Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Tόλκας: «Αναπτυξιακός μαρασμός στην Κεντρική Μακεδονία»

«Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εργολάβοι, η ελίτ, οι κομματικοί εκλεκτοί και οι λίγοι που μοιράζονται το δημόσιο χρήμα»

Σφοδρή πολιτική κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Άγγελος Τόλκας. Ο πρώην υφυπουργός αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό χαρακτηρίζοντας τον, ως αναπτυξιακό μαρασμό για την Κεντρική Μακεδονία. Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του:

«Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε την δήθεν Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Μία καλοπαιγμένη παράσταση που επαναλαμβάνεται με τις γνωστές παρουσιάσεις τις οποίες προφανώς βαρέθηκε και ο ίδιος καθώς τις κάνει για 6η φορά τώρα.

Δεν υπήρχε πουθενά στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη παρά μόνο περιγραφές για περιφερειακές ανισότητες, για σύγκλιση με τον εθνικό μέσο όρο και τελικά παρουσίασε μια πλατφόρμα που παρουσιάζει τα έργα ανά περιφέρεια.

Αυτό είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός Μητσοτάκη. Ας δει όμως τον αναπτυξιακό μαρασμό που ζει όλη η Κεντρική Μακεδονία ΠΛΗΝ των εργολάβων, των ελίτ, των κομματικών εκλεκτών και των λίγων που μοιράζονται δημόσιο χρήμα.

Δεν χρειάζεται να περιγράφουμε τίποτα πια. Κάθε πολίτης ζει την εγκατάλειψη, την παρακμή, την φτώχεια, τον μαρασμό των πόλεων και των χωριών μας.

Ένας ισχυρός και ανανεωμένος προοδευτικός χώρος έχει ευθύνη όχι από γενικές διακηρύξεις και αποτυχημένους σχεδιασμούς αλλά τεκμηριωμένες νέες προτάσεις. Όχι από νέες υποσχέσεις αλλά από ριζοσπαστικές αλλαγές. Όχι από δήθεν πολιτική επιδεξιότητα αλλά από σταθερότητα και κοινωνική προσφορά. Όχι από μάγους χωρίς γνώσεις αλλά από συμμετοχή και παρακίνηση όλων των δυνάμεων.

Πριν μερικούς μήνες είχα την ευκαιρία να αναλάβω τη διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία τα οποία έδειχναν τον δρόμο μιας θετικής πορείας: έγκαιρος προγραμματισμός, σχεδιασμός, παρουσία στην κάθε περιφέρεια, εμπλοκή δυνάμεων κομματικού φορέα τοπικά και κεντρικά, αξιοπιστία και φερεγγυότητα έναντι των φορέων, κινητοποίηση ανθρώπων που είχαν παραβρεθεί σε εμπροσθοβαρείς διαδικασίες. Ο δρόμος αυτός επιλέχθηκε να μην συνεχισθεί αλλά άφησε ισχυρό αποτύπωμα.

Ένα νέο πρόγραμμα για την επόμενη Ελλάδα, την μετά-μητσοτακισμού, οφείλει βασικές θεσμικές αλλαγές, ενδεικτικά:

- με τη μεγαλύτερη ταχύτητα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης ώστε μέσα από υπάρχουσες δομές και διαδικασίες να εφαρμόσουμε τις πολιτικές προτεραιότητες για κατάργηση χρισμάτων στην αυτοδιοίκηση, έλεγχο και λογοδοσία προς τους πολίτες κάθε τόπου, μηχανισμούς ελέγχου του πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των πολιτών από κάθε δημοτική και περιφερειακή αρχή, εθνικά κριτήρια, προτυποποίηση και προτεραιοποίηση των εφαρμοζόμενων τοπικών πολιτικών.

- πλαίσιο για ενίσχυση της ικανότητας υλοποίησης έργων σε κάθε περιοχή από τις υπηρεσίες του κράτους για την υποστήριξη σε τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση. Να στηριχθούν τα έργα που μπορούν να προσφέρουν ανάπτυξη, υποδομές, στέγαση, υπηρεσίες εστιασμένες στην πρόληψη κινδύνων και προστασίας. Ελάχιστα παραδείγματα μπορεί να δει κανείς σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια και οι περισσότερες περιοχές είναι παρατημένες στην τύχη τους.

- διασύνδεση της χρηματοδότησης με τον σκοπό της και ηλεκτρονική παρακολούθηση αυτής, έτσι ώστε η σύνδεση μεταξύ δαπανών και υλοποίησης να μπορεί να στηρίξει πραγματική την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους που τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα. Αυτό οφείλει να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικονομική διαχείριση των δήμων.

- απελευθέρωση και διάχυση ιδιωτικών επενδύσεων σε πόλεις και περιφέρειες σε αντίθεση με τη συγκέντρωση πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση και δημιουργία εθνικού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης (με πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς).

8 σχόλια:

  1. Ο τσιπρας βοηθησε τους ελευθερους επαγγελματιες.

    Εκανε το ΦΠΑ απο 23% σε 24%
    Μετατρεψε τις ασφαλιστικες εισφορες ,σε ποσοστο επι του εισοδηματος ακρως αναπτυξιακος νομος που βοηθαει τους επιχειρηματιες να αναπτυχθουν περαιτερω.
    Εκλεισε τραπεζες και απαγορευσε μετακινησεις κεφαλαιου για αγορα πρωτων υλων.

    Για τα δικαιωματα της LGTPQ κοινοτητας να μιλατε,δικαιουστε οχι για την κοινωνια .

    Α,και καλα στεφανα στον Στεφανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ πληρωσε τωρα διπλασια τα φαρμακα πληρωσε το ρευμα στο διπλασιο πληρωσε την βενζινη στο διπλασιο πληρωσε στο σουπερ μαρκετ στο διπλασιο πληρωσε τα ακτοπολοικα στο διπλασιο πληρωσε τα ζαρζαβατικα στο διπλασιο πληρωσε τον καφε αυξημενο και βαλε περικεφαλαια !!!
      Ο Τσίπρας δεν εκανε τιποτα απο ολα αυτα σανοφαγε!

      Διαγραφή
    2. Στον (Ανώνυμος29 Αυγούστου 2024 στις 11:47 π.μ.)
      Γ@μίσ@με τη μεσαία τάξη είπε ο δικός σας το ξέχασες ;

      Διαγραφή
    3. ο ¨Μαρασμός¨ είναι στο ΣΥΡΙΖΑ όχι στην Κεντρική Μακεδονία σύντροφε.
      κατάλαβες ;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29 Αυγούστου 2024 στις 2:16 μ.μ. και ο κουλης την Ανεστησε .... χαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  2. Κυριάκο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το πως κατάφερες ρε μπαγάσα να ξεχωρίσεις το πληθωρισμό από το κόστος διαβίωσης πρέπει να γίνει best seller economy lesson! Μοναδικό παγκοσμίως!!!!! Η χώρα είναι ένα σκέτο μπάχαλο. Οι δομές υγείας με επικεφαλή το τρισμέγιστο Μπουμπούκο είναι πιο μπάχαλο από ποτέ!(προσφατη εμπειρία σε νοσοκομείο). Χωρις φακελάκι δεν πας πουθενά! Όλα έχουν αυξηθεί min 40-45%. Καύσιμα στο θεό. Διόδια στο θεό. Internet στο θεό. Κινητά στο θεό...! Εστίαση... o Χριστός και η Παναγία. Ρεύμα στο θεό. Γκάζι στο θεό. Από χθες αυξήθηκαν οι τιμές σε 843 φάρμακα. Για 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ για 570 κατά 20%. Για 100 φάρμακα η τιμή αυξάνεται κατά 100% ενώ σε συγκεκριμένο κωδικό (τυροθρισίνη) η αύξηση είναι 448%, δηλαδή από 0,96 €, πλέον θα κοστίζει 5,26 €.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κασσελακης Τάιλερ έρχονται μετα τον Γάμο Τολκα μην ανησυχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το κοστος του συριζα ειναι απο το σκοπιανο που στην πλειοψηφια του ο λαος με τα μεγαλειωδη συλαλητηρια εδειξε οτι δεν το ηθελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ