Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Άνθισαν τα δέντρα μήνα… Οκτώβριο στη Νάουσα!

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Σεπτέμβριο και το πρώτο 15θήμερο του Οκτωβρίου σε συνδυασμό με την ανομβρία είχαν ως αποτέλεσμα, να παρατηρούνται άνθη σε οπωροφόρα δέντρα στην Ημαθία, όπως αναφέρουν, ειδικοί από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (Τ.Φ.Ο.Δ.Ν.).

«Σε πολλά οπωροφόρα παρατηρούνται ανθισμένα καρποφόρα όργανα κατά την περίοδο του Οκτωβρίου, αποτέλεσμα της θερμικής καταπόνησης και του υδατικού στρες που δέχτηκαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν., η μέση μέγιστη για το μήνα Σεπτέμβριο ήταν 28,1 oC και η μέση μέγιστη για το μισό μήνα Οκτώβριο (έως τις 16 του μηνός) ήταν 25,8 oC. Αν και είχαμε κάποιες βροχοπτώσεις κατά το Σεπτέμβριο (σύνολο 65 mm βροχής) και μόλις 8 mm βροχής για το διάστημα 1-16 Οκτωβρίου, δεν φάνηκε να έχουμε εξάλειψη του φαινομένου. Αν το φαινόμενο περιορίζεται σε λίγα ασθενικά δένδρα ή σε ορισμένα, μικρού αριθμού τμήματα δένδρων τότε οι επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο», επισημαίνει ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Καζαντζής σε σχετική ανάρτηση, στη σελίδα του Τ.Φ.Ο.Δ.Ν. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ο ίδιος προσθέτει ότι τα σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όταν το φαινόμενο είναι εκτεταμένο. «Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σε γενικές γραμμές, ωστόσο είναι καλό να καταγραφεί ως φαινόμενο. Ευαίσθητα φυλλοβόλα οπωροφόρα στο φαινόμενο είναι οι αχλαδιές, οι μηλιές και οι κερασιές. Η άνθιση των δένδρων που κλαδεύτηκαν πολύ νωρίς και αυστηρά είναι διαφορετική περίπτωση στρεσαρίσματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ