Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

9 συμπεριφορές που απομακρύνουν τα παιδιά σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε

Μήπως αισθάνεστε ότι η σχέση σας με τα ενήλικα παιδιά σας δεν είναι τόσο ζεστή, τόσο στενή όσο άλλοτε; Δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με τη Δρ. Jonice Webb, «Πολλοί ενήλικες, αγαπούν τους γονείς τους ωστόσο δεν αισθάνονται άνετα μαζί τους». Οι άνθρωποι που είναι κακοί στη διαχείριση των οικονομικών, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται τι μπορεί να φταίει για την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους ίδιους και τα παιδιά τους. Το συναίσθημα αυτό είναι αρκετά σκληρό, καθώς οι γονείς έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Κάποια μοτίβα συμπεριφοράς ωστόσο, απωθούν τα παιδιά.

Πρόκειται για ασυνείδητες, αδιόρατες επιλογές που επιδρούν στη σχέση των γονιών με τα ενήλικα παιδιά τους. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 7 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Οι 9 ανεπαίσθητες συμπεριφορές που απομακρύνουν τα παιδιά σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε
  • Παραβιάζουν τα όρια
  • Επιβάλλουν τις δικές τους προσδοκίες
  • Δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους είναι ώριμα
  • Διαρκής κριτική
  • Τα συγκρίνουν με άλλους
  • Δεν εκφράζουν την αγάπη τους
  • Δεν συγχωρούν τα λάθη του παρελθόντος
  • Δεν δίνουν σημασία στα σχόλιά τους
  • Παραμελούν τις ανάγκες τους
  • Παραβιάζουν τα όρια
Ο σεβασμός του προσωπικού χώρου είναι θεμελιώδης όλες τις σχέσεις. Όπως παρατήρησε ο ψυχολόγος Δρ. Jeffrey Bernstein σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Psychology Today, «Ο σεβασμός των ορίων και της αυτονομίας των ενήλικων παιδιών είναι απαραίτητος για την καλλιέργεια του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης. »

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, διαμορφώνουν τη δική τους ζωή, τις απόψεις τους και τα όριά τους. Αυτά τα όρια είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ταυτότητας και της αυτονομίας τους.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά αλλά δεν πετυχαίνουν στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 6 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

Η παραβίαση των ορίων, διαταράσσει τη σχέση του παιδιού με τον γονιό. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας τα όρια να γίνονται σεβαστά.

Ο σεβασμός των ορίων δεν συνεπάγεται ψυχρότητα ή απόσταση στη σχέση. δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία απόστασης. Δείχνει όμως αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση.

Επιβάλλουν τις δικές τους προσδοκίες

Οι γονείς έχουν όνειρα για τα παιδιά τους. Οι προσδοκίες των γονιών μπορεί ν’ ασκήσουν πίεση στα παιδιά. Οι προθέσεις των γονιών είναι ασφαλώς, καλές όμως οι ενέργειες και οι συμπεριφορές τους, καταλήγουν να δημιουργούν άγχος στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να έχουν την ελευθερία να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία.

Όποια προσδοκία και αν έχετε από τα παιδιά σας, πρέπει να βρείτε τη δύναμη να τ’ αφήσετε να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Αφήστε τα ενήλικα παιδιά σας να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να τις υποστηρίξουν, ανεξάρτητα από τον δρόμο που επιλέγουν.

Δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους είναι ώριμα

Τα ενήλικα παιδιά σας είναι πλήρως ικανά να λάβουν ορθές αποφάσεις και πρέπει να νιώθουν ότι τα εμπιστεύεστε. Όταν αμφιβάλλετε διαρκώς για την ορθότητα των αποφάσεων ή την κρίση τους, τα παιδιά μπορεί να προσβληθούν. Μπορεί να νιώσουν ότι δεν τα εμπιστεύεστε.

Ο σεβασμός της αυτονομίας τους και η αντιμετώπισή τους ως ισότιμα και ώριμα άτομα, καλλιεργεί μια στενή και αρμονική σχέση. Μην αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας σαν ανήλικα.

Διαρκής κριτική


Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Η επιθυμία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα μοτίβα συμπεριφορών. «Είσαι περήφανος για τη δουλειά σου;», ή «Πότε θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου»; Σας θυμίζει κάτι; Η κριτική, μπορεί να είναι καταστροφική και να ορθώσει τείχη ανάμεσα στους γονείς και τα ενήλικα παιδιά.

Σε κανέναν δεν αρέσει να επικρίνεται συνεχώς ή να αισθάνεται πως δεν καταφέρνει τίποτα. Αυτό ισχύει και για τα ενήλικα παιδιά σας. Αν αισθάνονται ότι είναι στο στόχαστρο της κριτικής σας, μπορεί να νιώσουν αισθήματα ανεπάρκειας ή κατωτερότητας. Μην βιαστείτε να επικρίνετε τα παιδιά σας, ούτε να τους δώσετε τη συμβουλή σας προτού τη ζητήσουν. Καμιά φορά, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλώς να τα ακούσετε και να είστε παρόντες.

Τα συγκρίνουν με άλλους


Η σύγκριση είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και διακυβεύει τη σχέση του γονιού με το ενήλικο παιδί του. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έχει τα δικά του δυνατά και αδύναμα σημεία.

Η σύγκριση των παιδιών με άλλους – είτε είναι αδέλφια, φίλοι, ή συνομήλικοι, τους «φυτεύει» συναισθήματα ανεπάρκειας και κατωτερότητας.

Οι συγκρίσεις το μόνο που θα καταφέρουν, θα είναι να κάνουν το παιδί σας να νιώσει ότι δεν αξίζει. Αυτόματα, αυτό το συναίσθημα θα δημιουργήσει απόσταση και θυμό ανάμεσά σας.

Να εκτιμάτε τα παιδιά σας όπως είναι. Να είστε περήφανοι για τα κατορθώματά τους, να τα στηρίζετε στις δυσκολίες και να καλλιεργείτε μια αρμονική σχέση μαζί τους.

Δεν εκφράζουν την αγάπη τους

Στον πυρήνα κάθε σχέσης, ειδικά με τα παιδιά, βρίσκεται η αγάπη. Οι γονείς θεωρούν ότι, η άνευ όρων αγάπη για τα παιδιά τους, είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση. Όμως, η εκδήλωση της αγάπης γίνεται πιο αναγκαία όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

Μία τρυφερή αγκαλιά, ένα σ’ αγαπώ, ή ο ποιοτικός χρόνος μαζί τους, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συσφίξει τον δεσμό σας. Τα ενήλικα παιδιά σας πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπάτε, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Δεν συγχωρούν τα λάθη του παρελθόντος


Οι γονείς μπορεί να δυσκολεύονται να ξεχάσουν τα λάθη των παιδιών. Μπορεί να τα αναφέρουν με την πρώτη αφορμή, επισκιάζοντας το παρόν ή το μέλλον. Η συνήθεια αυτή, περισσότερο βλάπτει, παρά ωφελεί. Η προσκόλληση στο παρελθόν, παρεμποδίζει την πρόοδο και την εξέλιξη.

Πρέπει να εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και να τ’ αφήσετε να μάθουν κάνοντας λάθη. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στη βελτίωση της σχέσης σας, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αυτοεκτίμησής τους.

Δεν δίνουν σημασία στα σχόλιά τους

Τα ενήλικα παιδιά σας είναι ώριμα άτομα με τις δικές τους σκέψεις, ιδέες και απόψεις. Η υποτίμηση της συνεισφοράς τους ή η απόρριψη των ιδεών τους μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απογοήτευσης και αναξιότητας.

Οι αντιλήψεις τους μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζουν λιγότερο. Ενθαρρύνοντας τον ανοικτό διάλογο και εκτιμώντας την άποψή τους δείχνετε πως σέβεστε την αυτονομία τους. Να θυμάστε ότι, η επικοινωνία στηρίζεται στην αμοιβαιότητα.

Παραμελούν τις ανάγκες τους

Οι γονείς μπορεί να ξεχνούν ότι τα ενήλικα παιδιά τους έχουν ανάγκες που μπορεί να διαφέρουν από τις δικές τους. Αυτές οι ανάγκες μπορεί να περιλαμβάνουν τη συναισθηματική υποστήριξη μέχρι την ανάγκη για ανεξαρτησία.

Η παραμέληση αυτών των αναγκών, μπορεί να δημιουργήσει μια απόσταση και διώξει από κοντά σας τα ενήλικα παιδιά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τις ανάγκες τους, ακόμα και αν διαφέρουν από αυτό που εμείς θεωρούμε καλύτερο. Η κατανόηση και η αναγνώριση των αναγκών τους δείχνει ότι εκτιμάτε τα συναισθήματά τους και σέβεστε την ατομικότητά τους. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ισχυρής, υγιούς σχέσης με τα ενήλικα παιδιά σας.

Tip

Η διαχείριση των δυναμικών της περίπλοκης σχέσης γονιού και παιδιού, είναι απαιτητική. Βασίζεται ωστόσο στην κατανόηση και τον σεβασμό. Οι συμπεριφορές που αναλύθηκαν μπορεί να μην εντοπίζονται πάντα εύκολα. 

Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να χαλάσουν τη σχέση των γονιών με τα ενήλικα παιδιά τους. Να θυμάστε ότι, η καλή σχέση με τα ενήλικα παιδιά σας δεν απαιτεί από καμία πλευρά να είναι τέλεια.

Να προσέχετε τις πράξεις σας και να μην σταματάτε να καλλιεργείται έναν δεσμό που θα βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την κατανόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ