Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Ραντεβού» στη Βέροια με την πλούσια ιστορία, αλλά και με το… Veria Menu Gastronomy

Τι δήλωσε στο TheOpinion ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης

Με σύμμαχο τον καλό καιρό στην «εκπνοή» του Σεπτεμβρίου, η ανάγκη για μια κοντινή απόδραση, έστω και ημερήσια, μεγαλώνει! Πόσω μάλλον αν αυτή είναι μόλις μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη και προσφέρει επιλογές για να περάσετε τη μέρα σας, είτε εξερευνώντας, είτε γευόμενοι την τοπική της κουζίνα.

Ο λόγος για την ιστορική Βέροια, την πρωτεύουσα της Ημαθίας, η οποία είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και περιτριγυρισμένη από τα Πιέρια Όρη και τον Αλιάκμονα. Μια πόλη που θα σας «επιτρέψει» να «περιηγηθείτε» στην ιστορία, τις διαφορετικές θρησκείες και φυσικά τη γαστρονομία.

Πώς θα περάσετε την ημέρα σας

Η Βέροια μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία σας ή τον τελικό προορισμό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην περιοχή. Πώς μπορείτε όμως να περάσετε την ημέρα σας;

Αρχικά επιβάλλεται μια επίσκεψη στη Βεργίνα και στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών-Βεργίνα, που είναι εξίσου επιβλητικό όσες φορές κι αν βρεθείτε εκεί. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στην πόλη της Βέροιας, μια βόλτα στα στενά της θα σας φέρει αντιμέτωπους με τις 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα οθωμανικά λατρευτικά μνημεία καθώς και την αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα. Στην πόλη βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο χώρος όπου 2000 χρόνια πριν ο Απόστολος των Εθνών μετέφερε το μήνυμα του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας.

Μισή ώρα μακριά από την πόλη της Βέροιας δε, βρίσκεται και η Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά, κοντά στο χωριό Καστανιά. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως «πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού», μιας και πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, στην Τραπεζούντα του Πόντου. Στη μονή δε, φυλάσσεται η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Αν πάλι προτιμήσετε την περιοχή για περισσότερες ώρες ή ακόμα και δυο ημέρες, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα, έναν εκπληκτικό χώρο, ειδικά για όσους έχουν παιδιά.


Η γαστρονομική ταυτότητα της Βέροιας

Η πόλη της Βέροιας, είναι και ένας καταπληκτικός προορισμός γαστρονομίας! Τα διάσημα ροδάκινα του νομού, οι τομάτες Ριζωμάτων και οι πιπεριές Αγίου Γεωργίου, η ρίγανη Δασκίου, τα κρέατα από χοιρινό και μοσχάρι τοπικής εκτροφής, τα τυροκομικά προϊόντα, τα μοναδικά «Ξινόμαυρα», τα παλαιωμένα τσίπουρα και ο φυσικά ο «βασιλιάς» της περιοχής, το Ρεβανί, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε!

Μάλιστα, ο δήμος Βέροιας έχει δημιουργήσει ένα… πεντανόστιμο project, το ”Veria Menu Gastronomy”, μέσω του οποίου θέλει να προωθήσει την τοπική κουζίνα, η οποία έχει επιρροές από αυτές των Μικρασιατών, των Βλάχων και των Πόντιων μεταξύ άλλων, αλλά και τα τοπικά του προϊόντα.


«Το ”Veria Menu Gastronomy” ξεκίνησε λίγο πριν τον κορονοϊό σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της πόλης μας, με αφορμή την πιστοποίηση του Ρεβανί ως προϊόν ΠΟΠ» λέει στο TheOpinion ο Λάζαρος Ασλανίδης, αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας.

«Η περιοχή μας έχει πολλά προϊόντα και έπρεπε να τα αναδείξουμε» προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αρχικά συνεργαστήκαμε με διατροφολόγο, καταστήματα εστίασης, πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να καταγράψουμε τα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές, με στόχο να δημιουργήσουμε εννέα θεματικά μενού».

Στη συνέχεια ο δήμος, με την πρόθεση της συνεργασίας του πρωτογενούς τομέα και της εστίασης και στόχο την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, κατάφερε να φτάσουν και στον καταναλωτή τα προϊόντα της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ασλανίδης, «τα περισσότερα εστιατόρια για γλυκό προσφέρουν Ρεβανί, ενώ αρκετά για το καλωσόρισμα σερβίρουν ντόπιο παλαιωμένο τσίπουρο».

Όταν βρεθείτε λοιπόν στη Βέροια, μετά από μια γεμάτη ημέρα εξερεύνησης και βόλτας, επιλέξτε ένα εστιατόριο ή ένα ταβερνάκι, που θα μπορέσετε να γευτείτε λίγο από τη γαστρονομική μαγεία της, αλλά και μη ξεχάσετε να πάρετε και λίγο Ρεβανί για το σπίτι. Άλλωστε οι φήμες που λένε ότι εκεί θα γευτείτε το καλύτερο της ζωής σας, κρίνονται αληθείς, δεδομένης της τεράστιας δημοφιλίας του!

1 σχόλιο:

  1. οΙ ΔΗΜΌΤΕς ΠΕΙΝΑΝΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!! κΑΙ ΕΣΥ ΌΛΟ ΧΑΜΌΓΕΛΑ ΜΑς ΕΊΣΑΙ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ