Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ανακαλύψτε την Τέχνη της Συντήρησης με 4 βιωματικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με χαρά ανακοινώνει μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, τη συμμετοχή της στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης 2024.

Ο εορτασμός είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Συντηρητών (ECCO). Στόχος του είναι η γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης και το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων & έργων τέχνης, καθώς και η ευαισθητοποίηση του στην ανάγκη συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ανακαλύψτε την Τέχνη της Συντήρησης

Από τις 14 έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, η Εφορεία διοργανώνει βιωματικές δράσεις, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις τεχνικές συντήρησης και την ιστορία ορισμένων εκκλησιαστικών μνημείων της Βέροιας.

Πρόγραμμα Δράσεων:

• Δευτέρα 14 & Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, 17:30

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Μοναχού Ανθίμου

Δύο κόσμοι συναντιούνται στο τέμπλο του Αγίου Νικολάου του Μοναχού Ανθίμου

Παρουσίαση των εργασιών αποκάλυψης του διακόσμου στο τέμπλο του ναού. Το τέμπλο είναι χαρακτηριστικό για την όσμωση επιρροών από το Βυζάντιο και το Ισλάμ στη ζωγραφική του 16ου αιώνα. Θα πραγματοποιηθεί επιτόπια βιωματική δράση συντήρησης του τέμπλου του ναού του Αγίου Νικολάου του Μοναχού Ανθίμου.

• Τρίτη 15 & Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 17:30

Ι.Ν. Χριστού Παντοκράτορος

Το παλίμψηστο του Χριστού Παντοκράτορα: Οι εργασίες αποκατάστασης εμφανίζουν τα κρυμμένα μυστικά του

Παρουσίαση των εργασιών προστασίας και συντήρησης του συνολικού ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου, ιδιαίτερα μετά από τις εργασίες αποκάλυψης ζωγραφικών στρωμάτων υποκείμενων του κυρίαρχου ζωγραφικού στρώματος του 16ου αιώνα στον κυρίως ναό και στο βόρειο κλίτος.

• Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 10:30-12:30

Υπόγειο της Μνήμης, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Το νήμα της ζωής: Προστατεύοντας υφάσματα καιρών αλλοτινών

Εργαστήριο για τη συντήρηση υφασμάτων. Εισαγωγή στις τεχνικές μεταχείρισης και αποθήκευσης υφασμάτινων αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, και βιωματικό εργαστήριο εξοικείωσης με τα κατάλληλα υλικά και τις ορθές τεχνικές προστασίας τους (σε μη-ιστορικά, υφασμάτινα αντικείμενα).

• Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 17:30

Αγία Άννα Ενορίας Αγίου Παταπίου

Πως εμφανίζονται τα λουλούδια και τα σπίτια κάτω από την αιθάλη; Η συντήρηση του τέμπλου της Αγίας Άννας

Παρουσιάζεται η αποκάλυψη και συντήρηση της ζωγραφικής του ξύλινου νταμπλαδωτού τέμπλου, η οποία χαρακτηρίζεται από κοσμικές επιρροές ανάλογες του διακόσμου των αρχοντικών του 18ου-19ου αιώνα. Θα πραγματοποιηθεί επιτόπια βιωματική δράση συντήρησης του τέμπλου του ναού της Αγίας Άννας.

Σας περιμένουμε στις εκδηλώσεις μας!

Συντελεστές δράσης:

Γενικός Συντονισμός: Δρ Γεωργία Στρατούλη, Αναπλ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Επιμέλεια και εμψύχωση δράσης από τους συντηρητές: Ελπίδα Χριστοφορίδου, ΜΔΕ Conservation of Textiles - Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης, Κωνσταντίνος Τζίμπουλας, Ιάκωβος Σαριόγλου

Επιστημονική υποστήριξη: Δρ Μαρία Χειμωνοπούλου

Γραφιστική Επιμέλεια: Μερόπη Χατζημιχάλη, Αρχιτέκτων ΜΔΕ

Πολιτιστική Διαχείριση - Επικοινωνία: Δρ Θέμις Βελένη

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2331029737 Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-12:00.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ