Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πού κυμαίνονται οι τιμές καυσόξυλων και πέλλετ

Όσο οξύμωρο και αν φαίνεται να παραγγείλει κάποιος καυσόξυλα ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαμε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 40 βαθμούς, υπενθυμίζεται ότι κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας οι παραγγελίες ξεκινούν ακόμα και από τα μέσα Ιουλίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες και από το περσινό καλοκαίρι έχουν μειώσει τη ζήτηση καθώς το ενδιαφέρον είναι προς το παρόν περιορισμένο.

Αυτο άλλωστε είναι και κάτι που περιμένουν με αγωνία και οι έμποροι καυσόξυλων, καθώς σε περίπτωση που συνεχιστεί η καλοκαιρία και η ζήτηση παραμείνει μειωμένη θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει -έστω και προσωρινά- το ενδιαφέρον των καταναλωτών αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι αρκετά υψηλές ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να στραφούν στα ξύλα όσο περνάει ο καιρός, καθώς αποτελούν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση θέρμανσης.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές των καυσόξυλων μέχρι στιγμής φέτος.

Αν και ακόμα είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα η ζήτηση είναι ελαφρώς περιορισμένη συγκριτικά με πέρυσι.

Οι τιμές των καυσόξυλων (πεύκο, δρυς, οξιά) κυμαίνονται κατά μέσο όρο από τα 100 έως τα 120 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, στα περσινά επίπεδα μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι έμποροι ρίχνουν τις τιμές ακόμα και σε διψήφιο νούμερο κάνοντας δώρο τα μεταφορικά για να τονώσουν τις πωλήσεις τους. Λίγο υψηλότερα, στα 130 ευρώ βρίσκουμε την ελιά.

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές πέλλετ. Συγκεκριμένα ένας τόνος πέλλετ κοστίζει από 310 - 340 ευρώ.

Γεμάτες οι αποθήκες

Όπως ενδεικτικά αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς οι προμήθειες σε καυσόξυλα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και αυτό που αναμένουν πλέον με αυξημένο ενδιαφέρον είναι πότε θα αρχίσει να τονώνεται η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών, ενώ εκτιμούν ότι οι τιμές θα είναι και τον φετινό χειμώνα σε παρόμοια επίπεδα με πέρσι.

Στην πλειονότητά τους, οι τιμές του κυβικού για οξιά, πεύκο και δρυ κυμάνθηκαν από 110-130 ευρώ τον περσινό χειμώνα, ενώ την ελιά την βρίσκαμε στα 140-150 ευρώ.

Οι τιμές των καυσόξυλων ανέβηκαν αισθητά τον χειμώνα του 2022 - έως και 40%-αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις τιμές.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είχε περάσει τροπολογία που προέβλεπε ότι το περιθώριο μοκτού κέρδους δεν θα υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.

6 σχόλια:

  1. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες καίνε ξύλα μέσα στις πόλεις για να ζεσταθούνε το 2024,Ελλάδα, Ουζμπεκισταν, Τατζικισταν Τουρκμενισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί ανήκουμε στις δημοκρατίες του Σταν ,να διορθώσω λοιπόν Ελλαδιστάν!!!

      Διαγραφή
  2. ΜΠΕΡΔΕΥΗΣ ΤΟ ΤΡΕΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΗΒΑΧΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε Βεριώτη παίρνεις τιμές από site της Αθήνας; Διπλή τιμή έχουν εκεί. Εάν φέτος και τα ξύλα είναι σε αυτές τις τιμές ας έχουν να τα χαίρονται. Θα παρουν φωτιά τα κλιματιστικά και οι αντλίες. Πέρσι ζέστανα με 24ρι κλιματιστικό σπίτι 87m2 και ήταν η πιο φθηνή χρονιά στο κόστος θέρμανσης. Με το πετρέλαιο δίνω τουλάχιστον διπλάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στο παραπάνω σχόλιο οι τιμές που δημοσιεύετε στο άρθρο σας είναι Αθήνας. Δεν ξέρω αν είναι copy paste αλλά το σωστό θα ήταν να παίρνατε ένα τηλέφωνο τους εδώ ξυλέμπορους ενδεικτικά λέω τον Γκαραβέλη, τον Ζιώγο, τα καυσόξυλα Ελαφίνας τον Σπύρο και πολλούς άλλους που έχουμε για σωστή ενημέρωση του κοινού. Πέρσι για παράδειγμα είχε 70€ πάνω κάτω το κυβικό χύδην το στοιβαχτό παραπάνω. Τόνο ο νόμος απαγορεύεται τα τελευταία χρόνια να πουλάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στα ξυλα δεν υπαρχει ελεγχος τροπος να επαληθευσεις τι σου φερουν ουτε οι εμποροι περναν απο ελεγχο. αρα σταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ