Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας


Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης «Λευκού Μπαστουνιού». Είναι μια ημέρα που αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας χωρίς εμπόδια, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους για μια πιο ασφαλή, άνετη και ανεξάρτητη μετακίνησή τους σε κάθε δημόσιο χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΙΘΑ έχει εγκρίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Όραμα Νέων (Youthorama)κι έχει πιστοποιηθεί από το ΙΕΠ, με τίτλο: «Λευκές Σημαίες: Μία μπάλα για όλους - Σαχ Ματ». Μάλιστα, ο φορέας υλοποίησης διανέμει δωρεάν το συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό υλικό σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, όπου φοιτούν και παιδιά με οπτική αναπηρία, όπως και τη μοναδική πατενταρισμένη ειδική μπάλα ποδοσφαίρου, που «κουδουνίζει» σε 215 χώρες και περιοχές παγκοσμίως.


Γι' αυτό και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με την ευγενική πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής, κ. Κασαμάκη Χρυσόστομου, προσκάλεσε τον κ. Ηλία Μάστορα, δημιουργό της παγκόσμιας καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους» και Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του παραολυμπιακού αθλήματος του ποδοσφαίρου τυφλών.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, γιατί συμμετείχαμε σε μια γιορτή ενσυναίσθησης, «μπήκαμε στα αθλητικά παπούτσια» ατόμων με οπτική αναπηρία που έλαβαν μέρος στο παραολυμπιακό ποδόσφαιρο τυφλών, μπροστά στον Πύργο του Άιφελ - Παρίσι 2024. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές συμπερίληψης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός «equALL», όπως η εκπαίδευση των 11.800 θεατών σε κάθε αγώνα με την ειδική χρήση της A ball for all. Να σημειωθεί ότι η συμπεριληπτική αυτή αποστολή αποτελούνταν από μέλη της τοπικής μαθητικής κοινότητας, με και χωρίς οπτική αναπηρία.


Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κα Γώτη Ευθυμία κι ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κ. Νικολαΐδης Νικόλαος.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μάστορα για την εξαιρετική διαδραστική παρουσίαση και κυρίως για τον μοναδικό τρόπο που μοιράστηκε με όλους μας τις πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες του, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα για τις αξίες της συμπερίληψης, του δίκαιου παιχνιδιού και του ομαδικού πνεύματος. Γιατί τελικά ο αθλητισμός έχει τη μοναδική δύναμη να ενώνει τους λαούς, να εμπνέει τις κοινωνίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να γεφυρώνει κάθε είδους ανισότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ