Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χυμοί φρούτων: Διαφορές φυσικού, συμπυκνωμένου και νέκταρ

Όταν αγοράζετε χυμό φρούτων, μπορεί να συναντήσετε όρους όπως φυσικός χυμός, συμπυκνωμένος χυμός και νέκταρ. Αυτές οι ετικέτες προσδιορίζουν την ποιότητα, την μέθοδο παραγωγής και την περιεκτικότητα του κάθε ποτού σε φρούτα.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ των φυσικών, συμπυκνωμένων και χυμών φρούτων νέκταρ, σταθμίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, εξηγούμε γιατί ορισμένα φρούτα μεταποιούνται πιο συχνά σε νέκταρ και μεταφέρουμε τι σχετικό ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ.

Χυμοί φρούτων: Διαφορές μεταξύ φυσικών, συμπυκνωμένων και νέκταρ
  • Φυσικός χυμός φρούτων: Γνωστός και ως 100% χυμός, αυτός ο τύπος χυμού περιέχει μόνο το υγρό από το καθαυτό φρούτο, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά ή νερό. Συχνά θεωρείται η πιο αγνή μορφή χυμού φρούτων, παρέχοντας τα ίδια θρεπτικά συστατικά και γεύση με τα φρέσκα φρούτα.
  • Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων: Ο συμπυκνωμένος χυμός παρασκευάζεται με την εξαγωγή του νερού από τον χυμό, με αποτέλεσμα ένα πιο παχύρρευστο, πιο συμπυκνωμένο υγρό. Αυτό μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αργότερα να ανασυσταθεί με την προσθήκη νερού πριν από την κατανάλωση. Ο συμπυκνωμένος χυμός μπορεί να έχει επιπλέον σάκχαρα ή πρόσθετα, αν και όχι πάντα.
  • Νέκταρ: Το νέκταρ είναι ένας χυμός που έχει αραιωθεί με νερό και μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετα γλυκαντικά. Συχνά παρασκευάζεται από φρούτα που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε «πολτό» (πυκνή σάρκα), γεγονός που καθιστά δύσκολη την παραγωγή ενός γευστικού χυμού 100%.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου χυμού φρούτων

Φυσικός χυμός φρούτων

  • Πλεονεκτήματα: Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή συντηρητικά, πιο κοντά στη γεύση και τα οφέλη των φρέσκων φρούτων.
  • Μειονεκτήματα: Μικρότερη διάρκεια ζωής, πιο ακριβό λόγω έλλειψης προσθέτων και επεξεργασίας.
Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων
  • Πλεονεκτήματα: Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ευκολότερη μεταφορά και αποθήκευση, μπορεί να ανασυσταθεί ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Μειονεκτήματα: Μπορεί να χάσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία συμπύκνωσης, μπορεί να περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή συντηρητικά.
Νέκταρ φρούτων
  • Πλεονεκτήματα: Λεία υφή, συχνά πιο εύγευστη για όσους προτιμούν λιγότερο πολτό, διαθέσιμο από φρούτα που είναι δύσκολο να εκχυμωθούν με φυσικό τρόπο.
  • Μειονεκτήματα: Περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και νερό, χαμηλότερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με τον 100% φυσικό χυμό.
Γιατί και ποια φρούτα γίνονται συχνά μόνο νέκταρ

Ορισμένα φρούτα μεταποιούνται κυρίως σε νέκταρ λόγω της υφής και του γευστικού τους προφίλ.

Φρούτα όπως το μάνγκο, τα βερίκοκα και οι μπανάνες είναι φυσικά παχιά και ινώδη, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή ενός απαλού, πόσιμου χυμού. Αυτά τα φρούτα αραιώνονται με νερό και συχνά γλυκαίνονται για να βελτιωθεί η γεύση και η συνοχή τους, με αποτέλεσμα ένα ρόφημα νέκταρ. Αυτή η διαδικασία κάνει αυτούς τους παχύρρευστους χυμούς φρούτων πιο απολαυστικούς, διατηρώντας παράλληλα ορισμένα από τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του φρούτου.

Τι επισημαίνει ο ΕΦΕΤ για τους διαφορετικούς τύπους χυμών στην αγορά

Με σημερινή του ανάρτηση στα ΜΚΔ ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διευκρινίζει κάποια σημαντικά πράγματα σχετικά με τους διαφορετικούς χυμούς φρούτων, που είναι διαθέσιμοι στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα:
  • Στους χυμούς από ένα φρούτο, η λέξη φρούτο αντικαθίσταται από το όνομα του φρούτου, π.χ. χυμός μήλου, χυμός πορτοκαλιού κ.λπ., ενώ αν πρόκειται για συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, δηλαδή χυμό φρούτων με απομάκρυνση συγκεκριμένου ποσοστού του περιεχομένου του σε νερό, πρέπει να αναφέρεται.
  • Όπου χρησιμοποιούνται δύο ή περισσότερα φρούτα, το όνομα συμπληρώνεται με μια λίστα με φθίνουσα σειρά σύνθεσης, π.χ. χυμός μήλου και αχλαδιού.
  • Όπου χρησιμοποιούνται τρία ή περισσότερα φρούτα, ο κατάλογος των φρούτων μπορεί να αντικατασταθεί από τις λέξεις “διάφορα φρούτα” ή παρόμοια διατύπωση.
  • Ειδικά για το νέκταρ πρέπει να αναφέρεται η ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό φρούτων/πολτό φρούτων κ.λπ. ως «περιεκτικότητα σε φρούτα…% τουλάχιστον».
Επίσης, ισχύει ότι:
  • Εάν στο νέκταρ φρούτων υπάρχουν φυσικά σάκχαρα, τότε θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη στην ετικέτα «περιέχει φυσικά σάκχαρα».
  • Για το νέκταρ φρούτων καθορίζεται συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε χυμό ή/και πολτό ως ποσοστό κατ’ όγκο του τελικού προϊόντος για κάθε είδος φρούτου.
  • Στο πλαίσιο παραγωγής χυμού φρούτων επιτρέπεται η μίξη χυμού φρούτων με πολτό φρούτων, αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων.
Σύνοψη

Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ των φυσικών, συμπυκνωμένων και χυμών φρούτων νέκταρ μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές με βάση τις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις γεύσης.

Ο φυσικός χυμός προσφέρει την πιο κοντινή εμπειρία στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ενώ ο συμπυκνωμένος χυμός προσφέρει ευκολία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το νέκταρ χρησιμεύει ως μια νόστιμη επιλογή για φρούτα που δεν βγάζουν εύκολα χυμό, αν και μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετα γλυκαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ