Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Όταν η Βέροια κατεδαφιζόταν για να γίνει μοντέρνα πόλη!

Η φωτογραφία του Μαΐου 1967, που αποτυπώνει την κατεδάφιση των μαγαζιών από την οδό Κεντρικής έως την Παναγή Τσαλδάρη για τη διαπλάτυνση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μια χαρακτηριστική εικόνα από το μακρινό παρελθόν της Βέροιας. 

Αυτή η σημαντική στιγμή στην ιστορία της πόλης αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των αρχών να εκσυγχρονίσουν το αστικό τοπίο και να προετοιμάσουν την πόλη για τη νέα εποχή που ανοιγόταν μπροστά της. 

Τα παλιά κτίσματα, που για χρόνια φιλοξενούσαν μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα, έδωσαν τη θέση τους σε ευρύτερους δρόμους, προσαρμοσμένους στις ανάγκες της ταχύτατα αναπτυσσόμενης πόλης. 

Η φωτογραφία αυτή, προερχόμενη από το βιβλίο του Νικόλαου Καλλιγά "Αναπολώντας στους Δρόμους της Παλαιάς Βέροιας", αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της μετάβασης από το παλιό στο νέο, αποτυπώνοντας τη στιγμή που η Βέροια άφηνε πίσω της τα σημάδια του παρελθόντος και βάδιζε προς ένα πιο σύγχρονο μέλλον.

Την φωτογραφία ανέβασε ο Στέργιος Ζυγουλιάνος στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook.


8 σχόλια:

  1. Το γωνιακό μαγαζί είναι το μανάβικο (απέναντι από το ψαράδικο) και είναι έτσι και σήμερα, ενώ το διπλανό δυόροφο είναι σήμερα με τα γυναικεία ρούχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στο Στέργιο Ζυγουλιάνο, για την μοναδική συλλογή του.
    Ο φίλο σου Γιώργος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανταστείτε λοιπόν να μην γινόταν η αντιπαροχή, να είχε διατηρηθεί το ιστορικό κέντρο με τα καλντεριμακια του και βελτίωση πεζοδρομίων και η νέα πόλη να είχε αναπτυχθεί στην επεκταση Τι ομορφη θα ήταν και πόσο ενδιαφέρουσα

      Διαγραφή
    2. από μαρτυρία Βεροιώτη που απεβίωσε, όταν διάνοιξαν την οδό Μητροπόλεως και έχει το σημερινό πλάτος δρόμου, οι κυβερνώντες είχαν προτείνει στους κάτοικους να γίνει το ίδιο και στην Κεντρικής, ένας παράλληλος δρόμος με μεγάλο πλάτος και κάθετους. Αρνήθηκαν γιατί θα γινόντουσαν απαλλοτριώσεις και θα χάνανε τα οικόπεδά τους και ο τότε υπουργός τους είπε ότι θα το μετανιώσετε στο μέλλον...

      Διαγραφή
    3. Στον Ανώνυμος8 Αυγούστου 2024 στις 4:12 μ.μ.
      Κρατησαν το δρόμο στενό για να μη χάσουν τα οικόπεδα και τώρα τα μαγαζιά τους είναι κενά 10 χρόνια τουλάχιστον και θα παραμείνουν διότι τόσο μικρά μαγαζιά είναι ασύμφορα.
      Ήρθε η ώρα να πληρώσουν την δίψα τους για πλούτο σε βάρος της πόλης.
      Δεν τους Λοιπάμαι.

      Διαγραφή
  3. Η φωτογραφία είναι γωνία Κεντρικής & Μ. Αλεξάνδρου , το μαγαζί που ανακινιέται είναι σήμερα πρατήριο φούρνου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν το λιγότερο που έπρεπε να γίνει τότε με τα παλιοσπιτα και τα σοκάκια της οθωμανικής καρραφεριας γιατί θα ήμασταν σήμερα για κλάματα , όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεξιά στην εικόνα είναι η Κεντρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ