Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έτσι θα μειώσεις το λίπος στην κοιλιά;

Όσο μεγαλώνουμε, το ποσοστό του λίπους σε σχέση με το σωματικό βάρος μας τείνει να αυξάνεται, ενώ τα επιπλέον κιλά συνήθως συγκεντρώνονται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Το κοιλιακό, ή σπλαχνικό, λίπος είναι επικίνδυνο, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από προβλήματα υγείας – πολύ περισσότερο από το υποδόριο λίπος, το είδος του λίπους που μπορούμε να πιάσουμε με το χέρι μας και βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Το σπλαχνικό λίπος, από την άλλη, βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή κοιλότητα, όπου "γεμίζει" τους χώρους ανάμεσα στα κοιλιακά όργανα (γύρω από ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο).

Γιατί είναι επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως κυτοκίνες, οι οποίες προάγουν τη φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Παράλληλα, σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η υπερβολική ποσότητα σπλαχνικού λίπους συνδέεται με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το σπλαχνικό λίπος επηρεάζει το μεταβολισμό και σχετίζεται με την αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων και χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπέρταση και αυξημένα τριγλυκερίδια. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ορμονών όπως η λεπτίνη, η οποία ελέγχει την όρεξη και το βάρος, και η αδιπονεκτίνη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πώς θα το μειώσουμε

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη συμβάλλουν στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγουμε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια.

Οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ταυτόχρονα, η μείωση της πρόσληψης απλών υδατανθράκων (όπως το λευκό ψωμί και τα γλυκά) βοηθά στη διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη και ενισχύει την καύση του σπλαχνικού λίπους. Προτίμησε ταυτόχρονα ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο.

Τέλος, ο περιορισμός ή η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ