Το πώς νιώθουμε όταν ξυπνάμε το πρωί είναι συχνά ένας καλός δείκτης της υγείας μας. Για παράδειγμα, το να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν πλήρη ύπνο μπορεί να σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, το να ξυπνάτε με πονοκέφαλο μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Συγκεκριμένα, το Brain Tumor Charity προειδοποιεί ότι το να έχετε πονοκέφαλο αμέσως μόλις ξυπνάτε μπορεί να προκληθεί από όγκο στον εγκέφαλο. «Μπορεί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο. Επίσης, η αίσθηση μπορεί να είναι χειρότερη το πρωί», αναφέρει, επισημαίνοντας πάντως πως οι περισσότεροι πονοκέφαλοι δεν προκαλούνται από όγκους στον εγκέφαλο και είναι πολύ πιο πιθανό να οφείλονται σε κάποιο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.«Στην πραγματικότητα, έως και το 60% των ανθρώπων που ζουν με όγκο στον εγκέφαλο θα εμφανίσουν πονοκεφάλους κάποια στιγμή στη ζωή τους», σημειώνουν οι ειδικοί στο Brain Tumor Charity. Εξηγούν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των πονοκεφάλων που οφείλονται σε όγκο στον εγκέφαλο, η κατάσταση δεν προκαλείται απευθείας από τον ίδιο τον όγκο.
«Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς πόνου. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τη συσσώρευση πίεσης σε ευαίσθητα στον πόνο αιμοφόρα αγγεία και νεύρα μέσα στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση πίεσης μπορεί να οφείλεται στο ότι ο όγκος πιέζει αυτά τα αγγεία ή τα νεύρα. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στον όγκο που εμποδίζει τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσα στον εγκέφαλο», υπογραμμίζουν.
Τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ο πονοκέφαλος προκαλείται από όγκο στον εγκέφαλο
Οι πονοκέφαλοι θεωρούνται ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο, γι’αυτό και η φιλανθρωπική οργάνωση μοιράστηκε ορισμένα διακριτικά χαρακτηριστικά των πονοκεφάλων που προκαλούνται από έναν όγκο στον εγκέφαλο, τα οποία είναι πονοκέφαλοι που συνήθως είναι:
- Χειρότεροι το πρωί (μπορείτε να ξυπνήσετε με έναν τέτοιο)
- Επιδεινώνονται όταν τεντώνεστε, βήχετε, φωνάζετε ή σκύβετε
- Δεν αντιμετωπίζονται με παυσίπονα.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από όγκους του εγκεφάλου:
- Μπορεί να προκαλούν παλλόμενο ή θαμπό πόνο, ανάλογα με το πού βρίσκονται στον εγκέφαλο
- Εμφανίζονται κατά διαστήματα ξεκζινώντας σταδιακά, αλλά εξασθενούν μέσα σε λίγες ώρες
- Τείνουν να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου
- Μπορεί να μοιάζουν με συνηθισμένους πονοκεφάλους ημικρανίας ή τάσης.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά των πονοκεφάλων που έχουν αναγνωριστεί ως σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν όγκο στον εγκέφαλο. Αυτά περιλαμβάνουν μια αλλαγή στο προηγούμενο πρότυπο πονοκεφάλου και περιπτώσεις όπου οι πονοκέφαλοι σας σχετίζονται με:
- Παρατεταμένο / επαναλαμβανόμενο έμετο
- Οποιαδήποτε νέα μυϊκή αδυναμία / αισθητηριακά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα ή δυσκολίες στην ομιλία) ή οπτικά συμπτώματα, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος
- Αλλαγή στη μνήμη, την προσωπικότητα ή τη σκέψη
- Επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί) – δεν χρειάζεται να είναι μια πλήρης σπασμωδική κρίση, αλλά θα μπορούσε να είναι μια σύσπαση του χεριού ή του ποδιού.
Πότε ο πονοκέφαλος θεωρείται ακίνδυνος και πότε επικίνδυνος
Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση τονίζει: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν συχνά ως αποτέλεσμα αβλαβών πονοκεφάλων». Οι γιατροί γενικά δεν ανησυχούν εάν ο πονοκέφαλος σας είναι:
- Τυχαίος
- Ήπιος
- Δεν κρατάει πολύ
- Έχει μια αναγνωρίσιμη αιτία, όπως hangover, έλλειψη ύπνου, ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, λοίμωξη κόλπων ή εάν νηστεύατε (δεν φάγατε) ή είχατε υπερβολική χρήση φαρμάκων.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) καταγράφει τα συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο ως εξής:
- Πονοκέφαλοι
- Επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)
- Επίμονη αίσθηση αδιαθεσίας (ναυτία), αδιαθεσία (έμετος) και υπνηλία
- Διανοητικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, όπως προβλήματα μνήμης ή αλλαγές στην προσωπικότητα, προοδευτική αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος
- Προβλήματα όρασης ή ομιλίας
Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανεξήγητα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.