Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά


Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στη Καστανιά Ημαθίας.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, ενώ έλαβαν μέρος οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νοτίου Βεσσαραβίας κ. Βενιαμίν, Απαμείας κ. Παΐσιος, Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. 


Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη η βουλευτής Πέλλας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ο βουλευτής Βασίλης Κοτίδης και παρέστησαν: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός, οι υφυπουργοί Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαιτζίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρέσβης της Αγγλίας Μάθιου Λατζ, οι πρόξενοι της Γεωργίας και της Κύπρου Κ. Πολυκάρπου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.


Ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι τα βραβεία και οι υποτροφίες φέτος δίνονται στους μαθητές της Β' Λυκείου Μακροχωρίου, Ελένη Βογιατζίδου και Βασίλη Μαυροματίδη, στη μνήμη των 21 μαθητών από το Μακροχώρι που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στα Τέμπη το 2003, επιστρέφοντας από εκδρομή.


Τα βραβεία επέδωσε στους δύο μαθητές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Παράλληλα υπεγράφη το πρωτόκολλο παραλαβής του τόμου με το αρχείο της εφημερίδας του Πόντου «Εποχή», την οποία εξέδιδε ο δημοσιογράφος Νίκος Καπετανίδης, ο οποίος απαγχονίστηκε από το τουρκικό καθεστώς το 1921 επειδή έγραφε για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και ανακηρύχθηκε εθνομάρτυρας.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τήν ιερά Λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Σουμελά και το τρισάγιο ενώπιον του μνημείου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη.


Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, μετά χορού Ιεροψαλτών και ο νέος Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος κ. Βασίλειος Μαυράγκανος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Βασίλειο Φωτιάδη που εκοιμήθη πρόσφατα.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας και ο εφημέριος της Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Χριστόδουλος Μετεντζίδη.


Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες πολλοί πιστοί, κυρίως Πόντιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ταξίδεψαν στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά.

Δείτε φωτογραφίες:







































9 σχόλια:

  1. Ούτε και το βουνό δε σας χωράει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί που έκαναν νόμο κάθε διαστροφή υποκρίνονται ότι τιμούν την Παναγία. Χάθηκε εντελώς η τσίπα. Περιττό να γράψω για το ιερατείο. Μόνο ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουστούμια, φορέματα, χτενίσματα.
    Ουσία = 0 . Η χώρα στα μαύρα τα μεσάνυχτα.
    Έλληνες μόνο για γιορτές, αργίες, φαγοπότι, λούφα είστε.
    Ευρώπη και όλος ο κόσμος προοδεύει. Και εδώ αδειάζει το δημόσιο λόγο 15 Αυγούστο. Όλοι στον κόσμο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο υπουργος ειπε το "πιστευω" κατα τη Θεια Λειτουργια αλλα ξεχασε εναν στιχο το σημαντικοτερο. Αραγε απο αγνοια ή απο δολο για να μαγαρισει;;; και γιατι δεν τον διορθωσε καποιος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι μόνοι και λίγοι οι υποστηρικτές του καθεστώτος ΄΄Τανιμανίδη΄΄. Για να ενωθεί Ποντιακός χώρος θέλει:
    1. Την επανίδρυση της Ιστορικής αδρώας Μονής της Παναγίας, όπως στο όρος Μελά της Τραπεζούντας του Πόντου.
    2. Τον ορισμό ως έδρας του Ιδρύματος την Καστανιά Βέροιας, όπου βρίσκονται το Προσκύνημα με την Εικόνα της Παναγίας, και όλες οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, καθώς και η απόδοση όλης της έκτασης των 500 στρεμμάτων από το Σωματείο Σουμελά Θεσσαλονίκης στο Ίδρυμα Π. Σουμελά (και στη Μονή όταν επανιδρυθεί), όπως σκόπευε η αρχική δωρεά.
    3. Τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες στο Δ.Σ. του Ιδρύματος Π. Σουμελά.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ κύριοι η ιδιωτικοπόιηση του ιερού προσκυνήματος και δώστε τόπο σε όλα τα ποντιακά σωματεία που είναι πάνω από 600 και στις εκδηλώσεις αυτές ανεβαίονουν 5-6 σωματεία. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ περιμενεις απο απιστους και απατριδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν ήταν οι πολιτικές μαριονέτες ειδικά μετά την ψήφιση του κατάπτεστου νομοσχεδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από πού κ ως που κρατανε την εικόνα αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ