Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πότε ο καφές είναι επικίνδυνος για την υγεία της καρδιάς σας;

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο, ενώ η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προσφέρει οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων, όπως τα ενεργειακά ποτά, μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400 mg για τους υγιείς ενήλικες. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή δύο ενεργειακά ποτά. Η υπέρβαση αυτού του ορίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ακόμη και για υγιή άτομα.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης

Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας αποκάλυψε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο από 400 mg καφεΐνης καθημερινά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα.

Η έρευνα διεξήχθη σε 92 υγιή άτομα ηλικίας 18-45 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για την αρτηριακή τους πίεση και τους καρδιακούς ρυθμούς τους ύστερα από κατανάλωση καφεΐνης.

Όπως αναφέρουν ειδικοί στο «Health», τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: Όσοι κατανάλωναν πάνω από 400 mg καφεΐνης καθημερινά παρουσίασαν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης και καρδιακού ρυθμού. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατανάλωση περισσότερων από 600 mg καφεΐνης σε μία ημέρα προκάλεσε σημαντική αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε 100 παλμούς το λεπτό και της αρτηριακής πίεσης στα 140/90 mm Hg, όταν το φυσιολογικό όριο είναι 120/80 mm Hg.

Πώς η καφεΐνη επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα;

Η καφεΐνη λειτουργεί ως αγγειοσυσπαστικό, δηλαδή συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά, αναγκάζοντάς την να εργάζεται σκληρότερα. Η χρόνια αύξηση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό, ενεργοποιώντας το νευρικό σύστημα και προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Αν και το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στη σταθερή κατανάλωση καφεΐνης, οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις της πίεσης και των παλμών μπορεί να είναι πιο έντονες σε άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά καφεΐνη.

Μπορεί η καφεΐνη να είναι και ωφέλιμη;


Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε μέτριες ποσότητες μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις. Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η κατανάλωση περισσότερων από δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ειδικά για άτομα με σοβαρή υπέρταση.

Ποια ροφήματα είναι πιο επικίνδυνα;

Αν και όλα τα καφεϊνούχα ροφήματα μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά, δεν είναι όλα ίδια. Τα ενεργειακά ποτά, για παράδειγμα, συχνά περιέχουν πολύ υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης. Περιέχουν, επίσης, πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συστατικά, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία, συμβάλλοντας επίσης στην αύξηση του σωματικού βάρους και στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα δε πρόσθετα, όπως το νιτρικό οξείδιο, δεν συνιστώνται για άτομα με καρδιολογικά προβλήματα.

Πότε πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως αϋπνία, ταχυπαλμίες, νευρικότητα ή στομαχικές διαταραχές, αυτά μπορεί να είναι ένδειξη ότι καταναλώνετε υπερβολική καφεΐνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μειώσετε τη δοσολογία και να παρακολουθήσετε την αντίδραση του σώματός σας.

Η καφεΐνη μπορεί να προσφέρει οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά η υπερβολική κατανάλωση θέτει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς σας. Το κλειδί, λοιπόν, είναι η ισορροπία και η προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, με βάση και τις ιατρικές σας ανάγκες.

2 σχόλια:

  1. Μισή η προσέγγιση σας. Η ποιότητα του καφέ παίζει τεράστιο ρόλο. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα είναι μέτριας έως κακής ποιότητας, ειδικά τα νεοφερμένα φρεντοκαπουτσινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο εναν εως 2 την ημερα. Οχι παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ