Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Άμεσες αποζημιώσεις ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας για τον ιό και τις βροχοπτώσεις

Αποζημιώσεις μέσω de minimis (σ.σ. κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) για τις απώλειες στο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών από τον ιό που παραμορφώνει τα ροδάκινα εξετάζει να αιτηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα το ΥΠΑΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» έτοιμος είναι και ο φάκελος από την αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου σε ό,τι αφορά το αίτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών μέσω της τροποποίησης του ΠΑΑ.

Όπως όλα δείχνουν, η επιλογή του μέτρου της αποζημίωσης μέσω των ενισχύσεων de minimis είναι πιο πιθανή, η οποία κρίνεται και αναγκαία για την αμεσότερη αποζημίωση των πληγέντων και θα αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που έχουν δηλώσει το προηγούμενο διάστημα τις καλλιέργειές τους, όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα με τους παραμορφωμένους καρπούς. Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο αποζημίωσης και στήριξης των παραγωγών αναμένεται να γίνουν το προσεχές διάστημα.

Τα τρία σημεία του σχεδίου

Για την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να συμπληρωθεί η απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για τη συνολική αντιμετώπιση του ιού στα ροδάκινα μίλησε πρόσφατα, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, που είναι αυτή που θα οδηγήσει στην οριστική αντιμετώπισή του. Δεύτερον, στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου. Και, τρίτον, στη διερεύνηση και στην εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος, αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

«Και αυτήν τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών, όπως κάνουμε σταθερά από το 2019 και μετά», τόνισε ο υφυπουργός. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου, ώστε να υπάρχουν έτοιμα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της νέας ΚΑΠ για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης».

Συνολικά 26.730 στρέμματα «χτυπήθηκαν» από τον ιό

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της ολοκλήρωσης των δηλώσεων που «έτρεξε» η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων (ΕΔΟΠ) τα προσβεβλημένα από τον ιό στρέμματα που καταγράφηκαν –μέσω των ΚΥΔ– ανέρχονται σε 26.730 και αφορούν τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Φλώρινας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Για το συγκεκριμένο θέμα, πρόσφατα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας –όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουν δηλωθεί περίπου 20.800 στρέμματα με ροδακινιές που προσβλήθηκαν από τον ιό– εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τους παραγωγούς για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. που βρέθηκαν στις καλλιέργειες παραμορφωμένων πυρηνόκαρπων.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς ώστε να μην υποστεί βλάβη η ροδακινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας, αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους αγρότες μας»,
δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

«Και αυτήν τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών, όπως κάνουμε σταθερά από το 2019 και μετά», τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.

Άμεσες αποζημιώσεις ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί για τον ιό και τις βροχοπτώσεις

Από την πλευρά τους, οι ροδακινοπαραγωγοί αναφέρουν ότι επείγει η αποζημίωσή τους τόσο για τα παραμορφωμένα φρούτα όσο και για τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής από τις έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου. Στο μεταξύ, αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες σε αρκετά χωριά του κάμπου της Ημαθίας, όπου παραγωγοί τις τελευταίες μέρες κόβουν τις ροδακινιές (κυρίως αγροκτήματα με βιομηχανικά ροδάκινα) για να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα, ενώ ορισμένοι από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα. «Στους παραγωγούς υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Από τη μια πλευρά το πρόβλημα με τα παραμορφωμένα φρούτα, από την άλλη οι χαμηλές τιμές στον παραγωγό, αλλά και η απώλεια στις σοδειές από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου, οδηγούν σε αδιέξοδο. Πρέπει άμεσα να πάρουμε αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές που έγιναν από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο, οι οποίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε χωράφια με ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα, ντομάτες κ.ά., καταστρέφοντας ό,τι δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί», είπε στην «ΥΧ» o Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ