Εκεί που οι περίπου 15.000 κάτοικοι των κοινοτήτων πέριξ της «Τάφρου», από την δεκαετία του 1980 και έπειτα, έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υδάτινου αυτού οικοσυστήματος (δυσοσμία, κίνδυνος πλημμύρας κ.α.) που δυστυχώς από το 1935 μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ως ΤΑΦΡΟΣ, κατ ουσίαν, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον συνδυασμό ήταν πολύ συγκεκριμένα και είναι τα εξής:
1) Πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων της τάφρου;
Αν ναι, κάθε πότε και σε ποια σημεία; Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή χρόνου και τόπου;
2) Πραγματοποιούνται έλεγχοι για παράνομες εισροές υγρών αποβλήτων;
Επειδή στα δύο πρώτα αυτά ερωτήματα στην 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής διαβεβαίωνε πως γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ζητούμε να κατατεθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών από το 2019 έως και σήμερα και ειδικότερα:
α) Πόσες μονάδες ελέγχθηκαν σε ποια ημερομηνία (δεδομένου της εποχιακής λειτουργίας ορισμένων μονάδων) και πόσες δεν ελέγχθηκαν;
β) Ποιες ποινές επιβλήθηκαν και από αυτές, ποιες υλοποιήθηκαν;
γ) Σε ποια σημεία και πότε έγιναν έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων και ποιά τα αποτελέσματά τους; Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, ανά σημείο ελέγχου, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα;
3) Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων για την συγκεκριμένη λεκάνη απορροής;
4) Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιλύσει (όχι απλά να διαχειριστεί) τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την Τάφρο 66;
Είναι αλήθεια πως ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής εκ μέρους της Διοίκησης της Π.Κ.Μ. προσπάθησε να δώσει απαντήσεις και αιτιάσεις, με κυριότερα σημεία στην τοποθέτηση του:
• Τη μηδενική ροή υδάτων τους θερινούς μήνες.
• Διαβεβαιώσεις για την πληρότητας και την αυστηρότητα των ελέγχων.
• Επέρριψε ευθύνες στην Π.Ε. Ημαθίας για τις δικές τις υποχρεώσεις.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου του συνδυασμού «Πράξεις για την Μακεδονία»:
«Με το πέρας της απάντησης του κ. Τζαμτζή καθότι δεν έχουμε δικαίωμα δευτερολογίας (βάση διαδικασίας) κατατέθηκε φωτογραφικό υλικό, το οποίο μοιράστηκε με εντολή του Προέδρου κ. Μητράκα σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας. Στην πρώτη λήψη από την γέφυρα του Πολυπλατάνου (πρώτη γέφυρα της Π.Ε. Ημαθίας), διακρίνεται η καθαρότητα των υδάτων που εισχωρούν από τον ποταμό Αράπιτσα σε αντίθεση με αυτά που έρχονται από την Π.Ε. Πέλλας. Στη Δεύτερη λήψη από την γέφυρα Λιποχωρίου (προτελευταία γέφυρα της Π.Ε. Πέλλας), διακρίνεται ρέμα που εισχωρεί και μεταβάλει εμφανώς προς το δυσμενέστερο την ποιότητα των υδάτων της «Τάφρου».
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας ανάδειξης του ζητήματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/8/24 επίσκεψη στην «Τάφρο 66» κλιμακίου της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστέργιου, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κάτοικους των όμορων οικισμών και να δηλώσουμε την έμπρακτη στήριξη μας στους Προέδρους των οικισμών, στον αγώνα που δίνουν για την επίλυση του ζητήματος.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας ανάδειξης του ζητήματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/8/24 επίσκεψη στην «Τάφρο 66» κλιμακίου της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστέργιου, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κάτοικους των όμορων οικισμών και να δηλώσουμε την έμπρακτη στήριξη μας στους Προέδρους των οικισμών, στον αγώνα που δίνουν για την επίλυση του ζητήματος.
Υ.Γ. 1 Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της Διοίκησης της Π.Ε. Ημαθίας στους ισχυρισμούς του κ. Τζαμτζή.
Υ.Γ. 2 Θα επανέρθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι να δρομολογηθεί μελέτη οριστικής επίλυσης του ζητήματος, που θα έχει ως στόχο την Περιβαλλοντική ενσωμάτωση του υδάτινου αυτού οικοσυστήματος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
Προς:
1. Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Αβραμίδη Ευστάθιο
2. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας κ. Τζαμτζή Ιορδάνη
Θέμα: Ερώτηση για ζητήματα που σχετίζονται με την Τάφρο 66, στο πλαίσιο της
4ης ειδικής συνεδρίασης απολογισμού του Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας στις
Κείμενο Ερώτησης
α) Η «Τάφρος 66» κατασκευάσθηκε το 1935, με σκοπό την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Έχει συνολικό μήκος 39 χλμ. και λειτουργεί ως αποδέκτης των επιφανειακών υδάτων της λεκάνης Πέλλας και Ημαθίας, τα οποία διοχετεύονται στο ποταμό Αλιάκμονα και καταλήγουν στον Κόλπο του Θερμαϊκού. Κατά την διαδρομή μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα η τάφρος διέρχεται από τα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων: Λιποχωρίου Πέλλας, Πολυπλατάνου, Αγγελοχωρίου, Ζερβοχωρίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Μαρίνας, Λυκόγιαννης, Νέας Νικομήδειας, Μακροχωρίου, Διαβατού και Κουλούρας Ημαθίας.
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών, από την δεκαετία του 80 και έπειτα, αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι, με μήνα αιχμής τον Αύγουστο, έντονο πρόβλημα δυσοσμίας. Η ποιότητα των υδάτων που διέρχονται της τάφρου 66 είναι πολύ κακή (διακρίνεται ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού), ενώ σε ορισμένα τμήματα αυτής έχουν παρατηρηθεί και νεκρά ψάρια.
Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου οι κοινότητες αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τον φόβο της πλημμύρας (τελευταία το 1979).
Ερωτήματα:
1) Πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων της τάφρου;
Αν ναι, κάθε πότε και σε ποια σημεία; Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή χρόνου και τόπου;
2) Πραγματοποιούνται έλεγχοι για παράνομες εισροές υγρών αποβλήτων;
3) Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων για την συγκεκριμένη λεκάνη απορροής;
4) Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιλύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την Τάφρο 66;
Αν η απάντηση στα δύο πρώτα ερωτήματα είναι θετική, όπως διαβεβαίωνε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, απαντώντας σε ερώτηση στην 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ζητούμε να κατατεθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών τα προηγούμενα έτη, από το 2019 έως και σήμερα και ειδικότερα:
Α) Πόσες μονάδες ελέγχθηκαν και ποια ημερομηνία και πόσες δεν ελέγχθηκαν;
Β) Ποιες ποινές επιβλήθηκαν και, από αυτές, ποιες υλοποιήθηκαν;
Γ) Σε ποια σημεία και πότε έγιναν έλεγχοι της ποιότητας των υδάτων και ποιά τα αποτελέσματά τους; Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, ανά σημείο ελέγχου, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα;
Είναι φως φανάρι ότι αυτά τα λύματα που ριπαινουν την τάφρο 66 είναι απ'τα εργοστάσια κομπόστας. Ούτε πολύ μυαλό θέλει ούτε ιδιαίτερη έρευνα, η βρώμα και η δυσοσμία εμφανίζεται με το που ξεκινούν την μεταποίηση ροδάκινων. Απλά οι υπηρεσίες ελέγχου και οι 2 αντιπεριφερειάρχες κάνουν πως δεν βλέπουν. Τόσο απλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ μας παίρνουν τα ροδάκινα σέ τιμές Ζιμπάμπουε και δεν κουνήθηκε φύλλο και περιμένετε να τους ελέγξουν για τα λύματα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί να φωτογραφιζεστε και να προβαλλεστε φέρτε εκσκαφέις αλυσοπριονα θεριστικα και καθαρίστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα φέρουμε και χορτοκοπτικά για να κόψουμε την ρύπανση που ρίχνουν τα εργοστάσια; Σαχλαμαρίτσες αγάπη μου. Και φέτος την βγάλανε καθαρή όλοι. Οι υπηρεσίες , εδώ γελάνε, το συνηθισμένο τίποτα, οι εκλεγμένοι ξύπνησαν τέλη Αυγούστου και τα πρόβατα βελάζουν όπως κάθε χρόνο. όλοι μια χαρά. Κάτι ανάλογο, σε άλλο επίπεδο, λέγανε και στα Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο, μέχρι που τους ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι. Οι υπηρεσίες τα συνηθισμένα τίποτα, οι εκλεγμένοι ξύπνησαν αφού πέταξε το πουλάκι και τα πρόβατα βελάζουν ως συνήθως.
ΔιαγραφήΓια το βιολογικό της Βέροιας δεν είδατε κάτι ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουβέντα δεν λέτε.
Παράξενη σιωπή από όλους, εκτός τους Οικολόγους.
Το ξέρεις το έργο με τα μεγάλα κάστρα...όλοι καλυμμένοι είναι από την Κορυφή έως το πάτο...λένε απλά...αστούς να γαυγιζουν
Διαγραφή