Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τιμή, μνήμη και συγκίνηση στην τελετή αποκάλυψης του Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στο Μακροχώρι

Η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων στο Μακροχώρι, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2024, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων και κόσμου.


Το μνημείο, που αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και σύμβολο μνήμης για τις μελλοντικές γενιές και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, τοποθετήθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, την κεντρική πλατεία του Μακροχωρίου. 

Αναπαριστά την έξοδο από τα πάτρια εδάφη, με αποτυπωμένες τη θλίψη, την απόγνωση και την αγωνία στα πρόσωπα της κεντρικής σύνθεσης. Στην δεξιά στήλη δεσπόζει ο αετός, το έμβλημα του Πόντου, και στην αριστερή στήλη μια ποντιακή λύρα με ένα κομποσκοίνι.


Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε με την δέουσα λαμπρότητα και συνοδεύτηκε από μια άκρως συγκινητική εκδήλωση. Σε αυτό συνέβαλε η ποίηση σε ποντιακή διάλεκτο, αφιερωμένη στην Πόντια Μάνα, του ποιητή Μιχάλη Τσίτσα, τα μέλη του Συλλόγου που παρουσίασαν ένα θεατρικοχορευτικό δρώμενο, με την συμμετοχή και του εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, με αποκορύφωμα την συγκλονιστική ερμηνεία του ηθοποιού Τάκη Βαμβακίδη, που συνοδεύτηκε με την λύρα της Ανθής Καλαϊτζίδου.


Η τελετή ξεκίνησε με τον Εθνικό Ύμνο από την Μαρία Γιακουμάκου. Ακολούθησε η εμπιμνημόσυνος δέηση από τον πάτερ Αντώνιο. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου Παύλος Παυλίδης.

Ακολούθησε η αποκάλυψη του μνημείου από τον Δήμαρχο και το πρόεδρο του Συλλόγου και η τήρηση ενός λεπτού σιγής. Το τυπικό κομμάτι της τελετής ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μακροχωρίου Βαλάντη Κεχαΐδη και τον πρώτο εν ζωή πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου Αντώνη Ψωμιάδη.


Σειρά είχε το μουσικοθεατρικό και χορευτικό κομμάτι της τελετής, που καθήλωσε και συγκίνησε τους πάντες. Ο Τάκης Βαμβακίδης, χάρισε μια συγκλονιστική ερμηνεία, αναπαριστώντας έναν άνδρα που βίωνε τον διωγμό και την γενοκτονία. Το μουσικό σύνολο του Συλλόγου παρουσίασε το τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία». 

Συμμετείχαν οι: Βασιλειάδης Ευστάθιος, Μανιοπούλου Μαρία, Ματεντζίδης Γιώργος, Παυλίδης Μιχάλης, με την Ανθή Καλαϊτζίδου στην επιμέλεια και τον συντονισμό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα δρώμενα «Θανατί' Λάγγεμαν», «Τεκ Καϊτέ και Σέρρα», και μια ακόμα συγκινητική αναπαράσταση, αυτή την πομπής των Ποντίων προς τη νέα τους πατρίδα, κρατώντας στα χέρια τους εικόνες.

Παραβρέθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και Κώστας Βασιλειάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μακρίδης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Καλλιθέας και της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, εκπρόσωπος της παράταξης του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Μυλόπουλου, η πολιτευτής Λίνα Τουπεκτσή κ.α. 

Η εκδήλωση ολοκηρώθηκε με ποντιακά και μη κεράσματα, που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:




















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ