Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Αλβανία καταργεί την άδεια παραμονής σε πολίτες της Ε.Ε.

Η Αλβανία θα παραχωρήσει το δικαίωμα σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν στην αλβανική επικράτεια χωρίς άδεια διαμονής ή μοναδική άδεια, για περισσότερο από τρεις μήνες, σύμφωνα με τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για μια από τις καινοτομίες που προτείνει ο νόμος για τους αλλοδαπούς από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

«Η πρόταση για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση αυτή συνάδει και με τις συστάσεις που έχουν απομείνει στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023».

Ένας πολίτης της ΕΕ μπορεί να διαμένει στην Αλβανία χωρίς άδεια διαμονής ή μοναδική άδεια εάν πληροί ένα από αυτά τα κριτήρια, όπως είναι μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος· να έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους ώστε να μην επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Από αυτή τη διευκόλυνση επωφελούνται και όσοι θα παρακολουθήσουν κύκλο σπουδών στην Αλβανία. Τα μέλη της οικογένειας που διαμένουν στη χώρα μπορούν να ζήσουν στην Αλβανία για περισσότερο από τρεις μήνες χωρίς άδεια διαμονής, πληρώντας μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις.

«Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περιόδους παραμονής άνω των τριών μηνών, έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στο γραφείο κατάστασης, στην περιοχή της οποίας διαμένουν, το αργότερο τρεις μήνες από την ημερομηνία άφιξης. Το ληξιαρχείο τους χορηγεί πιστοποιητικό εγγραφής».

Δικαίωμα μόνιμης διαμονής έχουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν νόμιμα για συνεχή περίοδο πέντε ετών στη Δημοκρατία της Αλβανίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2023, περίπου 15.000 κάτοικοι με ξένη υπηκοότητα ζουν στην Αλβανία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ