Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένα όμορφο βίντεο από τους αμπελώνες της Ημαθίας

Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών προκειμένου να διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση ως φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού ή ούζου.

Ο τρύγος είναι η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία ενός κρασιού. Σύμφωνα με Γάλλους οινοπαραγωγούς «το κρασί γίνεται στο αμπέλι» και η στιγμή του τρύγου είναι η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει ο παραγωγός.

Αν τα σταφύλια τρυγηθούν νωρίτερα, το κρασί θα έχει αυξημένη οξύτητα, χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό και πιθανόν να είναι κατώτερο σε φυτικά αρώματα και γεύση.

Αν ο τρύγος είναι καθυστερημένος θα έχουμε χαμηλή οξύτητα, υψηλότερο αλκοολικό βαθμό ή γλυκύτητα και χαμηλές τανίνες (συστατικό του κρασιού).

Οι ημερομηνίες πραγματοποίησης του τρύγου ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και από ποικιλία σε ποικιλία. Το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες της χρονιάς αλλά και των ημερών του τρύγου παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση για τη συγκομιδή.

Σε πολλά αμπελοχώρια της πατρίδας μας η πρώτη μέρα του τρύγου έχει χαρακτήρα αληθινού πανηγυριού και χαιρετίζεται με νταούλια, τύμπανα και τραγούδια. Το πανηγύρι κορυφώνεται στο πατητήρι.

Δείτε το υπέροχο βίντεο του PhotoWorld:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ