Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%)
Aντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 21,4% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα καταγράφηκε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ενωση (26,1%), με τους κατοίκους στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να βρίσκονται στη χειρότερη θέση και μεταξύ των 20 χειρότερων της ΕΕ.
Αναλυτικά, σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (26,5%) και στην Ελλάδα (26,1%).
Σε περιφερειακό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχεις ή κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στις υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας, στη νότια Ιταλία και στις αγροτικές περιφέρειες της Ρουμανίας.
Το 2023, τα άτομα που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ είχαν γενικά λιγότερες πιθανότητες να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από εκείνα που ζούσαν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο ήταν 32,0%, με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι. Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στη Βαρσοβία ήταν μόλις 8,9%. Στην Κροατία, το εθνικό ποσοστό ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ 11,9%.
Αντίθετη τάση παρατηρήθηκε στο Βέλγιο και την Αυστρία, όπου το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε Βρυξέλλες (37,6%) και Βιέννη (29,5%) ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους εθνικούς μέσους όρους 18,6% και 17,7%, αντίστοιχα.
Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ήταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2023 καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο (35,7%), τη Δυτική Ελλάδα (35,2%), τη Δυτική Μακεδονία (32,7%), την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και το Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 54 χρονών ο Γιώργος Μουσκεφτάρας. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024 στις
-
Ομολόγησε στους Αστυνομικούς λέγοντας: «Ήταν μια γριά στρίγκλα» - Είχε δολοφονήσει, ξανά με τη μέθοδο του
-
Μια ανάσα από το να φύγει το «πέπλο προστασίας» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων βρίσκεται η αγορά, με τις εξελίξεις να οδηγούν τις
-
Τι δήλωσε αποκλειστικά στο veriotis.gr ο καλλιτέχνης και οικοδεσπότης της μεγάλης βραδιάς Τάσος Πρωτοψάλτου
-
Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με το παλιό παραδοσιακό τραγούδι και είχε συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες
-
Δείτε πότε οι μετεωρολόγοι λένε πως θα χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Βέροιας!
-
Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες για όλα τα οχήματα που κινούνται στο νομό μας
-
Το Σέλι, το μαγευτικό ορεινό χωριό του δήμου Βέροιας, κερδίζει επάξια τον τίτλο του χωριού με τον καλύτερο εορταστικό στολισμό! Με τη
-
Στα λευκά έχει «ντυθεί» το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, μ' ένα στρώμα χιονιού να έχει καλύψει όλο το βουνό. Το ξημέρωμα βρήκε το Βέρμιο, ...
-
Για την αρπαγή ενός 41χρονου συνελήφθη, ως φυσικός αυτουργός αρπαγής ένας 37χρονος αλλοδαπός. Η σύλληψη έγινε σε περιοχή της
Δυστυχώς δεν αξίζουμε καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλια πίστευα οτι φταίνε οι πολιτικοί.
Εμείς.
Μόνο.
Μόνο ο ελληνικός λαός φταίει τετραετίες τώρα
ΔιαγραφήΕίναι τραγικό το ότι η χώρα μετά τον εμφύλιο μέχρι και σήμερα δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τις γνωστές παθογένειες και να γυρίσει σελίδα. Ντροπή σε όλους μάς και Ντροπή σε όσους έχουν κυβερνήσει αυτή την χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"η φτωχεια ειναι φρονιμη αν νιωθει οτι φταιει" λεει ο γιαννης
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο μη ανεξοφλητα δανεια και απο φορους κατασχουν τα διαμερισματα. Οποτε ελληνα αν εισαι 21 χρονων βρες δουλεια οπωσδηποτε. Ο μισθος του πατερα η η συνταξη του πατερα δεν φτανει για συντηρηθει 3μελης οικογενεια. Τα online marketing τα καζινο στοιχηματα μεσω οπαπ αυτα να ξερετε μετα απο 5 χρονια καταστρεφουν οικονομικως την οικογενεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί θεωρητικώς στην έρευνα η Κεντρική Μακεδονία να μην είναι μέσα στις περιοχές με τις αυξημένες πιθανότητες φτώχειας, αλλά αυτό συμβαίνει διότι συμπεριλαμβάνει μέσα τη Θεσσαλονίκη. Υπολογίζοντας μόνο τους άλλους νομούς, η Κεντρική Μακεδονία είναι ξεχασμένη και μέσα στα μετάλλια της φτωχοποίησης τα τελευταία χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφή