Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ένας μεγάλος πόντιος λυράρης που έζησε στη Βέροια

Στη Βέροια έζησε για πολλά χρόνια ένας Πόντιος τραγουδιστής ο οποίος θεωρήθηκε από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ταλέντα του προηγούμενου αιώνα. Μετά από μια ολόκληρη διαδρομή σε Ρωσία και Τουρκία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ημαθία, όπου και είχε αναπτύξει έντονη πολιτστική δράση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1901 στο χωριό Ταχτάγκρα της Ρωσικής περιοχής Καρς, σήμερα τμήμα της Τουρκίας. Ο πατέρας του είχε μετακομίσει στο Καρς από τον Πόντο το 1887. Η οικογένεια εγκατέλειψε το Ταχτάγκρα το 1918 όταν οι Ρώσοι παραχώρησαν το Καρς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Βέροιας

Το 1930, η μουσικολόγος Μέλπω Μερλιέ (το γένος Λογοθέτη) ξεκίνησε ένα έργο ηχογράφησης μουσικής από ανθρώπους ιθαγενείς του Πόντου που είχαν φτάσει στην Ελλάδα από την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη δεκαετία του 1920. 

Ο Χαραλαμπίδης επιλέχθηκε να ερμηνεύσει μια σειρά από παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή του Καρς. Ο Μέρλι τον ηχογράφησε να τραγουδάει και να παίζει kemenche στο θέατρο Alumbra στην Αθήνα το 1930. Οι ηχογραφήσεις κυκλοφόρησαν στην Τουρκία υπό τον τίτλο Pontus Şarkıları: 1930 Ses Kayıtları από τον Kalan Muzik και στην Ελλάδα υπό τον τίτλο Τα χρήματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ