προκειμένου να αναπτύξουν το εικαστικό έργο τους, επί των ΚΑΦΑΟ.

Η πρόσκληση αφορά μόνο τις εμφανείς επιφάνειες των ΚΑΦΑΟ (συνήθως οι 4 της παράπλευρης επιφάνειας). Ενδεικτικές διαστάσεις είναι 125 εκ. ύψος, 70 εκ. πλάτος και 25 εκ. βάθος. Το τελικό έργο που θα υλοποιηθεί δεν μπορεί να έχει σημαντική απόκλιση από την πρόταση που θα υποβληθεί, εκτός από τις απαραίτητες προσαρμογές για την επιφάνεια του συγκεκριμένου ΚΑΦΑΟ.

Στο ΚΑΦΑΟ θα τοποθετηθεί πινακίδα διαστάσεων 15Χ 20 εκ. με πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες που θα χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές όπως wheatpasting, stencil, ζωγραφική κ.ά. καθώς είναι κατάλληλες για εξωτερικούς χώρους και αντέχουν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ο δήμος Βέροιας θα προστατεύσει τα έργα με διαφανές υλικό anti-graffiti.

Το θέμα που θα φιλοτεχνήσει κάθε καλλιτέχνης, είναι ελεύθερο.

Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλ.2331350525

Ο Δήμος θα ορίσει το διήμερο της δράσης που τοποθετείται τέλος Απριλίου –αρχές Μαΐου. Για τις ακριβείς ημερομηνίες θα ενημερωθούν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι.

Η ορισθείσα από το Δήμο Επιτροπή θα παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων που οφείλουν να είναι αντίστοιχα των σχεδίων που κατατέθηκαν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι επιφάνειες των ΚΑΦΑΟ θα επικαλυφθούν με προστατευτική επίστρωση anti-tagging προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έργα θα διατηρηθούν καθαρά από μουτζούρες και παράνομες αφισοκολλήσεις για τα επόμενα χρόνια. Οι εργασίες για τον καθαρισμό και την προστασία των επιφανειών θα πραγματοποιούνται από ειδικό συνεργείο με ευθύνη του δήμου. Για διάστημα ενός έτους, το συνεργείο καθαρισμού θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε κάθε νέο περιστατικό βανδαλισμού εντός 48 ωρών, ενώ παράλληλα τριμελής ομάδα του δήμου, θα υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του έργου.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων σε μαθητές-τριες των πλησιέστερων, προς αυτά, Α/θμιων και Β/θμιων Σχολικών Μονάδων. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τους δημιουργούς καλλιτέχνες , θα συζητήσουν: για τα έργα τους , τη σημασία και το νόημα τους θέματος σε σχέση μα το Δημόσιο Αστικό Τοπίο, για να οικειωθούν και να προστατεύουν τα έργα, ως στοιχεία που αναβαθμίζουν και ομορφαίνουν την πόλη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ