Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στο δρόμο για το συνέδριο ο Τόλκας - Κατέθεσε προτάσεις, ζήτησε να εφαρμοστεί το καταστατικό

«Να εντάξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους που έχουν επιδοκιμαστεί στην αυτοδιοίκηση, στον επαγγελματικό, κοινωνικό και επιστημονικό χώρο»

Τις δικές του θέσεις και προτάσεις κατέθεσε ο Άγγελος Τόλκας ενόψει συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Ο πρώην υφυπουργός τονίζει πως πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και να μην γίνει ένα αρχηγικό κόμμα. Διαβάστε αναλυτικά, την πολιτική του τοποθέτηση:

«Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του καταστατικού συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μία διαδικασία, η οποία δεν γίνεται υπό τις καλύτερες συνθήκες για το κόμμα και για την οποίαν θα περιμέναμε να έχει αναπτυχθεί πιο εντατικός διάλογος.

Θα πρέπει εξαρχής να τονίσω ότι το ισχύον καταστατικό είναι ένα σοφό καταστατικό, σύγχρονο, που λύνει το σύνολο των προβλημάτων που έως σήμερα έχουν ανακύψει και αποτέλεσαν πηγή εντάσεων.

Για παράδειγμα προβλέπεται η δημιουργία ομάδων όπως τα πολυσυζητημένα think tanks, προβλέπεται η διαδικασία διαλόγου για τολμηρές προτάσεις που μπορεί να έχουν εκτεθεί δημόσια, προβλέπεται η συνεργασία τεχνοκρατών με πολιτικά στελέχη, προβλέπεται η περιφερειακή διάρθρωση που δεν ακολουθήθηκε έως σήμερα, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να αναλάβουν δράση μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ και να παλέψουν για προβλήματα που τους απασχολούν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Τα προβλήματα λοιπόν δεν υπήρξαν επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες καταστατικές διατάξεις, αλλά γιατί δεν ακολουθήθηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς οι καταστατικές διαδικασίες. Και αδικούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θεωρούμε ότι το πρόβλημά μας είναι ότι λείπουν μεγάλες, ανατρεπτικές τομές.

Πάνω απ’ όλα το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καταστατικό κόμματος που δίνει προτεραιότητα στην πολιτική, στις αξίες της δημοκρατίας, της νομιμότητας, των αξιών της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, στην προσφυγή στη βούληση των μελών και όχι απλά των στελεχών, στην αμεσοσυμμετοχή, στο ανοικτό κόμμα αλλά όχι στο διάτρητο μηχανισμό.

Είναι ένα καταστατικό που προωθεί τις συνεργασίες, τις συναινέσεις και απορρίπτει τον αρχηγισμό. Δηλαδή, αλλάζει το μοντέλο ηγεσίας και την συγκέντρωση εξουσίας που η Ελλάδα μέχρι σήμερα είχε ως κανόνα του πρωθυπουργικοκεντρικού μοντέλου. Είναι η απάντηση δημοκρατικού προγραμματισμού απέναντι στο επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της ΝΔ. Και όλα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε.

Οι προτάσεις που κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή προκύπτουν από συγκεκριμένες προτεραιότητες και νέες δυναμικές στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε.

-Κατά την άποψή μου θα πρέπει να γίνει πιο ευδιάκριτη και συνεκτική η πολιτική παραγωγή και συμμετοχή. Έως σήμερα οι διαδικασίες μας αφορούσαν κυρίως εκλογικές διαδικασίες επιλογής προσώπων ενώ περισσότερο από ποτέ πρέπει να δώσουμε βάρος στην πολιτικό έργο και την πολιτική λειτουργία των οργάνων και των μελών μας.

-Κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει το σωστά ενημερωμένο μέλος του κόμματος και ακόμη πιο σημαντική καθίσταται η επιμόρφωση των στελεχών μας ώστε να αποτελέσουν κύτταρα αλλαγής και αναφοράς σε κοινωνικό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο όσοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε συντονιστικά όργανα και θέσεις ευθύνης θα πρέπει να έχουν ζήσει για κάποιο χρόνο το κόμμα ενώ ταυτόχρονα το κόμμα οφείλει να αναλάβει επιμορφωτικές δράσεις και ενημερώσεις για όλα τα νέα και παλιότερα στελέχη μέσα από τα ινστιτούτα του και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Παράλληλα να δίνουμε τη δυνατότητα ακόμη πιο εύκολα και διαδραστικά στα μέλη μας να παρακολουθούν την πολιτική μας στους τομείς ενδιαφέροντος τους με πανελλαδική δικτύωσή τους.

-Τα όργανα του κόμματος οφείλουν να δρουν με στόχους και σε συμφωνία με τον πολιτικό και οργανωτικό προγραμματισμό. Να καταρτίζουν προσχέδια αλλά και να υποβάλουν απολογισμό σε κάθε κύκλο δράσης. Να γίνει η κομματική δουλειά πιο επαγγελματική και πιο σύγχρονη, με υποστήριξη και καθοδήγηση από τα κεντρικά όργανα, με προτυποποίηση διαδικασιών, εγγράφων και λειτουργιών.

-Να αλλάξει ο κύκλος διάχυσης και απόφασης. Να ξεκινά η διαμόρφωση προτάσεων και θέσεων από τη βάση και μέσα από τις περιφερειακές οργανώσεις να ανεβαίνει προς τα κεντρικά όργανα και να λαμβάνονται αποφάσεις. Οι Περιφερειακές οργανώσεις αναλαμβάνουν πια κυρίαρχο ρόλο καθώς είδαμε πόσο πια οι πολιτικές αφορούν μεγαλύτερα τμήματα αλλά και η ίδια η διοίκηση συγκεντρώνεται περισσότερο στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικά, δεν μπορώ να μην αναφέρω την επιτυχία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που διοργανώσαμε σε επίπεδο περιφέρειας και ήταν το ίδιο το κόμμα, τα στελέχη που κατάφεραν να έχουμε επιτυχία και συμμετοχή. Τα στελέχη και τις οργανώσεις του κόμματος εμπιστευτήκαμε, μαζί ξέρουμε να δουλεύουμε και να αποδίδουμε. Οι ίδιοι ξέρουν να κάνουν εκλογές και όπου δεν ακούστηκαν τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

-Εντάσσουμε στα περιφερειακά μας όργανα ανθρώπους που έχουν επιδοκιμαστεί στην αυτοδιοίκηση, στον επαγγελματικό, κοινωνικό και επιστημονικό τους χώρο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκλεγεί σε όργανα διοίκησης και η συμμετοχή τους στα περιφερειακά μας όργανα δημιουργεί πλούτο.

-Διαφυλάττουμε τη διαφάνεια και την λογοδοσία και πρώτοι διακηρύττουμε την αντικειμενικότητα και την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων στο εσωτερικό μας, προτείνοντας ασυμβίβαστο ανάμεσα σε πολιτικό και επαγγελματικό στέλεχος του κόμματος. Επιπλέον προτείνεται η δημοσιοποίηση των επαγγελματικών συνεργασιών και όσων πληρώνονται από το κόμμα.

Οι προτάσεις μου σε μορφή τροποποίησης του καταστατικού κατατέθηκαν αρμοδίως στην επιτροπή και θεσμικά οφείλουμε να αναμένουμε την πρόταση σχεδίου της επιτροπής που οφείλει να έχει επαρκή χρόνο να γίνει η ανάλογη δημόσια διαβούλευση με τα μέλη.»

10 σχόλια:

  1. Άντε ρε Άγγελε και ανησυχήσαμε, που είναι αυτό το παιδί λέγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τον απορρίπτεις με το γάντι τον Στέφανο κατάλαβες το τέλος του ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώρα να την κοπανήσει κατά του Βελόπουλου , εκεί του έμεινε …

      Διαγραφή
  3. NA BΓΕΙ Ο ΔΟΥΚΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ 3 ΕΔΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΛΚΑ :-) θα το μονιμοποιήσουν !

      Διαγραφή
  4. Ο ΤΟΛΚΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΠΑΠΠΑ ΟΧΙ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΣΕΛΑΚΗ ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο σύριζα έχει την πλατιά στήριξη της ευρείας πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
    Και τον Λεωνίδα Κύρκο να βγάλουν αρχηγό στο συνέδριο η επιτυχία είναι δεδομένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το Σεφερλή θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία

      Διαγραφή
    2. Αχαχαχαχα αχα τι λες βρε τρελέ;;;

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ