Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με ιδιαίτερη σημασία, με αντικείμενο την Εργοθεραπεία και την Λογοθεραπεία, όχι μόνο για Αμεα, διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2024 το Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες (ΚΕΜΑΕΔ) Βέροιας.
Επιστήμονες από διάφορους τομείς, μοιράστηκαν ιδέες για το πώς οι προσαρμοσμένες συνεδρίες θεραπείας μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά να ξεπεράσουν διάφορες προκλήσεις, από καθυστερήσεις ομιλίας έως ζητήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.
Η ημερίδα είχε στόχο να αναδείξει τα καθολικά πλεονεκτήματα της λογοθεραπείας και της εργοθεραπείας, τονίζοντας πώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, της γνωστικής ανάπτυξης και της συνολικής ευημερίας των παιδιών με η χωρίς ειδικές ανάγκες. Επιστήμονες από διάφορους τομείς μοιράστηκαν ιδέες για το πώς οι προσαρμοσμένες συνεδρίες θεραπείας μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά να ξεπεράσουν διάφορες προκλήσεις, από καθυστερήσεις ομιλίας έως ζητήματα αισθητηριακής επεξεργασίας.
Στον χαιρετισμό της, η εθελόντρια διευθύντρια και πρόεδρος του ΚΕΜΑΕΔ, Μελίνα Δαμιανίδου, τόνισε την ανάγκη οι νέες μητέρες και οι φροντιστές να αγκαλιάσουν τη συνεχή μάθηση για να εξοπλίσουν τα παιδιά με τα απαραίτητα εργαλεία για τη ζωή. Η ημερίδα συντονίστηκε από τον ιατρό νευρολόγο και επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου, Γεώργιο Τσαλέρα.
Η λογοθεραπεύτρια Παναγιώτα Χατζόγλου αναφέρθηκε στον τομέα της λογοθεραπείας, επισημαίνοντας ότι δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρίες και οτι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ικανότητας ενός ατόμου να επικοινωνεί αποτελεσματικά, γεφυρώνοντας τα κενά τόσο στη γλωσσική όσο και στη γνωστική ανάπτυξη.
Η λογοθεραπεύτρια Ιωάννα Παπαβασιλείου παρείχε γλωσσικές συμβουλές προς τους γονείς και τονισε οτι η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί, καθώς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις γλωσσικές ικανότητες και τη συνολική αυτοπεποίθηση του παιδιού.
Η εργοθεραπεύτρια Μαρία Μελίτου αναφερθηκε στη διαδικασία της εργοθεραπειας η οποια ξεκινά με μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, όπου οι θεραπευτές αξιολογούν τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ικανότητες ενός παιδιού.
Ο Κώστας Γεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο ότι η εργοθεραπεία εκτείνεται πέρα από τα παραδοσιακά θεραπευτικά πλαίσια και μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων.
Στο τέλος της ομιλίας του κ. Γεωργίου, η συζήτησε έγινε διαδραστική καθώς δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να υποβάλλει ερωτήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.