Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου οργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία ημερήσια εκδρομή στην Ήπειρο, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά σημεία θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η εκδρομή περιλάμβανε επισκέψεις στο μοναστήρι της Παναγίας Τσούκας, στο μουσείο σύγχρονης τέχνης στο χωριό Ελληνικό και στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τσούκας, το οποίο πανηγύριζε το γενέθλιο της Θεοτόκου με παρουσία πολλών προσκυνητών και επισήμων. Το πανέμορφο αυτό μοναστήρι, έχει φρουριακή μορφή και βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μέτρων στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, κοντά στο χωριό Ελληνικό του Δήμου Κατσανοχωρίων. «Τσιούκα Ανάλτα» σημαίνει υψηλή κορυφή.
Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε στα 1190 από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ισαάκιο Β’ Άγγελο. Γνώρισε ακμή την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και λειτούργησε ως κέντρο επαναστατημένων στον αγώνα του 1821.
Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην πανηγυρική θεία λειτουργία, να παρακολουθήσουν τα ιδιαίτερα τάματα των πιστών που ζώσανε τον ναό με κερομένα κορδόνια, να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα προς την κοιλάδα και το υδάτινο μονοπάτι του ποταμού Άραχθου, να ενημερωθούν για την πλούσια ιστορία του μοναστηριού και τη σημασία του για την τοπική κοινωνία.
Στη συνέχεια, η παλαιοπροσκοπική παρέα επισκέφθηκε το μουσείο σύγχρονης τέχνης του καθηγητή Θεόδωρου Παπαγιάννη που στεγάζεται στο σχολείο του χωριού Ελληνικό.
Το μουσείο αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Η ύπαρξη και η δυναμική του δεν είναι αναμενόμενες για τον επισκέπτη, παρά τον προϊδεασμό από τα έργα που είναι τοποθετημένα και στις δυο πλευρές του δρόμου προς το χωριό. Τα κάθε μεγέθους έργα του καλλιτέχνη είναι φτιαγμένα από πηλό, μέταλλο, ξύλο, πολυεστέρα, πέτρες και ανακυκλώσιμο υλικό. Μιλούν για το ψωμί, τον ξενιτεμένο, τον ευεργέτη, τον άνθρωπο του πνεύματος, τα γράμματα, τον χτίστη, τον κτηνοτρόφο τον γεωργό, την Ηπειρώτισσα μάνα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μάθηση.
Η επίσκεψη στο μουσείο τροφοδότησε φαντασία και μνήμη, τόνισε την σημασία της ανακύκλωσης, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τους εκδρομείς να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και τον Ηπειρώτικο πολιτισμό και να θαυμάσουν έργα της εκρηκτικής δημιουργικότητας του βραβευμένου καλλιτέχνη και συνεργατών του από όλο τον κόσμο, που άλλα φιλοξενούνται στο εσωτερικό του μουσείου και άλλα στολίζουν τον περιβάλλοντα χώρο όπως και την γύρω περιοχή.
Μπορεί το σχολείο του Ελληνικού να μην έχει πια μαθητές, όμως έστω και για λίγο η αυλή του γέμισε με τα χαρούμενα πρόσωπα των εκδρομέων που γέλασαν, χάρηκαν, έπαιξαν, έμαθαν, θαύμασαν και ξαναγύρισαν στην ηλικία της αθωότητας.
Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το νησάκι της κυρα-Φροσύνης και να απολαύσουν το μεσημεριανό τους γεύμα δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, θαυμάζοντας το όμορφο τοπίο και την γραφική ατμόσφαιρα της πόλης.
Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλη την παρέα των εκδρομέων για την ενεργή συμμετοχή τους, την άψογη συνεργασία και την χαρούμενη ατμόσφαιρα. Οι εκδρομές αυτές συμβάλλουν σημαντικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, στην καλλιέργεια της αγάπης για την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας καθώς και την στήριξη της Προσκοπικής ιδέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.