Πορταριά
Τρεχούμενα νερά, περίτεχνες κρήνες, πέτρινα αρχοντικά και υπέροχη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο από ύψος 650 μέτρων. Η ομορφιά στην Πορταριά είναι παντού και κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να είναι από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά του Πηλίου, σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από το Βόλο, ωστόσο η Πορταριά διατηρεί αναλλοίωτη την πηλιορείτικη ταυτότητά της. Ξεχωριστό χρώμα δίνουν στο χωριό τα αποκατεστημένα αρχοντικά (στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια του 1864 στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο), η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (με χρυσοποίκιλτο τέμπλο και ωραίο καμπαναριό), το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταρέας (σε αυτό οφείλεται το όνομα του χωριού) και οι τρεις όμορφες πλατείες (Μελίνας Μερκούρη, Αδάμενας, Ταξιαρχών). Τους φυσιολάτρες προσελκύει το Μονοπάτι των Κενταύρων, μια σηματοδοτημένη διαδρομή 3 χλμ. που κάνει το γύρο του οικισμού: ξεκινάει από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, περνάει από ρεματιές, παλιές εκκλησίες και αρχοντικά και καταλήγει στην πηγή Μάνα.
Άγιος Λαυρέντιος
Μόλις 20 χλμ. μακριά από τον Βόλο, ο Άγιος Λαυρέντιος είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά του Πηλίου. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού των Κενταύρων, σε υψόμετρο 600 μ., αυτό το μικρό και γοητευτικό χωριό διατηρεί ανέπαφο το αγνό πηλιορείτικο χρώμα του με αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πολλές εκκλησίες, βρύσες και γραφικά καλντερίμια. Ολόκληρος ο οικισμός μοιάζει με ζωντανό μνημείο πηλιορείτικης τέχνης. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό (η θέα από εκεί είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για να την επισκεφθείτε). Η καρδιά του χωριού χτυπάει στη θαυμάσια κεντρική πλατεία του, που είναι μία από τις ωραιότερες του Πηλίου. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακά μαγαζιά, καφενεδάκια και ταβέρνες με καλό παραδοσιακό φαγητό. Αξίζει να περπατήσετε στα καλντερίμια του χωριού, όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, για να θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά (του Γκλαβάνη, του Κανταρτζή, του Παπαθανασίου κ.ά.).
Μηλιές
Παλιό κεφαλοχώρι με πλούσια ιστορία, οι Μηλιές θα σας μαγέψουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη φύση που τις περιβάλλει. Ο οικισμός είναι πολύ καλά διατηρημένος, γεμάτος με πλακόστρωτα καλντερίμια, αρκετές βρύσες και καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα. Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του χωριού αποτελεί και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μία από τις πιο ξεχωριστές του Πηλίου. Απέναντι βρίσκεται η βιβλιοθήκη, με πλούσιο υλικό από την ονομαστή Σχολή των Μηλεών που λειτουργούσε στο χωριό. Το πιο διάσημο όμως αξιοθέατο όμως, είναι ο παλιός σταθμός του θρυλικού τρένου «Μουτζούρη» και η εντυπωσιακή γέφυρά του, έργα και τα δύο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου. Η διαδρομή με το τρενάκι Άνω Λεχώνια - Μηλιές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να ζήσετε (λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο).
Πινακάτες
Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα τις Πινακάτες, ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, σας συμβουλεύουμε να το κάνετε άμεσα. Λιγότερο γνωστό από τους γείτονές του, όπως η Βυζίτσα και οι Μηλιές, αυτό το χωριό που απέχει 27 χλμ. από το Βόλο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 560 μ., θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή με την αισθητική του. Η φυσικά απομακρυσμένη θέση του στο βουνό το διαφύλαξε καλά διατηρημένο. Οι Πινακάτες προστατεύονται ως διατηρητέος οικισμός από το 1979. Δεν χορταίνεις να περιπλανιέσαι στα πέτρινα καλντερίμια χαζεύοντας τα πανέμορφα αρχοντικά. Το σκηνικό συμπληρώνουν η μεγάλη πλατεία με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το 500 ετών πλατάνι. Αξίζει να επισκεφτείτε και την Αγία Κυριακή στο λόφο απέναντι από τις Πινακάτες, για την υπέροχη θέα στο χωριό, στον Παγασητικό και το Πήλιο.
Λαύκος
Ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά - και από τα πιο όμορφα του νοτίου Πηλίου - είναι ο Λαύκος. Καλοδιατηρημένα αρχοντικά, πλακόστρωτα καλντερίμια, ανθισμένες αυλές, πετρόκτιστες βρύσες και μια υπέροχη, μεγάλη πλατεία δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο χωριό, ενώ τα 310 μέτρα υψόμετρο χαρίζουν υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό. Η καρδιά του Λαύκου χτυπάει στην πανέμορφη πλατεία του. Πρόκεται για μία από τις μεγαλύτερες πλατείες του Πηλίου, με χαρακτηριστικό τα πανύψηλα πλατάνια που στέκουν αιώνες και προσφέρουν σκιά και δροσιά, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Γύρω της υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν πηλιορείτικη κουζίνα και το παραδοσιακό καφενείο του Μανώλη Φορλίδα που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1785 και θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας. Επίσης, στο χωριό μπορείτε να δείτε τρία μουσεία: το λαογραφικό, το Φάμπειο που ιδρύθηκε το 2005 προς τιμήν του εικαστικού Αθανάσιου Φάμπα, καθώς και το ιδιαίτερο Μουσείο Ραδιοφώνου (ένα από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.