Όταν αγοράζετε λίγα λεμόνια ή μια ολόκληρη σακούλα, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε κάθε τελευταία σταγόνα χυμού και κάθε τελευταίο εκατοστό ξύσματος από αυτά. Αυτό ξεκινά με την σωστή αποθήκευση των λεμονιών.
Ο Richard LaMarita, καθηγητής μαγειρικής στο Institute of Culinary Education αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους για να αποθηκεύσετε αυτό το ευέλικτο εσπεριδοειδές ώστε να παραμείνει φρέσκο για περισσότερο.
Πώς να αγοράσετε τα καλύτερα λεμόνια
Η διατήρηση της φρεσκάδας των λεμονιών για όσο το δυνατόν περισσότερο ξεκινά από τα λεμόνια που αγοράζετε στο παντοπωλείο. «Τα ώριμα λεμόνια θα έχουν μια λάμψη, σταθερή αίσθηση και βαθύ κίτρινο χρώμα», εξηγεί ο LaMarita.
Ο LaMarita συνιστά να μένετε μακριά από αυτά που είναι ζαρωμένα ή μαλακά. Αντίθετα, αναζητήστε λεμόνια με έντονο χρώμα που είναι σταθερά και δίνουν την αίσθηση ότι έχουν πολύ χυμό μέσα.
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα λεμόνια
Μην αφήνετε αυτά τα ζουμερά εσπεριδοειδή να ξεραθούν ή να μουχλιάσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε. Το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσετε τα ώριμα λεμόνια, αλλά τα λεμόνια που έχουν ακόμα λίγο πράσινο χρώμα μπορούν να μείνουν στον πάγκο της κουζίνας, μακριά από το ηλιακό φως και άλλα προϊόντα μέχρι να ωριμάσουν.
Ενώ τα ώριμα λεμόνια μπορούν να αποθηκευτούν στον πάγκο της κουζίνας, δεν θα διαρκέσουν σχεδόν τόσο πολύ. Η δροσερή θερμοκρασία του ψυγείου είναι η καλύτερη επιλογή για να τα κρατήσετε φρέσκα.
Αυτές οι 5 μέθοδοι αποθήκευσης για τα λεμόνια θα βοηθήσουν:
- Χρησιμοποιήστε τα συρτάρια crisper
- Αποθηκεύστε τα λεμόνια σε νερό
- Αφήστε τα λεμόνια να αναπνέουν
- Μην τα αποθηκεύετε κοντά σε άλλα φρούτα
- Καταψύξτε τα λεμόνια
- Χρησιμοποιήστε τα συρτάρια crisper
Σχεδιασμένα για να παρατείνουν τη φρεσκάδα των αποθηκευμένων φρούτων και λαχανικών, τα συρτάρια crisper έχουν αεραγωγούς που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τον αέρα που ρέει μέσα και έξω από αυτά. Ωστόσο, τα λεμόνια θα διατηρηθούν καλά και σε ένα δοχείο έξω από τα συρτάρια crispers, στο κύριο τμήμα του ψυγείου σας.
Το άνοιγμα των αεραγωγών έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ροή αέρα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χαμηλής υγρασίας και ιδανικές συνθήκες για την αποθήκευση λεμονιών. Όταν φυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο, τα λεμόνια σας μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για έως και 3 εβδομάδες.
Αποθηκεύστε τα σε νερό
Σύμφωνα με ένα viral βίντεο στο TikTok, πολλά ολόκληρα λεμόνια τοποθετούνται σ’ ένα βάζο με νερό και στη συνέχεια αποθηκεύονται στο ψυγείο. Όταν αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης @meowmeix ισχυρίζεται ότι τα λεμόνια σας μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για έως και 3 μήνες. Να έχετε υπόψη σας ότι τυχόν βακτήρια στην επιφάνεια του λεμονιού μπορεί να μολύνουν το νερό.
Αφήστε τα να αναπνέουν
Τα λεμόνια δεν διαρκούν πολύ αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Το δροσερό και ξηρό περιβάλλον είναι το κλειδί για την αποτροπή των λεμονιών σας από το να γίνουν σκληρά και ξηρά. Οι πλαστικές σακούλες, ωστόσο, μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία, προκαλώντας τα λεμόνια να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα.
Αντ’ αυτού, αποθηκεύστε τα σε χαρτί ή επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με πλέγμα, καθώς επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από τα λεμόνια, διατηρώντας τα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μην τα αποθηκεύετε κοντά σε άλλα φρούτα
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τα λεμόνια φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να τα αποθηκεύσετε ξεχωριστά.
«Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα, οι ντομάτες και τα αβοκάντο, εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο», λέει ο LaMarita. «Αυτό θα επιταχύνει την ωρίμανση των γειτονικών λαχανικών και φρούτων, κυρίως των λεπτόφλουδων τροφίμων όπως τα φασολάκια, τα πράσινα φυλλώδη και τα δαμάσκηνα».
Τα λεμόνια, μαζί με τα λάιμ, είναι επίσης ευαίσθητα στις επιδράσεις του αιθυλενίου, οπότε η αποθήκευσή τους με φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλένιο θα τα κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα.
Καταψύξτε τα λεμόνια σας
Εάν καταλήξετε με πάρα πολλά λεμόνια, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. «Μπορείτε να καταψύξετε κομμένα ή ολόκληρα λεμόνια – καταψύχονται πολύ καλά», λέει ο LaMarita.
Τα λεμόνια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη με αυτόν τον τρόπο για 4 έως 6 μήνες. Για τις φέτες λεμονιού, καταψύξτε τις πρώτα σε ένα ταψί για να τα κρατήσετε χωριστά πριν τα μεταφέρετε σε μια σακούλα με κλείσιμο zip, κατάλληλη για κατάψυξη.
«Ωστόσο, θυμηθείτε ότι όποτε καταψύχετε κάτι, θα υπάρχουν αλλαγές στη δομή των κυττάρων του τροφίμου», εξηγεί ο LaMarita. Έτσι, ενώ τα κατεψυγμένα λεμόνια θα είναι μαλακά όταν ξεπαγώσουν, οι χυμοί τους θα παραμείνουν άθικτοι. Εάν θέλετε να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο, μπορείτε πάντα να κάνετε πρώτα χυμό τα λεμόνια σας και να καταψύξετε το χυμό.
Πώς να αποθηκεύσετε τα κομμένα λεμόνια
Όταν έχετε περισσευούμενα κομμάτια λεμονιού, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε μια συνταγή ή ως γαρνιτούρα. Είτε κομμένα σε φέτες είτε σε τρίγωνα ή στη μέση, τα κομμένα λεμόνια πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο.
Τυλίξτε την κομμένη πλευρά κάθε τεμαχίου σε πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει και αποθηκεύστε τα τυλιγμένα τμήματα σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες.
Πώς να αποθηκεύσετε τον χυμό λεμονιού
Εάν έχετε περισσευούμενο χυμό λεμονιού, αποθηκεύστε το σε ένα σφραγισμένο δοχείο ή μπουκάλι. Θα διατηρηθεί για τέσσερις ημέρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποτά ή στη αγαπημένη σας βινεγκρέτ.
Εάν ο χυμός είναι παλαιότερος από δύο ημέρες, χρησιμοποιήστε τον σε μαγειρεμένες συνταγές ή σε αρτοσκευάσματα όπου δεν είναι τόσο πιθανό να παρατηρήσετε ότι δεν είναι φρέσκος. Εάν αρχίσει να σκουραίνει, πετάξτε το. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το χυμό. Ρίξτε το σε μία παγοκύστη, καταψύξτε και αποθηκεύστε τα μικρά τμήματα σε ένα δοχείο στην κατάψυξη για έως και 3 ή 4 μήνες.
Πώς να αποθηκεύσετε το ξύσμα λεμονιού
Πριν πετάξετε τις φλούδες λεμονιού, αφιερώστε ένα λεπτό για να αφαιρέσετε το ξύσμα λεμονιού. Όχι μόνο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε επιδόρπια, αλλά προσθέτει γεύση στα ψητά λαχανικά και τα κέικ και ενισχύει τη γεύση στις μαρινάδες και τις σαλάτες.
Για να το αποθηκεύσετε, βάλτε το ξύσμα σε ένα αεροστεγές δοχείο και διατηρήστε το στο ψυγείο για 6 ημέρες ή καταψύξτε το για έως και 3 μήνες. Θα χαίρεστε να το έχετε διαθέσιμο για ένα γρήγορο γαρνίρισμα ή για να ενισχύσετε ένα δείπνο με θαλασσινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.