Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μειωμένες οι αποδόσεις και τιμές στο βαμβάκι - Τι δήλωσε ο Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου

Δεν διανύει τις καλύτερες μέρες της η παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα. Προβλήματα προσβολών από έντομα και έντονη ξηρασία μείωσαν τις αποδόσεις κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά τόπους παρατηρείται και υποβάθμιση της ποιότητας, ειδικά όπου υπήρξαν προσβολές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.

Το διεθνές περιβάλλον, με την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των επενδυτών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων δεν έχουν αφήσει την τιμή των συμβολαίων του βαμβακιού να «ανασάνει» φέτος. Έτσι, η τιμή παραγωγού στο χωράφι είναι και αυτή μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως και του σύσπορου.

Πάντως, η συγκομιδή συνεχίζεται ομαλά σε όλες τις περιοχές, με την πλειοψηφία (άνω του 90%) των χωραφιών να έχει αλωνιστεί. Εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλία, που η συγκομιδή έχει φτάσει το 60% μέχρι στιγμής.


Στις 23 Οκτωβρίου, η τιμή χωραφιού στα Εκκοκκιστήρια Ουσουλτζόγλου (Γ&Π Εκκοκκιστήρια Βάμβακος ΑΕ) στην Ημαθία ήταν 0,50 ευρώ/κιλό (15% max υγρασία). Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου, αυτή είναι η λεγόμενη «τιμή βάσης και είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως και η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20% το αντίστοιχο διάστημα. Η Βοιωτία σχεδόν τελειώνει τη συγκομιδή, η Ημαθία-Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη είναι στο 90%, η Θεσσαλία στο 60%. Φέτος, είχαμε πολλά προβλήματα με τις κλιματολογικές συνθήκες και με τις προσβολές από τα σκουλήκια.

Δεν υπήρξε η κατάλληλη επαγρύπνηση από την πλευρά των παραγωγών, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, στην Ημαθία να έχουμε εκτεταμένη προσβολή από ρόδινο σκουλήκι, κάτι που είχαμε να δούμε εδώ και 20 χρόνια. Η προσβολή αυτή προκαλεί και προβλήματα στην ποιότητα, όχι μόνο στην απόδοση. Έχουμε στίγματα πάνω στις βαμβακοΐνες».

Ήπια, κατά τόπους, προσβολή από ρόδινο σκουλήκι εντοπίστηκε στις καλλιέργειες βαμβακιού του Νομού Σερρών, για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση. Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννη Μυλωνόπουλο, «είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια περιστασιακά ρόδινο σκουλήκι σε μικρούς πληθυσμούς, άνευ σημασίας, προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Φέτος, είναι πιο έντονο το φαινόμενο, αλλά χωρίς οικονομική σημασία και εμφανίζεται κυρίως στα καρύδια της κορυφής, σε συγκεκριμένες ποικιλίες βαμβακιού. Εμείς το εντοπίσαμε σε χωράφια στη Μαυροθάλασσα Σερρών».

Ποικίλλουν οι στρεμματικές αποδόσεις στη Θράκη

Στο 80% βρίσκεται η συγκομιδή βαμβακιού στον Νότιο Έβρο όπου επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, εξηγεί πως το βαμβάκι είναι ποιοτικό.

«Η χρονιά είναι μέτρια παραγωγικά. Οι μέσες αποδόσεις στα ποτιστικά χωράφια, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή, κυμαίνονται στα 350 με 400 κιλά το στρέμμα». Τα ξηρικά είναι ελάχιστα και τα περισσότερα δεν αλωνίστηκαν. Σημειώνει πως οι αποδόσεις στην περιοχή των Λουτρών, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, διαμορφώνονται στα 300 κιλά το στρέμμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή των Φερών, όπου δραστηριοποιείται, η υγρασία είναι υψηλότερη και τα αρδευτικά νερά περισσότερα, με συνέπεια υψηλότερες αποδόσεις. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις αποδόσεων στα 500 κιλά το στρέμμα. Οι παραγωγοί παραδίδουν, αλλά δεν κλείνουν τιμή, περιμένοντας να ανακάμψει. «Η απογοήτευση είναι διάχυτη, όπως και ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Τα χρήματα της προκαταβολής δεν καλύπτουν τίποτα», σχολιάζει ο κ. Αλεξανδρής.

Στον Έβρο και τη Θεσσαλία οι παραγωγοί παραδίδουν, αλλά δεν κλείνουν τιμή, περιμένοντας να ανακάμψει

Στον Νομό Ροδόπης, η συγκομιδή βαμβακιού ολοκληρώνεται, απομένουν μόνο τα δεύτερα χέρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκο Μποτρότσο. Ο ίδιος κάνει λόγο για τεράστιο εύρος αποδόσεων ακόμη και στην ίδια περιοχή, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην καλλιεργητική περίοδο.

«Κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν στις απαραίτητες προστατευτικές κινήσεις, όπως είναι τα ραντίσματα και τα επαρκή ποτίσματα. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε πολύ χαμηλές παραγωγές σε φροντισμένα χωράφια. Συνάδελφοι που πότισαν έξι με επτά φορές ένα χωράφι, έριξαν 50 κιλά λίπασμα και ράντισαν για σκουλήκι μετρούν αποδόσεις 150- 200 κιλά το στρέμμα. Συμπεραίνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι ήταν πολύ μεγάλες, παρά τους ψεκασμούς».

Η περιγραφή του κ. Μποτρότσου δείχνει ότι τα καλλιεργητικά έξοδα ήταν πολύ υψηλά, γιατί δεν έπεσε ούτε μία ποτιστική βροχή, με συνέπεια τα αυξημένα ποτίσματα. Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή του Ιάσμου, όπου τα καλά ποτιστικά χωράφια αποδίδουν 100-150 κιλά το στρέμμα, ενώ στο παρελθόν είχαν πάνω από 400. Οι προσβολές από σκουλήκι άγγιξαν όλο τον νομό πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που οι παραγωγοί έπιασαν 400-500 κιλά.

Ο ίδιος μας θυμίζει πως ο νομός είναι μοιρασμένος στη μέση σε ποτιστικά και ξηρικά, γι’ αυτό και ο συντελεστής παράδοσης είναι χαμηλός σε σχέση με τη λήψη της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης. «Είμαστε καλοί παραγωγοί, αλλά δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές, αρδευτικά έργα και αναδασμοί για να ποτίσουμε σωστά και επαρκώς τα χωράφια μας», λέει.

Πολλά ξηρικά χωράφια δεν θα συγκομιστούν. «Κάποιος που δεν έχει μηχανή χρειάζεται 30 ευρώ το στρέμμα για συγκομιδή, άρα απαιτείται απόδοση πάνω από 60 κιλά, ώστε να πληρώσει τη μηχανή. Με απόδοση 60-70 κιλά δεν συμφέρει». Συμφωνεί, τέλος, με τον κ. Αλεξανδρή ότι αφήνουν ανοιχτή τιμή, γιατί η τιμή βάσης είναι τα 50 λεπτά το κιλό.

Απογοήτευση στον θεσσαλικό κάμπο

Σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές εξελίσσεται το 2024 για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς, ενώ βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της συγκομιδής, καταγράφονται μειωμένες παραγωγές και οι προσφερόμενες τιμές των εκκοκκιστών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε σημείο να μην καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής. Σχετικά με τη συγκομιδή, έχουν ήδη μαζευτεί τα πρώτα χέρια και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα μαζευτεί και το β΄ χέρι. Οι νομοί Λάρισας και Τρικάλων είναι πρωιμότεροι σε σχέση με τον Ν. Καρδίτσας κατά μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας, Δημήτριο Κωστή, «η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, αλλά το ποσοστό ποικίλλει από χωράφι σε χωράφι. Υπάρχουν παραγωγοί που σε κάποια χωράφια συγκόμισαν 400 κιλά και σε άλλα –με τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες και εργασίες– δεν ξεπέρασαν τα 150 κιλά. Αυτό αποδίδεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας ήταν η σωστή προετοιμασία του χωραφιού και ο άλλος και σημαντικότερος η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των εχθρών της καλλιέργειας, καθώς φέτος, εκτός από πράσινο σκουλήκι, είχαμε και ρόδινο, αλλά και έντομα».

Στα Φάρσαλα, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι έντονα προβληματισμένοι. Η ανησυχία τους είναι τόσο μεγάλη που κλιμάκιο της ΔΑΟΚ Λάρισας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επισκέφθηκε χωριά της επαρχίας, λαμβάνοντας δείγματα φυτών και χώματος για ανάλυση. Στόχος είναι να διαπιστωθούν οι λόγοι πίσω από την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής, η οποία προβληματίζει και τους ίδιους τους γεωπόνους, και το πώς αυτή μπορεί να συνδεθεί τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και με τις συνέπειες που ενδεχομένως να άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Ντάνιελ ή κάτι άλλο.

Ανοιχτή τιμή

Οι περισσότεροι παραγωγοί παραδίδουν τα βαμβάκια στα εκκοκκιστήρια με ανοιχτή τιμή, καθώς η τρέχουσα εμπορική τιμή (γύρω στα 50-52 λεπτά) κρίνεται πολύ χαμηλή. Σε συνδυασμό με τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, 200-250 κιλά, ή και λιγότερο, δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Γι’ αυτό και κάποιοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξοδευτούν με τη συγκομιδή, αφού το κόστος για ιδιόκτητο χωράφι ανέρχεται στα 250 ευρώ/στρέμμα.

1 σχόλιο:

  1. Φήμες λένε ότι κάποιοι εκκοκιστες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα συμβόλαια, που εύκολα υπόγραψαν με την αγορά ,για χρώμα 31,41 και υποσχέθηκαν +6 λεπτά στην ποιότητα στον παραγωγό και στην πραγματικότητα θα πληρώσουν -2 -3 από την πραγματική τιμή.
    Πάλι θα την φάει ο παραγωγός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ